Tadej Pogačar (UAE Emirates) se je na 253 kilometrov dolgo dirko po Lombardiji, ki je tokrat potekala od Bergama do Coma, podal s startno številko ena na hrbtu. Ta številka pripada kolesarju, ki brani lansko zmago. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi vedno, ko je na startu dirke, spada med favorite, ko brani zmago, imajo tekmeci še večjo motivacijo, da ga premagajo. Pritisk je bil tokrat še večji, saj na tej dirki zmage ni ubranil noben kolesar od leta 2013 dalje, ko je bil dvakrat zapored najboljši Španec Joaqim Rodriguez. Slovenski kolesar je z novo izjemno predstavo dokazal, da je kos vsem pritiskom, in je svoje ime vnovič zapisal v anale sveta kolesarstva. Postal je komaj 13. kolesar, ki mu je na 116. izvedbah klasike po Lombardiji uspelo ubraniti zmago.

Nesporni vodja ekipe

Ob pritisku tekmecev je Pogi ves čas tudi pod pritiskom svoje ekipe. Čeprav se je ekipa UAE od leta 2020, ko je Tadej Pogačar začel svoj pohod na kolesarski vrh, močno okrepila, so vloge v ekipi jasno razdeljene. V nasprotju z mnogimi drugimi moštvi svetovne serije pri ekipi iz Emiratov vse stavijo na slovenskega čudežnega dečka. Ko je na startu Tadej Pogačar, ekipa nima plana B. Tako je bilo tudi v soboto.

Štiriindvajsetletnik je imel na cesti šest izjemnih kolesarjev v belo-črnih dresih, ki so vso svojo moč dali za svojega kapetana. »Nismo imeli načrta B. Vsi fantje tukaj smo bili z enim ciljem in izšlo se je izvrstno,« se je ob prihodu v cilj vsej ekipi zahvalil Tadej Pogačar. Veliko zaslug za takšno razmerje moči v ekipi ima tudi eden od športnih direktorjev Andrej Hauptman. Hempi tokrat nove zmage svojega varovanca, že 46. v karieri, ni pospremil iz zasledovalnega ekipnega vozila, vseeno pa je bil ob trasi.

»Dirka je potekala po pričakovanjih. Načrt je bil, da napadem na Civiglio, a se je izkazalo, da mi je bil Mas na klancih enakovreden, zato sem skušal z njim sodelovati do cilja,« je dogajanje na dirki opisal Pogi, ki je izpostavil odločilni trenutek dirke. Na najstrmejšem vzponu dneva na Civiglio (4,2 kilometra, 9,7 odstotka), slabih 20 kilometrov pred ciljem, je gorenjski volk sprožil odločilni napad in se je brez težav otresel skoraj vseh konkurentov. Odpadel je tudi zmagovalec Toura Jonas Vingegaard, ob njem pa je ostal zgolj Španec Enric Mas (Movistar), ki je prvega kolesarja ugnal na generalki za Lombardijo, na dirki po Emiliji.

Masu in Pogačarju se je v boju za zmago velikokrat poskušal priključiti še en Španec, Mikel Landa (Bahrain-Victorious), za katerega je odlično delo v vlogi pomočnika opravil drugi Slovenec na dirki Matej Mohorič. Čeprav je Landa še prišel za zadek vodilnih kolesarjev, v ciljnem sprintu ni mešal štren za zmago. Tam je vso svojo eksplozivnost znova pokazal Tadej Pogačar, ki je razvil precej višjo hitrost od Španca in zmagovalno dvignil roke v zrak že nekaj metrov pred ciljem. »Po tako dolgi dirki nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo v sprintu. Lahko te zagrabi krč, a jaz sem zaupal v svoje noge. Res neverjetno, da sem postavil piko na i vsemu delu ekipe,« je bil presrečen Pogi, ki je na dirki po Lombardiji ob dveh nastopih dosegel dve zmagi. Na družbenih omrežjih se je Pogačar dotaknil še velikega tekmeca na zadnjih dirkah Španca Enrica Masa. »Čestitam ti za izjemno sezono, imela sva nekaj odličnih bitk v zaključku,« je Španca pohvalil 24-letnik.

Roglič na operacijo

Tadej Pogačar je z uspehom v Lombardiji le še potrdil naziv najboljšega kolesarja sveta. Na lestvici Mednarodne kolesarske zveze bo drugo leto zapored prezimil na prvem mestu. To si je zaslužil s šestnajstimi zmagami v sezoni, ki jih je nabiral vse leto. Prvo je dosegel ob koncu februarja, ko je dobil četrto etapo dirke po Združenih arabskih emiratih, zadnjo pa torej v soboto, 8. oktobra.

»Sezona je bila skoraj popolna,« se novega uspešnega leta zaveda mladi zvezdnik. Za oznako popolna pa manjka zmaga na sloviti dirki po Franciji, na kateri se je letos moral zadovoljiti z drugim mestom. Po izjemnem boju v Franciji je športno premoč priznal Dancu Jonasu Vingegaardu.

Ob Tadeju Pogačarju sta bila v soboto v medijskem prostoru na koncu dirke in na cesti posebne pozornosti deležna še dva kolesarja. Alejandro Valverde in Vincenzo Nibali sta v tem športu pustila velik pečat, oba pa sta profesionalnemu kolesarstvu pomahala v slovo. Še zlasti se je izkazal Španec, ki je kljub svojim 42 letom prišel do izjemnega šestega mesta.

»Končala sta neverjetno dolgo in uspešno kariero. Vsako sezono sta na cesti skrbela za zabavo gledalcev. Pogrešali ju bomo,« se je velikima šampionoma, ki sta skupaj zbrala neverjetnih 185 zmag, priklonil tudi Pogačar.

V povsem drugačnem vzdušju od Pogačarja je sezono zaključil drugi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Zaključek sezone je izpustil zaradi poškodbe. Včeraj je v Mariboru organiziral dobrodelno dirko, sedmi sili pa sporočil, da se odpravlja na operacijo rame, ki ga čaka že danes popoldan. »Ni skrivnost, da imam za seboj že veliko izpahov. Čaka me operacija kjer bodo prestavili delček kosti, da se bo zadeva fiksirala. Ne gre za majhno stvar in tudi po operaciji mora biti roka povsem pri miru šest do osem tednov. Nato sledi pasivno razgibavanje,« je o svoji bližnji prihodnosti povedal Primož Roglič, ki je zagotovil, da tudi prihodnje leto ostaja v moštvu Jumbo-Visma. x

Priporočamo