Francija 1964, Španija 2006, Velika Britanija 2018 in Slovenija 2024 – elitni seznam nacij, ki jim je v svetu kolesarstva v istem letu uspelo osvojiti vse tri tritedenske dirke. Za Slovenijo je redko viden dosežek v nedeljo dokončal Primož Roglič, ki je ob svojem četrtem slavju na španskih cestah spisal še številne druge mejnike. »Kdo bi si mislil, da bo Slovenija kdaj zmagala na vseh treh tritedenskih dirkah? Zagotovo je lepo in sem počaščen, da sem del te zgodbe,« se Primož Roglič zaveda zgodovinskega uspeha, ki ga je spisal skupaj s Tadejem Pogačarjem, ki je pred tem zanesljivo zmagal na Giru in Touru.

Nad uspehi slovenskih kolesarjev je presenečen tudi Borut Božič, ki je pred petnajstimi leti na Vuelti slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah za Slovenijo: »V tistih časih si ni nihče mislil, da bomo doživljali takšne uspehe. Za mojo etapno zmago so mi v Idriji pripravili izjemen sprejem. Prišli so prijatelji iz cele Slovenije, na odru je igrala Zablujena generacija. Sedaj bi z eno etapno zmago govorili o neuspehu. Zavedati se moramo, da takšni uspehi niso samoumevni in moramo v njih uživati, predvsem pa morata to storiti Primož in Tadej, ki si zares zaslužita sprejeme boljših od mojega,« je navdušen danes 44-letni nekdanji kolesar.

Ralph Denk, šef ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe: Znova je dokazal, da se njegov čas še ni iztekel. Ne moreš zmagati tritedenske dirke, če tvoje telo ni pripravljeno odlično.

 

 

Tritedenske dirke ne moreš zmagati, če nisi odličen

»Sam sem se veselil tudi zmag na tekmah nižjega ranga. Res je, da sem bil drugačen tip kolesarja, kot sta zdajšnja šampiona in tudi denimo Matej Mohorič, ampak takšnih uspehov si nismo predstavljali. Predvsem je presenetljivo tudi to, da je število slovenskih kolesarjev v profesionalnih moštvih skoraj enako kot tedaj,« je še dodal Borut Božič kot gost v podkastu radia Val 202.

Na poti do zapisa v zgodovino, ko je izenačil rekord Roberta Herasa s štirimi zmagami na Vuelti, se je Primož Roglič znova srečal s številnimi kritiki. »Ko sem prišel na start, sem nekako verjel, da mi lahko uspe ta podvig. Resnično sem še čutil bolečine in nisem mogel vedeti, kaj bo z mojim zdravjem, a če ne bi verjel, ne bi bil na startu. Konec dober, vse dobro,« se zasavski orel ne obremenjuje z mnenji drugih. Pri pohodu na špansko krono je še šestič zapored slavil vsaj eno etapo na Vuelti, le redkim kolesarjem pa je uspelo tritedensko dirko dobiti z dvema različnima ekipama. Roglič namreč prvo leto tekmuje za moštvo Red Bull-Bora-Hansgrohe, pred tem pa je vse uspehe žel z nizozemsko Vismo, ki je večkrat spreminjala ime. »Velik izziv je bilo to storiti z ekipo, ki tega še ni naredila. A ves čas smo napredovali in se sestavljali,« je nad novim poglavjem navdušen Zasavec, ki bo konec oktobra dopolnil 35. let.

Nad predstavami nekdanjega smučarskega skakalca v Španiji je navdušen tudi njegov šef Ralph Denk, ki si je Roglo najbolj želel v svoji ekipi. Tudi on se je po neuspehu moral soočiti s številnimi kritikami, da je v vzhajajoče moštvo pripeljal starega kolesarja, ki so mu šteti dnevi in je nezanesljiv. »Znova je dokazal, da se njegov čas še ni iztekel. Ne moreš zmagati tritedenske dirke, če tvoje telo ni pripravljeno odlično,« je po uspehu Rogle vidno odleglo tudi ​Ralphu Denku, ​ki ostaja veliki zagovornik slovenskega šampiona.

92 profesionalnih zmag ima po uspehu na dirki po Španiji Primož Roglič. Zna se zgoditi, da bo svoj izkupiček izboljševal šele prihodnje leto.

23 zmag ima v letošnji sezoni ekipa Red Bull-Bora-Hansgrohe, osem jih je za moštvo prispeval Primož Roglič. Slovenec je slavil skupno zmago na Vuelti in Dofineji, ob tem pa na Vuelti pobral še tri, na Dofineji dve etapni zmagi, najboljši pa je bil tudi na kronometru na dirki po Baskiji.

Drugo leto znova po Tour​

Šef moštva je nadaljeval: »Vsi govorijo o njegovih letih. Ko sem se pogovarjal z njim po uspehu na Vuelti, sem v njegovih očeh videl še veliko iskric in želje. Ni še rekel zadnje besede in pred njim so še številne zmage.« Dopolnil ga je tudi Roglič sam. »Vsi okoli mene se odrekajo stvarem, da lahko sam počnem to, kar počnem. Počaščen sem, da mi uspeva in sem jim izjemno hvaležen. Upam, da ostanem čim dlje.«

Šef nemško-avstrijskega moštva, ki je zelo dejavno na kolesarski tržnici se je tudi dotaknil prihodnosti najbolj ambiciozne ekipe ta hip v karavani. Z ekipo Red Bulla se v prihodnosti najbolj povezuje dvakratnega olimpijskega prvaka Remca Evenepoela, ki naj bi prevzel vlogo kapetana. »To so le govorice, ki jih ne morem komentirati,« je ostal skrivnosten Denk, ki pa je nadaljeval veliko bolj pozitivno za svojega zdajšnjega šampiona. »Kot rečeno, Primož še ni rekel zadnje. Še vedno je vrhunsko pripravljen. Na Vuelti je kazal formo za velike predstave. Naslednje leto znova napadamo Tour,« je Ralph Denk zagotovil, da bo tudi v letu 2025 poskušal uresničiti Rogličevo edino neizpolnjeno željo v svetu kolesarstva.

Pogačar se vrača v Kanadi

Prvič po velikem slavju na dirki po Franciji se na tekmovanji, ki mu bosta služili kot priprava na svetovno prvenstvo, vrača Tadej Pogačar. Prvi kolesar sveta in član ekipe UAE Emirates je potrdil, da bo tekmoval na enodnevnih dirkah v Kanadi, ki sledita ta konec tedna. Sprva je v petek dirka na sporedu v Quebecu, v nedeljo pa še v Montrealu. Pogi je na dirkah tekmoval tudi predlani, v Montrealu pa je slavil eno izmed svojih 84. zmag.

Se je Roglič že odpovedal svetovnemu prvenstvu?

A pot do dirke po Franciji 2025 je še dolga, pred tem sledi še nekaj pomembnih tekmovanj tudi v tej sezoni. Slovenija ima predvsem velika pričakovanja na svetovnem prvenstvu v Zürichu v Švici, kjer sicer odkrito mavrično majico napada Tadej Pogačar, a je pred začetkom sezone zanimanje za nastop kazal tudi Rogla. »Najprej si želim preživeti nekaj časa doma. Veliko je bilo odrekanj, da smo lahko dosegli to, kar smo v zadnjih dneh. Resnično ne morem odgovoriti, kaj sledi do konca sezone,« kralj Vuelte ni potrdil nastopa na svetovnem prvenstvu. Resnično ga ni niti ovrgel, a ko športnik nekako začne odlašati s svojo odločitvijo, to navadno pomeni, da Rogle v Švici ne bomo videli. 

Priporočamo