Za kolesarji na 79. dirki po Španiji je 15 etap, danes pa jih čaka trdo prigaran in zaslužen drugi prosti dan. Pot do Madrida bo še zelo napeta, saj je tudi po izjemno zahtevnem koncu tedna v Galiciji in Asturiji Avstralec Ben O'Connor obdržal več kot minuto prednosti pred Slovencem Primožem Rogličem. Za to, da slovenski as ni prišel bližje rdeči majici, se O'Connor lahko zahvali tudi njegovi ekipi, ki je na najtežjem vzponu letošnje španske pentlje spet pokazala taktično nezrelost, kasneje pa je slovenski as pridobil še 20 sekund pribitka zaradi nepravilne vožnje v zavetrju ekipnega avtomobila.

Ekipa Red Bull-Bora-Hansgrohe dvakrat ustrelila v prazno

Vzpon na Cuitu Negro je upravičil svoj sloves enega najtežjih v svetu kolesarstva. Videti je bilo, da je Primož Roglič nanj odlično pripravljen. Pred začetkom vzpenjanja je taktično zamenjal kolo z le enim verižnikom spredaj in z izjemno lahkimi prenosi. »Načrtovano. Da sem imel vsaj nekoliko nižje prestave in mi ni bilo treba sestopiti s klanca,« je ponovno v svojem slogu opisal taktični načrt Primož Roglič, ki je imel tudi odlično izhodišče, saj je imel na cesti še Aleksandra Vlasova, ob sebi pa številne pomočnike.

Ravno pomočniki, ki jim je tokrat poveljeval Florian Lipowitz, so pripravili odličen teren za napad Slovenca. Ta ga je izvedel, a predaleč od ciljne črte. Do cilja ga je ujel Enric Mas, s katerim sta skupaj prečkala ciljno črto, a si pred žilavim Avstralcem nista uspela priboriti več kot 38 sekund naskoka. Vlasov je na začudenje vseh dobil proste roke v boju za etapno zmago, a ga je tam šokiral neverjetni Pablo Castrillo, ki je za prokontinentalno ekipo Kern Pharma dosegel drugo etapno zmago. Ekipa Red Bull-Bora-Hansgrohe pa je tako dvakrat ustrelila v prazno. »Je bila morda rdeča majica pred menoj? Smo izgubili čas?« je bil kar malce nejevoljen Primož Roglič ob vprašanjih, ali ni zadovoljen z delom ekipe. »Znova smo pridobili čas. Sem na pravi strani in zagotovo sem zadovoljen. Trpel sem tudi že na manj zahtevnih vzponih, tokrat pa čutim, da je forma prava. Mas vozi resnično odlično, zato ga je težko premagati,« je nadaljeval priljubljeni Rogla, ki je že mislil, da se je O'Connorju približal na zgolj 43 sekund zaostanka. A nekaj minut po koncu etape je prišla odločitev sodnikov dirke, da je Roglič kaznovan z 20 sekundami pribitka. Razlog? To, kar se je zdelo kot taktično vrhunska poteza, se je izkazalo za novo napako. Zasavski orel je namreč skupino s kapetani lovil v zavetrju svojega moštvenega avtomobila, in ne ekipnih sotekmovalcev, zato je upravičeno prejel pribitek. »Sanjam,« pa je bil po novem velikem uspehu in zanj sanjski Vuelti vzhičen ​Pablo Castrillo. ​Edina dobra novica za Rogličevo moštvo včeraj je bila, da je Lipowitz znova najboljši mladi kolesar na dirki.

​​Sprint glavnine po gorski etapi

Brez drame 34-letnega Kisovčana ni šlo niti v soboto, ko je bila prav tako na sporedu gorska etapa, a so jo kapetani zaradi spektakularne nedeljske etape vzeli z rezervo. Primož Roglič je imel defekt v zadnjih kilometrih etape in je glavnino še pravočasno ujel na kolesu sotekmovalca Daniela Felipeja Martineza, ki mu je odstopil svoje prevozno sredstvo. »Saj ste videli, kakšna je bila cesta. Polna lukenj. Zapeljal sem v eno od njih in predrl zračnico. Na srečo je bil tam Dani in se je vse dobro izteklo,« je tudi dramatičen trenutek Roglič pospremil z nasmehom.

Prav zanimiv pa je bil razplet, ko sta se po več kot 3000 višinskih metrih v sprintu glavnine pomerila Kaden Groves in Wout Van Aert, dva izrazita sprinterja na dirki. Še drugič je bil uspešnejši Avstralec. »Nisem si mislil, da bo prišlo do ciljnega sprinta, a je Visma-Lease a Bike ves dan trdo delala, da se je tako razpletlo. Resnično je zabavno imeti sprint za zmago z Van Aertom,« je bil tudi ​Kaden Groves​ presenečen, da je dobil priložnost za novo etapno zmago. »Bil sem optimističen pred začetkom težkega vikenda in še vedno sem v rdečem. Imam prednost in v torek se bitka nadaljuje,« vse bolj samozavesten postaja vodilni ​Ben O'Connor.

Priporočamo