Kolesarska dirka po Španiji se bo še drugič v svoji zgodovini začela v glavnem mestu Portugalske Lizboni. Vuelta iz leta v leto postaja bolj priljubljena med kolesarji, organizatorji pa so poskrbeli še za posebno težko traso z 61.522 višinskimi metri v 21. etapah, kar je nov rekord na tritedenskih dirkah. Prvi dve tritedenski dirki v letu 2024 je prepričljivo dobil Tadej Pogačar (UAE Emirates). Najboljšega kolesarja na svetu tokrat ni na startu, kar pa ne pomeni, da Slovenija nima svojega aduta za zmago in za popolno sezono na Grand tourih. Po velikem razočaranju na Touru se tekmovalno na dirke vrača Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe). »Za menoj je bilo zelo težko obdobje. Ne samo jaz, cela družina veliko žrtvuje, da lahko počnem to, kar počnem. Odstop na Touru je bil boleč, a na koncu si vedno rečem, da življenje prinaša izzive. To je bil le en nov na moji poti,« se težkih trenutkov v tej sezoni spominja Primož Roglič.

Še vedno čuti bolečine

»Po padcu se je pokazala vsa podpora najbližjih. Resnično sem jim hvaležen za vse in na srečo imamo tukaj še tretji grand tour sezone, da sem se hitro lahko motiviral na novo,« zasavski orel zatrjuje, da je polno motiviran za napad na svojo četrto skupno zmago na španski pentlji, čeprav je bil zaradi padca več kot teden dni primoran počivati in se ni mogel usesti na kolo. »Še vedno čutim bolečine, predvsem v hrbtu. Procesa zdravljenja ni možno prehitevati, a računam, da me ob koncu Vuelte ne bo več bolelo,« kralj španskih cest sicer priznava, da ni povsem optimalno pripravljen, a je tudi včerajšnjo spletno novinarsko konferenco opravil kar v tekmovalnem dresu, saj se je takoj po koncu odpravil na še zadnjo trening vožnjo pred današnjim startom.

Odstop na Touru je bil boleč, a na koncu si vedno rečem, da življenje prinaša izzive. To je bil le en nov na moji poti.

Primož Roglič, kolesar

»Nerad govorim o odstotkih in ne iščem izgovorov. Če sem na startu, sem enak kot ostali in zagotovo sem pripravljen,« je še povedal zmagovalec 84 dirk v karieri. 34-letnik se je dotaknil tudi trase, ki bo zelo naporna in ima zgolj eno ravninsko etapo. »Ustreza mi. Praktično ni metra ravnine, a na koncu je za vse enaka. Za zmago moraš biti najboljši na trasi, ki je predvidena,« je odgovarjal v svojem slogu. Tokrat bo njegov največji tekmec njegov dober prijatelj Sepp Kuss (Visma-Lease a Bike), ki brani lansko zmago. »Kar nekoliko nenavadno je. Res sva v preteklosti veliko skupaj dosegla. Tudi včeraj sva veliko govorila, na koncu pa sem šel ponovno skoraj celo z njim na predstavitev ekip,« smisla za humor ni izgubil priljubljeni Rogla, ki je zaradi podeljevanja avtogramov zamudil s svojim prihodom na oder ob predstavitvi ekipe, zato se je na koncu gledalcem predstavil kar sam. Ljubljenec slovenskih src je v preteklih letih vedno dokazal, da se po razočaranju in padcu vrne še močnejši. »Upam, da bom v Madridu lahko še enkrat potrdil to tezo in da še vedno drži,« ima jasen cilj Kisovčan. Z morebitno zmago bi se izenačil s Špancem Robertom Herrasom, ki je edini štirikrat slavil na španskih pentlji.

Popolno leto UAE-ja?

Pri naskoku na rekord bodo Rogliču pomagali Roger Adrià, Giovanni Aleotti, Nico Denz, Patrick Gamper, Florian Lipowitz, Dani Martínez in Aleksandr Vlasov. Na papirju zelo močna ekipa, a se Rus Vlasov prav tako vrača po poškodbi na dirki po Franciji. Dani Martinez se je nekdaj pri Ineosu izkazal kot zelo dober pomočnik, a ima po drugem mestu na Giru tudi tokrat lastne želje. »Še vedno sem nov v ekipi. S polovico ekipe, ki je tukaj z menoj, sploh še nisem tekmoval. Šli bomo dan po dan, da se dobro spoznamo,« je Roglič nakazal kanček dvoma o moštvu.Prav z dirke po Španiji slabe izkušnje, ko se lani pri moštvu Visma-Lease a Bike niso mogli dogovoriti o vlogi kapetana, na koncu pa sta Roglič in Jonas Vingegaard morala prepustiti zmago Seppu Kussu.

61.522 višinskih metrov čaka 176 kolesarjev na dirki po Španiji, ki praktično nima metra ravnine. Letošnji Giro je imel denimo »le« 46.664, Tour pa 53.618 višinskih metrov.

Američan je tokrat nesporni kapetan čebel. »Zmaga na dirki po Burgosu mi je vlila samozavest. Ne čutim pritiska vloge favorita, a sem pripravljen voditi ekipo,« pred dirko napoveduje ​Sepp Kuss, ki bo imel tokrat ob sebi tudi etapnih zmag lačnega Wouta Van Aerta in mladega Ciana Uijtdebroeks​a, ki bo imel po besedah športnih direktorjev proste roke ter bo 29-letnemu Američanu pomagal le v primeru, da bo vodilni na dirki. Veliko oči bo uprtih v letos daleč najboljše moštvo na svetu UAE Emirates. Člani Emiratov imajo v tej sezoni že neverjetnih 64 zmag, kar 21 jih je prispeval Pogačar. Ekipo bosta vodila Adam Yates in Joao Almeida, ki sta bila oba odlična pomočnika slovenskemu asu na Touru. Oba kapetana sta že na dirki po Švici dokazala, da odlično sodelujeta, ko sta zaključila na prvem in drugem mestu. »Po Touru sem si vzel nekaj dni za počitek. Tam smo res izpolnili vse, kar smo si zadali in vozili odlično. Z močno ekipo imamo take načrte tudi tukaj, saj je Vuelta moj veliki cilj drugega dela sezone,« ​Adam Yates napoveduje, da z ekipo želijo ponoviti lanski uspeh Visme, da v istem letu osvojijo vse tri tritedenske dirke. Primož Roglič bo edini slovenski kolesar na dirki. 

Priporočamo