»To je etapa, ki bo pripadla ubežnikom in bo zanimiva zaradi vetra,« je že dan pred začetkom 17. etape napovedal Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je imel več kot očitno oči vedeževalca. Na poti v francoske Alpe so se kolesarji na 111. kolesarski dirki po Franciji sprva srečali z vetrom, kar je nekajkrat razbilo glavnino, ki pa je kljub vsemu ostala skupaj. Še posebno zato, ker se je bil velik boj v seštevku za zeleno majico najboljši sprinterjev, leteči cilj pa je bil na sporedu pred prvim kategoriziranim vzponom dneva.

Ko je Biniam Girmay dobil leteči sprint pred prvim izzivalcem Jasperjem Philipsenom, se je začel velik boj za prestižno etapno zmago. Veliko skupino napadalcev je izoblikoval Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki je potegnil v pravem trenutku in ločil lovce na etapo od kolesarjev, ki se borijo za skupno uvrstitev na dirki. Prvih 130 kilometrov dirke je bilo peklenskih, saj so se tekmovalci vozili s povprečno hitrostjo več kot 48 km/h, cesta pa se je ves čas vzpenjala.

Pogačar pokazal svoj karakter

Po napadu Mezgeca in izoblikovanju ubežne skupine, so se zadeve na dirki za nekaj časa umirile, a premor je bil kratek. Na vrsto so prišli trije kategorizirani vzponi dneva (Col Bayard (2. kategorije), Col du Noyer (1. kategorije) in Superdevoluy (3. kategorije). V močni ubežni skupini je zmagovalni dan za ekipo EF Education uprizoril Ekvadorec Richard Carapaz. Aktualni olimpijski prvak se je tekmecev otresel na najtežjem vzponu in sam pripeljal do cilja in tako po številnih poskusih ameriške ekipe, za katero je bil v preteklih dnevih najbolj dejaven Ben Healey, le prišel do zmage. »Ta zmaga mi pomeni vse. Poskušal sem od samega začetka Toura, kar je bil moj cilj, potem ko sem hitro zaostal v skupnem seštevku. Ciljali smo na to etapo, a dan je bil zelo dolg in zahteven. Vzpostavila se je velikanska skupina, a uspelo mi je slaviti. To zmago si bom zapomnil vso življenje,« je bil na robu solz Ekvadorec, ki je postal 110. kolesar z etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah. Spomnimo lahko tudi, daj je bil ravno Carapaz v tretji etapi edini kolesar, ki je za en dan iz rumene oprave slekel slovenskega junaka Tadeja Pogačarja.

Pogi je tudi tokrat pokazal svoj način kolesarjenja. Po poznem izoblikovanju bega se je zdelo, da bo glavnina v miru prišla do cilja, saj je zaostala skoraj deset minut. Nato pa je na najtežji točki kot strela iz jasnega udaril Tadej Pogačar. Hitro je bilo videti, da ima njegov največji konkurent Jonas Vingegaard slab dan, saj mu ni mogel slediti. Slovenski as si je na prelazu Noyer že privozil nekaj prednosti, a je zaradi razpršenosti kolesarjev po celi trasi Danec dobil ustrezno pomoč sotekmovalcev in znova priključil Pogačarju. »Še sam ne vem, zakaj sem danes poskušal. A na koncu zelo lep dan za menoj in pridobil sem novi dve sekundi,« je povedal Tadej Pogačar, ki je na ciljni ravnini vnovič pospešil ter še enkrat v enem dnevu strl Danca in mu vzel dve sekundi.

Evenepoel izkoristil, kar je pokazal Pogačar

Veliki dobitnik napada Tadeja Pogačarja je bil tokrat Remco Evenepoel. Belgijski as, ki nosi majico vodilnega mladega kolesarja, je sprva le s težavo sledil Pogačarju in ga je ujel za voljo Vingegaardovih pomočnikov, je na ciljnem vzponu zaznal šibkost Danca. »Če je bil to moj slab dan, ga sprejmem,« se je po koncu etape branil ​Jonas Vingegaard​, ki je proti Pogačarju izgubil dve sekundi, proti napadalnemu Belgijcu pa 12. »Dobro sem poznal te klance in počutil sem se odlično. Čeprav sem proti Jonasu pridobil le malo časa, sem vesel. Moj namen je bil pridobiti le čas proti kolesarjem za menoj v skupnem seštevku in to mi je uspelo,« pa je črto pod razburljivo etapo potegnil ​Remco Evenepol​, ki ostaja na tretjem mestu skupnega seštevka, a ima po novem manj kot dve minuti zaostanka za drugim Vingegaardom.

»Imel sem zelo dobre noge in moral potipati konkurenco. Jonas je imel na cesti zelo močno ekipo in nisem mogel narediti večje razlike, zato nisem več napadal, da bi Jonasa spravil še v bolj težavni položaj,« pa je zaključek etape iz svojega zornega kota videl Tadej Pogačar, ki v finalu ni sledil napadu Evenepoela in se je vozil le skupaj z ekipo Visma-Lease a Bike Jonasa Vingegaarda. Jutri je na sporedu nova hribovita etapa, a se tokrat pričakuje le boje za etapno zmago, v glavnini pa bi moralo biti zatišje pred nevihto, ki sledi v zadnjih treh dneh dirke. 

Priporočamo