Danes je bil v Zürichu črn dan za svetovno kolesarstvo, ki se je moralo soočiti s še četrto tragično novico v dobrem letu dni. Lani je na dirki po Švici tragično preminil Gino Mäder, le nekaj tednov kasneje se je na treningu ponesrečil Belgijec Tijl De Decker, letos pa na spustu z Velikega Kleka na dirki po Avstriji Norvežan Andre Drege. Včeraj je v bolnišnici v Zürichu po padcu v za zdaj še neznanih okoliščinah na četrtkovi dirki mladink zaradi posledic poškodb glave umrla mlada Švicarka Muriel Furrer. Njena družina je že v zgodnjih jutranjih urah, ko se je 18-letnica še borila za življenje, sporočila, da si želi, da se svetovno prvenstvo nemoteno nadaljuje.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je v znak spoštovanja do žalujoče družine danes odpovedala vse medijske dejavnosti kolesarjev na dirki do 23 let, na kateri je svetovni prvak postal Nemec Niklas Behrens, Slovenci pa so ostali brez vidne uvrstitve, in je sama organizirala novinarsko konferenco. »Vse misli so z družino ponesrečenke. Izrekamo iskreno sožalje, svet kolesarstva pa je izgubil mlado obetavno kolesarko, ki je imela pred seboj še vse življenje,« je v imenu UCI spregovoril športni direktor Peter Van den Abeele.

273,9 kilometra čaka člane na zahtevni trasi v nedeljo. Dirka se bo začela v Winterthuru in končala s sedmimi krogi v Zürichu. Kolesarji bodo morali premagati 4500 višinskih metrov. Ženska dirka bo dolga 154,1 kilometra in se bo začela v Usterju ter končala s štirimi krogi v Zürichu.

 

Uspešno rešili nesporazum

Še preden so organizatorji zaprli mešano cono za novinarje po smrti Muriel Furrer, smo se prisotni slovenski novinarji znašli v zagati. Potem ko so v četrtek zvečer na novinarski konferenci sodelovali le selektor Uroš Murn ter prva zvezdnika ekipe Tadej Pogačar in Primož Roglič, nam je bilo zagotovljeno, da bodo preostali člani ekipe Domen Novak, Luka Mezgec, Jan Tratnik, Matevž Govekar, Jaka Primožič in Matic Žumer na voljo po ogledu proge danes.

Slovenska ekipa se je na ogled odpravila pred predvideno časovnico, ki nam je bila predstavljena v četrtek, takoj po pregledu trase pa se je kar s kolesom odpeljala do svoje baze v Cham. Predstavnik Kolesarske zveze Slovenije za medije je nato priskočil na pomoč, Mezgec, Novak in Tratnik pa so po telefonu odgovarjali na naša vprašanja. Prvi se je javil Domen Novak, aktualni državni prvak. »V veliko čast mi je, da sem del te močne ekipe. Vedno mi je v čast tekmovati s Tadejem in delati zanj. Svetovno prvenstvo je naš velik cilj, tudi moj. Že v Montrealu sem pokazal dobro pripravljenost in prepričan sem, da bom tudi v nedeljo lahko narekoval tempo, neugoden za ostale kolesarje,« je dejal tudi v klubskih barvah zvesti pomočnik prvega kolesarja sveta.

Zürich v številkah

Mlajši člani, Uster–Zürich (173,6 km): 1. Behrens (Nem) 3,57:24, 2. Svrček (Svk) isti čas, 3. Segaert (Bel) +0:28, 45. Glivar +15:43, Anže Ravbar in Jaka Marolt (vsi Slo) sta odstopila.

Roglič se bo moral prilagoditi

Po tradiciji je bil najbolj neposreden in zgovoren izkušeni Luka Mezgec. Še enkrat več je poudaril, da mu je v veliko čast biti kolesar v zlati dobi slovenskega kolesarstva, nato pa je razbil tudi vse dvome, kdo je prvi slovenski adut za nedeljo. »Če vprašate mene, moramo biti homogeni in vsi delati za Tadeja Pogačarja. Pokazal je, da takšne enodnevne dirke dobiva v velikem slogu. Tudi Primož Roglič se bo moral prilagoditi in morda zatreti nekaj zgodnjih napadov tekmecev ali pa pripraviti odločilnega za Tadeja. Takšno je moje mnenje, sestanek pa bomo imeli jutri, ko bo naloge razdelil selektor,« je bil jasen ​Luka Mezgec, ki je sicer priznal, da je bil pred dvema tednoma bolan in bi si želel biti v boljši formi. Vseeno izkušeni Kranjčan skrbi za dobro vzdušje v ekipi in je tisti, ki bo na dirki zadolžen predvsem za varnost Pogija v glavnini.

Mavrično majico iz Glasgowa lani bo branil Mathieu Van der Poel iz Nizozemske, vsi pa nestrpno pričakujejo boj med Belgijcem Remcom Evenepoelom in Tadejem Pogačarjem. »Upajmo, da bo na cilju tako, kot kažejo stavnice, in bo zmagal Tadej. Dirka bo zagotovo težka in kolesarji bomo v cilj prihajali eden po eden,« je razplet napovedal Luka Mezgec, ki pri nadziranju dirke pričakuje tudi zavezništvo belgijske ekipe.

Še pred moško dirko se bodo v Zürichu za naslove že danes merile članice. Na startu je tudi tričlanska slovenska ekipa v postavi Urška Žigart, Urša Pintar in Špela Kern. »Glede na to, da smo na startu samo tri, kakšnega 'master plana' ne moremo skovati. Vsaka bo morala sama nadzirati tiste kolesarke, ki so nevarne za končni uspeh, in se ne smemo zadrževati v zadku glavnine. Ker pa je napovedan dež, si bom morda nadela kakšno dežno kapo in se izmuznila v pobeg,« je svoje napovedi predstavila najboljša slovenska kolesarka ​Urška Žigart. 

Iskrice iz Züricha

Ker ni informacij o nesreči, se širijo govorice

Ob tragični nesreči mlade Švicarke Muriel Furrer krožijo številne govorice, ki mečejo črno luč na UCI in organizatorje svetovnega prvenstva. Osemnajstletnica naj bi medicinsko pomoč v gozdu, kjer je pristala po padcu na nevarnem spustu, prejela šele eno uro po padcu. »Nesrečo preiskujejo pristojni organi, zato prosim, da ne upoštevate govoric in se zanašate na uradne podatke. Gre za izjemno tragičen dogodek, ki pretresa vso kolesarsko družino,« na novinarski konferenci predstavniki UCI niso razkrivali informacij o nesreči. Zaradi nesreče je zveza odpovedala gala večerjo, ki bi morala biti na sporedu danes.

Lahko bi se učili od Belgijcev

Potem ko je slovenska moška članska reprezentanca organizirala medijsko druženje že v četrtek, so se sedmi sili danes predstavili Belgijci. Na slovenski novinarski konferenci so bili prisotni le Tadej Pogačar, Primož Roglič in selektor Uroš Murn, ki niso bili ravno radodarni s svojimi odgovori. Kolesarska velesila je včeraj predstavila šolsko uro druženja z mediji. Prisotni so bili prav vsi člani izbrane vrste, njihov prvi zvezdnik Remco Evenepoel pa je bil po koncu skupinskega druženja tujim novinarjem na voljo še za dodatna vprašanja. Vsakemu je odgovarjal spoštljivo in brez dlake na jeziku in je s tem predstavil svoj sloves belgijskega šampiona, ki si ga je samo letos prislužil z dvojnim olimpijskim naslovom v Parizu ter naslovom svetovnega prvaka v kronometru v Zürichu.

Evenepoel podaljšal zvestobo

Remco Evenepoel je danes potrdil, da bo tudi v naslednji sezoni vozil za moštvo Soudal Quick-Step. »Očitno je, da ne bo prestopa. Ostajam,« je bil jasen ​Remco Evenepoel, ki se ga je celotno prestopno obdobje povezovalo z ekipo Red Bull-Bora-Hansgrohe. V avstrijsko-nemški ekipi bo tako tudi v naslednji sezoni nesporni kapetan Primož Roglič.

 

Priporočamo