V Zürichu svetovno kolesarsko prvenstvo poteka v vzdušju tragične nesreče Muriel Furrer, 18-letne švicarske kolesarke, ki se je na tekmi mladink smrtno ponesrečila. Podatki o nesreči mlade Švicarke še vedno ostajajo zaviti v tančico skrivnosti. Tudi današnja tekma članic se je začela z minuto molka in čustvi žalosti, ki so jih najtežje skrivale kolesarke švicarske ekipe. Ko so se tekmovalke le podale na154-kilometrsko traso, se vzdušje ni prav nič popravilo, saj bilo tudi vreme v Zürichu izjemno klavrno. Le kakšna stopinja Celzija več kot 10 je kazala na termometru, ves čas je padal tudi dež, ki je skrbel za nevarno in spolzko cestišče.

Kako zahtevne so bile razmere na progi, je bilo moč videti na samem cilju, ko so kolesarke povsem premražene tresle in komaj spregovorile z mediji, saj so le čakale, da si lahko nadenejo topla oblačila in odidejo pod topel tuš. Vseeno pa se je na cesti bil izjemen boj za naziv najboljše na svetu. V izjemno napetem zaključku, ko je bilo v igri za končno zmago šest kolesark, je največ spretnosti prikazala Belgijka Lotte Kopecky, ki je mavrično majico osvojila drugič zapored. »Najprej bi izrekla iskreno sožalje staršem in bližnjim umrle Muriel Furrer,« so bile prve besede na cilju nove in hkrati stare svetovne prvakinje, ki se je najprej spomnila ponesrečene kolesarke in ji posvetila zmago. Šele nato je opisala potek dirke: »To je bila zagotovo zmaga glave. Bil je res nadležen, hladen dan, deževalo je, na spustu pa sem skorajda zmrznila. Skušala sem obdržati mirno glavo, na prvem spustu nisem imela toliko težav kot na daljšem, ko je napadla Demi Vollering. Držala sem se svojega ritma, se pripeljala nazaj, nato pa so se začele miselne igrice. Ostala sem mirna in porabila energijo v pravem trenutku.« Srebro si je priborila Američanka Chloe Dygert, ki se je v sprintu šesterice tudi poškodovala, tretja pa je bila Italijanka  Elise Longo Borghini.

Žigart zelo dejavna

Zelo uspešen dan je tudi za najboljšo slovensko kolesarko Urško Žigart, ki je bila na koncu 24. Zaročenka Tadeja Pogačarja je bila zelo dejavna že ob prihodu v Zürich in je bila del močnega pobega, ki pa na njeno žalost ni dobil veliko prednosti. »Glede na zasedbo, ki je bila, sem mislila, da bomo dlje časa ostale spredaj. Želela sem, da bi dobile približno dve minuti prednosti, da bi lažje zadihala. Zagotovo pa mi je ta pobeg pomagal, da sem dlje ostala spredaj in nisem že pred tem bila ujeta zadaj,« je povedala Urška Žigart, ki je bila povsem premražena. O 24. mestu pa je dejala: »Vedno si želimo še nekaj več, a ni izgovorov. Pobeg mi je zagotovo vzel nekaj moči, a v tem trenutku ne bi naredila nič drugače. Sicer sem si želela biti v najboljši dvajseterici, a s tem prvenstvom moram biti zadovoljna. Na tistem zadnjem klancu mi je morda zmanjkalo nekaj moči in topline v nogah,« je tudi edina Slovenka na cilju potrdila, da so bile razmere resnično zahtevne. Urša Pintar in Špela Kern, ki sta bili tudi na startu, sta odstopili.

Urška Žigart je nato pogledala še proti jutrišnjem dnevu. »Žensko kolesarstvo je v zadnjih letih resnično napredovalo in punce smo si dirko naredile zelo težko. Zagotovo je krog na dirki težji, kot sem mislila, ko sva si ga ogledala skupaj s Tadejem (op.p. Pogačarjem). Tudi jutri fante zagotovo čaka zelo težka tekma.«

Priporočamo