Zaradi slabih vremenskih razmer v Lombardiji so najprej skrajšali tudi žensko preizkušnjo, preložili pa so tudi start moške dirke, ki bi se po prvotnem načrtu morala začeti ob 12.15, kolesarska karavana pa se je na pot podala z 20-minutno zamudo. Že pred uradnim začetkom dirke je svoj nastop po pričakovanju odpovedal drugi slovenski kolesar Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), tako da je aktualni svetovni prvak Pogačar (UAE Emirates) edini Slovenec na današnji dirki.

Ta bi morala biti sicer dolga 200,3 kilometra, vendar so jo prireditelji zaradi težav z vremenom skrajšali za zadnja dva kroga oziroma za 32 kilometrov, tako da bodo morali kolesarji po novem prevoziti 168,3 kilometra. Na težko kolesarjenje se je podalo 167 tekmovalcev, kljub temu, da so bili prijavljeni za start, pa dirke ni začelo pet kolesarjev: Francoz Alan Jousseaume (TotalEnergies), Belgijec Alec Segaert (Lotto Dstny), Kanadčan Michael Woods (Israel- Premier Tech) ter Italijana Damiano Caruso in Antonio Tiberi (oba Bahrain-Victorious).

Na tem delu Apeninskega polotoka močno dežuje, proga pa je mokra, spolzka in nevarna. Kljub težkim razmeram je Tadej Pogačar pred startom dirke dejal: »Danes sicer močno dežuje, vendar to ni nič posebnega. Obstaja pa velika možnost, da bi lahko bile na progi kaotične razmere, saj bo na cesti veliko vode. Zato se moramo vsi v karavani prilagoditi razmeram in biti maksimalno previdni.«

Pogačar je v soboto na enodnevni italijanski klasiki po Emiliji premierno slavil v mavričasti majici svetovnega prvaka. Do konca sezone ga poleg današnje dirke čaka samo še sobotna preizkušnja po Lombardiji.

Priporočamo