Olimpijske igre so prostor, kjer se športni zvezdniki kopičijo na enem mestu, a nekateri so vseeno še bolj obremenjeni kot drugi. Na atletskih stezah to zagotovo velja za Norvežana Karstena Warholma, ki ima tarčo na hrbtu v teku na 400 metrov z ovirami. Osemindvajsetletnik letnik iz Ulsteinvika na Norveškem je za zdaj svoj tek kariere prikazal pred tremi leti na igrah v Tokiu, ko je postal prvi Zemljan, ki je v svoji paradni disciplini tekel hitreje od 46 sekund. Zlato kolajno si je priboril s časom svetovnega rekorda 45,94, že pred tem je bil sam lastnik najboljšega časa na svetu. »Bilo je olimpijsko finale in postavil sem svetovni rekord. To je dogodek, katerega se spominjam ves čas,« je še danes nad svojim najboljšim tekom v zgodovini navdušen Karsten Warholm.

16 uradnih tekov je imel Karsten Warholm v sezoni 2019 in zabeležil je šestnajst zmag. To je njegova najboljša sezona v karieri, ko ni utrpel poraza.

To pa ne pomeni, da je VIking, ki je v svojih najboljših atletskih letih, zaspal na lovorikah. Tudi v Parizu ima le en jasno zastavljen cilj. »V Parizu bom le z enim samim namenom. Če bo vse po sreči in me med tekom ne zadane infarkt, si bom mestne znamenitosti lahko ogledal kasneje v življenju, ko se bom upokojil,« branilec olimpijskega naslova jasno razlaga, kaj ga zanima na tekmovanju v Parizu.

Izdelek tipične skandinavske šole

Warholmu je bil šport položen v zibelko, saj je bila tudi njegova mama Kristine atletinja, oče Mikal pa nogometaš. Po tradicionalni skandinavski šoli se je tudi mladi Karsten sprva ukvarjal z obema športoma, a se je kasneje odločil za atletiko. Tudi tam je sledil skandinavski metodi treniranja, ko se otroci v mladih letih ne specializirajo v eno disciplino. Še leta 2013 je kot 17-letnik osvojil osem zlatih kolajn na dvoranskem državnem prvenstvu Norveške v kategoriji do 18 let, prav tako je istega leta postal svetovni mladinski prvak v osmeroboju.

45,94 je čas svetovnega rekorda v teku na 400 m z ovirami, ki ga je Karsten Warholm postavil v finalnem teku na olimpijskih igrah v Tokiu.

Kljub številnim uspehom v mnogoboju se je stroka kasneje odločila, da Warholma usmeri v tek na 400 m in 400 m z ovirami. Glavni razlog je bil preslab met kopija, zato v članski svetovni konkurenci ne bi bil konkurenčen. Izbira se je izkazala za zadetek v polno, saj je Warholm danes olimpijski zmagovalec, dvakratni svetovni prvak, trikratni evropski prvak in enkratni zmagovalec diamantne lige. Dvakrat je podrl svetovni rekord in nanizal še številne druge uspehe. 35 tednov je bil tudi na prvem mestu Mednarodne atletske zveze kot najboljši atlet na svetu. Veliko zaslug zanje ima njegov trener Leif Olav Alnes, s katerim se Warholm odlično razume. »Če preživiš toliko časa skupaj, moraš biti prijatelj. Imava tipičen moški odnos z veliko humorja,« najboljši norveški atlet spoštljivo govori o svojem mentorju. Dvojica nikdar ničesar ne prepušča naključju. Čeprav imata v domovini večkrat težke razmere, na socialnih omrežjih objavljata tudi videoposnetke, ko trenirata na prostem pri minus 20 in več stopinjah Celzija.

Ljubitelj lego kock in slab poraženec

Kljub poplavi številnih vrhunskih, predvsem nordijskih športnikov na Norveškem, je Karste Warholm med najbolj priljubljenimi v državi. Njegov nastop, ko je v Dohi leta 2019 drugič postal svetovni prvak, si je preko malih ekranov v živo ogledalo 1,5 milijona Norvežanov, kar predstavlja četrtino prebivalstva. Med gledalci je bila tudi norveška premierka Erna Solberg, ki ga je kasneje povabila na srečanje, kjer sta se med seboj pomerila v igranju videoigre streetfighter. Ker je Warholm izgubil in je slab poraženec, je premierko povabil na nov izziv, kjer ima zagotovljeno zmago – izzval jo je v teku na 400 m z ovirami.

Ob številnih obveznostih na atletskih stadionih ima 28-letnik tudi nekaj prostega časa. Tega najraje preživlja ob sestavljanju lego kock. Kot navijač Manchester Uniteda je med drugim sestavil legendarni stadion Old Trafford in številne druge zahtevne znamenitosti, ki so mu čas krajšale predvsem v času popolnega zaprtja med epidemijo koronavirusa. Da je tokratni nastop v Parizu za atleta, ki najraje teče na progi številka sedem, izjemno pomemben, kaže tudi dejstvo, da ukrepal v nasprotju s svojimi ideali. Norveški atlet do letos ni bil zagovornik tehnologije v športu in je tekmoval z osnovnimi tekaškimi copati. Odločitev svojega velikega tekmeca, Američana Raia Benjamina, ki je že v Tokiu nastopal s takšnimi, ki imajo posebno peno, je takrat komentiral z besedo »sranje« in naslednji dve leti je imel na svojih copatih vgraviran napis sranje.

Karsten Warholm, norveški atlet: V Parizu bom le z enim samim namenom. Če bo vse po sreči in me med tekom ne zadane infarkt, si bom mestne znamenitosti lahko ogledal kasneje v življenju, ko se bom upokojil.

 

Pred nastopom v Parizu je tudi sam preizkusil nov tekaški copat svojega opremljevalca. »Puma je trenutno korak pred ostalimi proizvajalci glede pene, ki daje dodaten pospešek. Ko enkrat narediš takšen korak naprej, je nemogoče stopiti nazaj,« je svojo odločitev komentiral Warholm, ki sicer v Parizu ne napoveduje novega svetovnega rekorda. Prav tako njegova druga zlata olimpijska kolajna ni samoumevna, saj je v letošnji sezoni v diamantni ligi že utrpel dva poraza. 

Priporočamo