S kronometrom od Lizbone do Oeirasa in razgibano traso od Cascaisa do Ourema se je začela 79. kolesarska dirka po Španiji. Vse slovenske oči so uprte v Primoža Rogliča (Red Bull-Bora-Hansgrohe), ki se je na tekmovalno kolo vrnil po razočaranju na dirki po Franciji, ko je zaradi novega padca odstopil. Slovenski as je kljub omejenim pripravam na dirko pokazal, da je glavni favorit za končno zmago in rekordni četrti naslov na španskih cestah. Napad na rdečo majico je začel odlično, saj je uvodno 12-kilometrsko povsem ravninsko vožnjo na čas končal najhitreje med tistimi, ki so v vlogi favoritov za končno zmago. Tudi včeraj ni imel težav pripeljati v cilj v času zmagovalca in je po uvodnih dveh dnevih na Portugalskem skupno osmi. Sobotni kronometer je bil sicer prvi v Rogličevi zgodovini nastopanja na Vuelti, ki ga ni končal na odru za zmagovalce, a na popolni ravni kaj takega tudi ni pričakoval.

Primož Roglič, kolesar: »Zelo hiter začetek in zelo zadovoljen sem s svojim začetkom. Sedaj je potrebno počakati, kako se bo telo odzvalo na navadno cestno kolo in na daljše ter zahtevnejše etape.«

 

Brez informacij in odgovorov

Očitno je tudi organizatorjem španske pentlje postalo jasno, da je 34-letni Kisovčan mož, ki si zasluži dodatno mero pozornosti. Slovenski as je bil ob Luisu Angelu Mateju Mardonesu, ki je začel dirko, domačinu Joao Almeidu in Woutu van Aertu, ki je bil zadnji na startni rampi uvodnega kronometra, edini kolesar, ki je ob začetku svojega nastopa prejel spremljavo z ognjemetom. Da gre za najbolj zanimivega kolesarja na dirki očitno ne vedo le pri njegovi ekipi Red Bull-Bora-Hansgrohe.

Ko je priljubljeni Rogla kljub bolečinam v hrbtu odlično opravil z uvodnim kronometrom, smo mediji zaman čakali na njegov odziv. Nasprotno kot vse konkurenčne ekipe iz avstrijsko-nemškega moštva niso posredovali nobene izjave svojega kapetana. Tako ni bilo mogoče izvedeti nič o njegovem počutju na kolesu, kot tudi ne o pogojih, ki jih je imel, saj je etapo močno zaznamoval sunkovit veter. »Zelo hiter začetek in zelo zadovoljen sem s svojim začetkom. Sedaj je potrebno počakati, kako se bo telo odzvalo na navadno cestno kolo in na daljše ter zahtevnejše etape,« je Primož Roglič za televizijo Eurosport opisal svoj sobotni nastop pred začetkom včerajšnje etape, izjavo pa je uspelo tudi posneti Rogličevi ekipi in so jo posredovali vsem medijem. Zato ni preseneča, da pri Dnevniku nato nismo dobili natančnega odgovora, zakaj je moral dan pred začetkom trikratni zmagovalec Vuelte obiskati še zobozdravnika.

UAE visoka kazen zaradi Pogačarja

Najboljše moštvo v tej sezoni UAE Emirates je prejelo visoko kazen zaradi nepravilne oprave na četrtkovi predstavitvi ekip. Kolesarji, ki nastopajo na dirki po Španiji, so imeli na prireditvenem prostoru nadete posebne drese, ki so imeli rožnati in rumeni odtenek v čast zmag Tadeja Pogačarja na Giru in Touru. Ker to niso originalne majice ekipe, je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) vsakega člana moštva na odru kaznovala s 500 švicarskimi franki kazni.

Van Aert vendarle v rdečem

»Napišite, da je bil udeležen v barskem pretepu. Trije, ki so ga napadli, so pristali na urgenci, sam pa je izgubil le en zob« se nas je nato sprva privoščil vir, ki je blizu Rogliča in smo preverili njegovo stanje. »Že ko smo se ustavili pri njem v Tignesu, ko je bil na višinskih pripravah pred dirko, je potarnal, da se mu maje zob. Očitno je le uredil to zadevo, ki pa ni povzročala hudih bolečin,« nam je na koncu zaupal vir, ki je tudi potrdil, da je šlo za umetni zob, ki ga je Rogla izgubil zaradi padca pred desetimi leti in tako ni povzročal hudih bolečin. Pravo nasprotje je moštvo UAE, ki je odziv zmagovalca sobotnega kronometra in prvega nosilca rdeče majice ​Brandona McNultya poslalo že po nekaj trenutkih. »Mislil sem si, da se mora zgoditi nekaj neverjetnega, da zmagam in očitno se je zgodilo. Presrečen sem, a v nadaljevanju bom vse moči usmeril v pomoč svojima kapetanoma,« je povedal Američan ter izkazal vso podporo Joao Almeidi, ki je bil prvi zasledovalec med kapetani Rogliču in Adamu Yatesu, ki je prav tako odpeljal odličen kronometer,

Čeprav se je Rogličevi novi ekipi sredi sezone pridružil sponzor Red Bull, ki v svetu slovi kot vrhunski samopromotor, se morajo člani strokovnega štaba naučiti še nekaj lekcij. Na srečo slovenskega šampiona so do učenja veliko bolj dovzetni njegovi sotekmovalci, ki so včeraj hitro pokazali, da so se po klavrnem razpletu Toura veliko naučili. Kolesarji Red Bull-Bora-Hansgrohe so bili v odločilnih trenutkih etape ves čas v ospredju in odlično čuvali svojega kapetana, ki se je tako brez težav izognil padcem, ki so se dogajali tudi tokrat. Med drugim je bil v enega udeležen član Visme-Lease a Bike Dylan van Barle, ki je tudi prvi kolesar, ki je moral zapustiti letošnjo Vuelto.

Na koncu se je etapa, kljub temu da ni bila ravninska, odločala v ciljnem sprintu, ki ga je dobil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). »Sem velik favorit,« je že pred etapo napovedal ​Kaden Groves​, ki je suvereno opravil svoje delo in poskrbel, da je še drugi dan zapored s sklonjeno glavo v cilj prišel Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike). »Razočaran sem bil po kronometru, ko mi je Sepp Kuss pustil najboljši startni položaj zaradi težav z vetrom. Tudi danes sem računal na zmago, a na koncu sem lahko vesel, da nosim rdečo majico,« je uteho našel Belgijec v skupnem vodstvu, ki ga je prevzel zaradi bonifikacijskih sekund na cilju etape. Včeraj smo se tudi že nekako navadili in sprijaznili, da odziva, kako se je na kolesu zaradi bolečin v hrbtu počutil Primož Roglič, nismo prejeli. 

Vuelta v številkah

Sobota, 1. etapa, Lizbona–Oeiras (12 km, kronometer)​: 1. McNulty (ZDA, UAE Emirates) 12:35, 2. Vacek (Češ, Lidl-Trek) + 0:02, 3. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike) + 0:03, 4. Küng (Švi, Groupama-FDJ) + 0:06, 5. Affini (Ita, Visma-Lease a Bike) + 0:08, 8. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 0:17

​Nedelja, 2. etapa, Cascais–Ourem (194 km): 1. Groves (Avstral, Alpecin-Deceuninck) 5,12:55, 2. Van Aert, 3. Strong (Nzl, Israel-Premier Tech), 4. Miquel (Špa, Kern Pharma), 5. Van Eetvelt (Bel, Lotto Dstny), 57. Roglič vsi isti čas.

Skupni vrstni red (2/21): 1. Van Aert 5,25:27 2. McNulty + 0:03, 3. Vacek + 0:05, 4. Küng + 0:09, 5. Affini + 0:11, 8. Roglič + 0:20.​

Priporočamo