Kolesarji so šesto etapo 79. dirke po Španiji začeli v mestu Jerez. Kraj je znan po dirkališču, kjer se vsako leto odvijajo boji najboljših motoristov v razredu MotoGP. Tekmovalci, ki vozilo na dveh kolesih vozijo na lasten pogon, dirkališča niso prevozili, etapo pa so – nenavadno – začeli kar v nakupovalnem centru enega izmed velikih pokroviteljev dirke. Ker je bilo v Andaluziji znova zelo vroče, ekipe tako vsaj niso imele težave z dobavo sladoleda pred etapo.

Na papirju druga gorska etapa španske pentlje je imela štiri kategorizirane vzpone, prinesla pa je razplet, ki ga je napovedal tudi ​Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe): »Etapa za ubežnike in predajo majice vodilnega. Vseeno bomo morali biti pozorni na to, komu jo predamo. Na startu jo bo hotelo 100 kolesarjev, zato ne moremo samo gledati in iti počasi, ampak moramo nadzirati pametno.«

Gre za dirko na izpadanje

Ponujeno priložnost je z odprtimi rokami sprejel Avstralec Ben O'Connor, ki je bil v pravem času na pravem mestu, etapo pa je dobil z izjemno solo vožnjo. »Počutil sem se kar nekoliko v svojem svetu. Dal sem vse od sebe in od samega začetka verjel, da mi lahko uspe. Užival sem v vsakem trenutku na cesti,« je povedal ​Ben O'Connor​, ki se je tudi sam zavedal, da se je z etapno zmago pridružil elitnim kolesarjem, ki imajo etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah. »Pogledal sem seznam zmagovalcev etap na vseh tritedenskih dirkah in ponosen sem, da sem zdaj na njem ob vseh teh velikih imenih. Obenem imam še rdečo majico, kar se ne zgodi ravno vsak dan,« je razpravljal Avstralec, ki je pred etapo za Rogličem zaostajal skoraj dve minuti, sedaj pa ima pred Slovencem, ki ostaja prvi izzivalec, skoraj pet minut prednosti.

Primož Čerin, nekdanji kolesar: Težko je reči, ali ima Primož vse pod kontrolo. To se bo videlo, ko bodo prišli v Madrid. Roglič je zelo izkušen in ve, zakaj so to naredili tako, kot so naredili. Foto: Bojan Velikonja

Primož Čerin, nekdanji kolesar: Težko je reči, ali ima Primož vse pod kontrolo. To se bo videlo, ko bodo prišli v Madrid. Roglič je zelo izkušen in ve, zakaj so to naredili tako, kot so naredili. Foto: Bojan Velikonja

Razplet etape v glavnini številnim ni bil razumljiv. Tudi ko je bil Avstralec sam na čelu, glavnina za njim ni zmanjševala zaostanka. Za boljše razumevanje situacije smo se obrnili na ​Primoža Čerina. »Razlika ni prevelika. Smo v prvi fazi dirke, pred nami so še vse najtežje etape,« je sprva vse navijače Primoža Rogliča pomiril njegov soimenjak, ki se je za nas oglasil kar z morja. »Ekipa Red Bulla je izbrala pravo taktiko, čakali so in preizkušali ostale ekipe. Te so se med seboj le malce tipale, nobena ni bila prav zainteresirana, da bi to nadzorovala. Najprej se je izpostavil UAE, potem drugi, a prednost O'Connorja se nikoli ni zares začela zmanjševati. Takrat je postalo jasno, da bo ostalo tako do konca. Do konca dirke praktično ni več metra ravnine in vsi so želeli privarčevati, kar se je dalo. Sedaj bo šlo na izpadanje,« je prepričan prvi slovenski kolesar, ki je nastopal na Vuelti. Takrat se je pisalo leto 1988.

Je O'Connor res prava izbira?

»Očitno nekatere ekipe podcenjujejo kvaliteto O'Connorja,« je bil nad razpletom etape presenečen tudi Belgijec ​Wout van Aert​, zato smo Čerina še enkrat vprašali, ali se je vse izteklo po željah Primoža Rogliča in njegove ekipe. »Ben je že večkrat dokazal, da je izvrsten kolesar. Vsekakor kandidat za prvih pet mest ali celo prva tri. On je vseeno danes porabil veliko več energije, že jutri je na vrsti težka etapa in nato sledita še dve zelo zahtevni za konec tedna. Pred njim so težki dnevi in videlo se bo, ali je bil on prava izbira,« je svoje videnje predstavil 62-letni nekdanji kolesar.

111. kolesar z etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah (Giro, Tour, Vuelta) je danes postal Ben O'Connor. Med kolesarsko elito so tudi Primož Roglič, Matej Mohorič in Tadej Pogačar.

»Sedaj je na O'Connorju, da se izkaže, da pokaže, ali lahko s svojo ekipo kontrolira nastali položaj. Težko je reči, ali ima Primož vse pod kontrolo. To se bo videlo, ko bodo prišli v Madrid. Roglič je zelo izkušen in ve, zakaj so to naredili tako, kot so naredili,« v njegovem glasu ni zaznati niti kančka zaskrbljenosti. Priljubljeni Rogla se je v svoji karieri že večkrat zatekel k taktiki predajanja majice vodilnega, medtem ko jo je Tadej Pogačar letos na Giru in Touru skupaj nosil kar 39 dni od skupno 42. »To je prava taktika. Še posebno sedaj, ko so v vročem delu Španije in ker Primož še vedno ni 100-odstoten, čeprav se do sedaj ni videlo, da bi s hrbtom imel kaj težav. Obveznosti z majico vodilnega porabijo veliko energije, navadno si vsak dan uro ali večkrat celo dve v zaostanku za tekmeci,« izkušeni Čerin podpira potezo Zasavca. Na koncu je vseeno tudi sam dodal nekaj pomislekov glede razpleta etape. »Predaja majice je pravilna stvar, ali je prav, da je O'Connor s takšno prednostjo spredaj, pa je druga stvar,« je zaključil. Kolesarje v Španiji jutri čaka etapa z enim vzponom druge kategorije, ki bo na sporedu 25 kilometrov pred ciljem, in novi vodilni kolesar na dirki bo prvič na preizkušnji. 

Vuelta v številkah

6. etapa, Jerez–Yunquera (185,5 km): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 4,28:12, 2. Frigo (Ita, Israel-Premier Tech) + 4:33, 3. Lipowitz (Nem, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 5:12, 4. Berthet (Fra, Decathlon AG2R), 5. Rodriguez (Špa, Arkea-B&B Hotels) oba isti čas, 24. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 6:31.

Skupni vrstni red (6/21): 1. O'Connor 23,28:281. 2. Roglič + 5:51, 3. Almeida (Por, UAE Emirates) + 4:59, 4. Lipowitz + 5:18, 5. Mas (Špa, Movistar) + 5:23.

Peterlin bronast na mladinskem svetovnem prvenstvu

Nejc Peterlin je osvoji bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu v dirkališčnem kolesarstvu, ki se je začelo v Luoyangu na Kitajskem. Tretji je bil v dirki na končni cilj. S tem se je nadaljevala bera medalj s tovrstnih mladinskih velikih tekmovanj, za katere je v preteklih dveh letih poskrbel Žak Eržen. Znova se je pokazalo, da je novomeški velodrom velika pridobitev za slovensko kolesarstvo.

Priporočamo