»Težko je tako kakovostno ekipo premagati trikrat v enem poletju,« je pred polfinalnim obračunom na olimpijskih igrah soigralce posvaril košarkar ZDA Jayson Tatum in imel prav. Srbija je bila izredno blizu veliki senzaciji, vodila večino tekme, a v končnici vseeno klonila proti največjim zvezdnikom iz lige NBA z 91:95. V prvem polfinalu četrtkovega dne je novo veliko presenečenje pripravila gostiteljica Francija, ki je po Kanadi ugnala še svetovne prvake Nemce (73:69).

4.​ trojni dvojček v zgodovini olimpijskih iger je proti Srbiji dosegel LeBron James in svojega drugega na tekmovanjih pod petimi krogi. Pod preostala dva sta se podpisala Aleksander Belov in Luka Dončić.

Srbi pogrešajo spoštovanje sodnikov

Srbija se je tokrat ZDA lotila z različnimi oblikami obrambe, kar je obrodilo sadove. Na krilih Alekse Avramovića je v prvem polčasu povedla že s kar 17 točkami razlike in v Parizu je zadišalo po senzaciji, še bolj pa, ko je imela deset minut pred koncem plus 13.

A nato je na sceno stopila velika trojice pri ZDA Steph Curry, LeBron James in Kevin Durant, ob njej pa je najboljšo tekmo na olimpijskem turnirju odigral še Joel Embiid. Srbi bodo še dolgo obžalovali priložnost dve minuti in 37 sekund pred koncem, ko je imel Ognjem Dobrić pri dveh točkah prednosti povsem odprt met za tri točke, a zgrešil.

»Ko prideš na olimpijske igre, vidiš, s kakšnim ponosom športniki nastopajo za svoje države. Ponos, s katerim srbski košarkarji nosijo državni dres, me je navdušil. Vidiš navijače, ki pojejo himne pred tekmami. Ta obračun je bil nekaj posebnega. Naš cilj je zlato odličje, a ta večer si bomo zapomnili za celo življenje,« je po tekmi povedal Kevin Durant.

Z njim se je strinjal tudi selektor Steve Kerr. »Počaščen sem, da sem bil lahko del takšne tekme. Bila je ena najboljših, ki sem ji kdajkoli prisostvoval. Srbija je igrala popolno in nas prisilila v najboljšo igro, kar smo jo sposobni. Po tekmi sem videl, da so nekateri srbski košarkarji jokali. Počutil sem se grozno, saj so resnično dali od sebe vse. Igrali so izjemno in lahko jim samo čestitam.«

»Počaščen sem, da sem bil lahko del takšne tekme. Bila je ena najboljših, ki sem ji kdajkoli prisostvoval. Srbija je igrala popolno in nas prisilila v najboljšo igro, kar smo jo sposobni.«

Steve Kerr, selektor ZDA

V srbskem taboru so razočaranje zaradi poraza, s katerim bi šokirali svet, težko skrili. »Nisem jezen, temveč ponosen na igralce. Videli ste, proti kakšni ekipi smo igrali. Milutinov je imel vročino, Jović ni pripravljen... Ne iščem izgovorov, a pogrešam spoštovanje sodnikov. Nimamo ga že celoten turnir. Če najboljši košarkar na svetu Jokić igra skoraj 38 minut, pa izvaja le štiri proste mete, Bogdanović pa enega, ob tem, da je žoga ves čas v njunih rokah, je to nekaj čudnega. A, da ne bo pomote, ZDA so zmagale zasluženo,« je ocenil selektor Srbije Svetislav Pešić. Podobno mnenje je delil tudi Bogdan Bogdanović. »Poskušali smo govoriti s sodniki, a oni niso želeli z nami. ZDA ne potrebujejo njihove pomoči proti nam. Mi je nismo imeli, ko so nas grabili z obema rokama. Igrali smo najbolje, kot smo znali, a bili prekratki.«

Francija je do zmage proti Nemčija prišla po zaslugi odlične obrambe na glavnih orožjih nasprotnika Dennisu Schröder in Franzu Wagnerju. Potem ko sta pri zmagi v skupinskem delu skupaj dosegla kar 52 točk, sta jih tokrat le 28. »Energijo črpamo od izjemnih navijačev. Navdušeni smo, da se bomo borili za zlato. Od začetka izločilnih bojev kažemo drugačen obraz. Agresivnost in energija sta na precej višji ravni. Ko igramo tako, se lahko kosamo z vsakim nasprotnikom,« je navdušen Guerschon Yabusele.

Američani in Francozi komaj čakajo finale

Obračun med Francijo in ZDA bo ponovitev finala iz iger v Tokiu 2021, ko so bili boljši Američani s 87:82. »Pri pohodu do finala je bil ključen sestanek, ki smo ga imeli po skupinskem delu. Bili smo odkriti, prisotna so bila čustva. A to nas je okrepilo. Po zmagah proti Kanadi in Nemčiji prekipevamo od samozavesti in komaj že čakamo, da se začne finalni obračun proti ZDA,« je neučakan Isaia Cordinier, ki je presenetljivo izredno pomemben člen v moštvu selektorja Vincenta Colleta. »Dobro je, da nas je Srbija pripeljala do roba naših zmogljivosti. To je čar olimpijskega turnirja. Košarka v svetu se je močno razvila, danes ni več lahkih tekem. Naš cilj je zdaj oddaljen le še eno zmago. Veselimo se finala,« pa razmišlja 39-letni LeBron James. Tekma za bronasto odličje med Nemčijo in Srbijo bo ponovitev finala z lanskega svetovnega prvenstva, v katerem so bili boljši Nemci s 83:77.

Košarkarski olimpijski turnir, polfinale: Francija – Nemčija 73:69 (18:25, 33:33, 56:50, Yabusele 17, Cordinier 16, Wembanyama 11; Schröder 18, F. Wagner 10, Obst in Theis po 8), ZDA – Srbija 95:91 (23:31, 43:54, 63:76, Curry 36, Embiid 19, James 16; Bogdanović 20, Jokić 17, Avramović 15). 

Priporočamo