Katastrofalna statistika Slovenije na velikih tekmovanjih proti Nemčiji, ko na enajstih dvobojih še ni zmagala (dva remija in devet porazov), je obetala, da bodo Slovenci na olimpijskem turnirju želeli pokazati, da so na poti do prve moštvene olimpijske kolajne zreli za premierno zmago proti rokometni velesili. Tri zaporedne zmage v skupini proti Hrvaški, Švedski in Japonski ter dejstvo, da si v Nemčiji rokometni kruh služi kar šest reprezentantov, so napovedovali odločen boj za prvo mesto v skupini A. Praksa je pokazala drugačen razplet, ki je bil tudi posledica dejstva, da je selektor Uroš Zorman spočil ključne igralce, zaradi poškodb pa se je poznala odsotnost nekaterih nosilcev igre.

»Pogrešali bomo slovenske športnike, ki so navijali za nas in s katerimi smo se družili v olimpijski vasi.«

Jure Dolenec, kapetan Slovenije

Nemci so neovirano prihajali do strelov in pridno polnili slovensko mrežo. Do izida 13:13 je bilo še izenačeno, v prvem polčasu pa so s 77-odstotno natančnostjo pri strelih rešetali vratarja Urha Kastelica, ki je zamenjal poškodovanega Klemna Ferlina, in odšli na odmor s plus devet (23:14). V oči sta bodla podatka, da si Slovenija v prvem polčasu ni prislužila niti ene izključitve, tudi klop je bila povsem brez energije. V drugem polčasu so varovanci Uroša Zormana, ki ni imel na klopi treh poškodovanih rokometašev, poleg Ferlina še Boruta Mačkovška in Mateja Gabra, ublažili poraz na 29:36 ter Nemčiji prepustili prvo mesto v skupini. »Za takšen pristop smo se odločili zavestno, tudi če nam mediji namenite kakšno kritiko. Do tega so nas pripeljale izkušnje iz Ria 2016. V četrtfinalu želimo biti spočiti in najboljši,« je zagotovil Uroš Zorman.

Montažne tribune na preizkušnji

»Kako igram, ocenjujte novinarji. Lahko pa vam povem, da sem bil po štirih tekmah, na katerih sem igral po 60 minut, precej utrujen. Zato mi je ustrezalo, da nisem bil povsem obremenjen. Spodbudno je, da smo v drugem polčasu pokazali značaj in po desetih golih zaostanka prikazali do konca kakovosten rokomet, s katerim smo ublažili poraz,« je priznal Blaž Janc. »Veselimo se in komaj čakamo na četrtfinale. Zavedamo se priložnosti, ki jo imamo. Želim si, da bi igrali v najboljši postavi,« je dodal desnokrilni igralec in član Barcelone.

Paris 2024 Olympics - Handball - Men's Preliminary Round Group A - Japan vs Slovenia - South Paris Arena 6, Paris, France - August 02, 2024. Jure Dolenec of Slovenia reacts REUTERS/Bernadett Szabo

Slovenski rokometni kapetan Jure Dolenec (desno) in Blaž Blagotinšek obljubljata, da bo Slovenija v četrtfinalu olimpijskih iger pokazala drugačen obraz kot na zadnji tekmi skupinskega dela proti Nemčiji. Foto: Reuters

Kako priljubljen je rokomet v Franciji, kaže tudi podatek, da je Nikola Karabatić eden največjih športnih zvezdnikov. Na televizijskih zaslonih se med olimpijskimi igrami pojavi vsakokrat, ko je na vrsti ekonomsko-propagandni program. Zato smo bili začudeni nad rokometnim prizoriščem olimpijskih bojev v prestolnici. Med številnimi pariškimi dvoranami je rokomet našel mesto v tako imenovanem južnem centru, igrišče je na sejemskem mestu, nad njim pa montažne tribune. Danes popoldne smo se bali, da ne bodo zdržale pritiska deliričnih Francozov, ki so državi gostiteljici pomagali do uvrstitve v četrtfinale. Po slabem začetku turnirja so Francozi šele v končnici strli Madžare in si z zmago s 24:20 (11:8) zagotovili četrtfinale.

Dve zmagi do kolajne

»Ne motijo me montažne tribune, bolj mi je všeč, da so na vsaki tekmi polne in da je vzdušje odlično. Všeč mi je tudi, da si rokometne tekme ogleda širši spekter športnih navdušencev,« pravi kapetan Jure Dolenec, »zato se mi zdi selitev v Lille povsem nesmiselna. Z olimpijskega turnirja se bomo preselili na svetovno prvenstvo. Bistvo olimpijskih iger je drugačno in ne vem, kdo in zakaj se je tako odločil. Pogrešali bomo slovenske športnike, ki so navijali za nas in s katerimi smo se družili v olimpijski vasi.«

Dolenec se je ozrl tudi proti četrtfinalu: »Kdo je naš tekmec, niti ni preveč pomembno. Zanesljivo v boju za olimpijski naslov ne bi odpisal Francozov. Spomnite se turnirja v Riu in tega, kakšne težave so imeli v skupini Danci, ki so nato najprej v četrtfinalu nadigrali nas, pozneje pa postali olimpijski prvaki. Prav lahko se zgodi, da bodo imeli takšno pot tudi Francozi. Zelo rad bi se srečal z njimi. Vsi v reprezentanci se zavedamo, da nas le dve zmagi ločita od prve olimpijske kolajne. Če ju ne bomo dosegli, ne bomo izpolnili cilja. V Riu smo bili šesti, a bi bilo vsaj meni vseeno, če bi bili dvanajsti. Najraje bi videl, da bi se v Slovenijo vrnili z dvema kolajnama, kar pomeni, da bi bili uspešni tudi odbojkarji.«

Slovenski rokometaši so v Parizu znotraj olimpijske druščine pustili odličen vtis. To so nam potrdili predvsem trenerji, ki imajo širši pregled nad igrami kot športniki, ki se osredotočajo v prvi vrsti na svoja tekmovanja. Podobno je bilo tudi na prejšnjih igrah, na katerih so tekmovali rokometaši. V Parizu so se jim pridružili odbojkarji, ki so prvič na igrah, zato jih izkušena olimpijska druščina športnikov in trenerjev ni poznala. Rokometaše čaka četrtfinale v sredo v Lillu, kjer so skupinski del igrali košarkarji, ki bodo četrtfinalne boje nadaljevali v pariški dvorani Bercy.

Izidi 5. (zadnjega) kroga, skupina A: Švedska – Japonska 40:27 (16:9), Nemčija – Slovenija 36:29 (23:14), Španija – Hrvaška 32:31 (20:15), končni vrstni red: Nemčija 8, Slovenija 6, Španija 6, Švedska 6, Hrvaška 4, Japonska 0, skupina B: Egipt – Argentina 34:27 (14:15), Francija – Madžarska 24:20 (11:8), Danska – Norveška 32:25 (17:12), končni vrstni red: Danska 10, Egipt 7, Norveška 6, Francija 5, Madžarska 2, Argentina 0, pari četrtfinala (sreda, 7. avgust): Švedska – Danska, Španija – Egipt, Slovenija – Norveška, Nemčija – Francija. 

Slovenke ostale brez četrtfinala

Štirje porazi (Danska, Nemčija, Norveška, Švedska), ena zmaga (Južna Koreja) in zadnje mesto v skupini A – to je izkupiček ženske rokometne reprezentance Slovenije v Parizu. V zadnjem krogu bi si že z remijem proti Švedski priigrala četrtfinale, a je v drugem polčasu zapravila prednost štirih golov (17:13) in izgubila s 23:27 (14:11; Omoregie 9, Stanko 4, Gros in Ljepoja po 3). V krogu treh reprezentanc s po dvema točkama je bila Slovenija najslabša na medsebojnih tekmah po razliki v golih, izpadla je tudi Južna Koreja, napredovala pa je Nemčija. Izidi 5. (zadnjega) kroga, skupina A: Slovenija – Švedska 23:27 (14:11), Norveška – Nemčija 30:18 (14:8), Danska – Južna Koreja 28:20 (12:8), končni vrstni red: Norveška, Švedska in Danska po 8, Nemčija, Južna Koreja in Slovenija po 2, skupina B: Madžarska – Nizozemska 26:30 (16:19), Španija – Francija 24:32 (9:17), Brazilija – Angola 30:19 (14:6), končni vrstni red: Francija 10, Nizozemska 8, Madžarska 5, Brazilija 4, Angola 3, Španija 0.

Slovenija – Nemčija 29:36 (14:23)

South Paris Arena, dvorana 6, gledalcev: 5685, sodnika: Jorum in Kleven (oba Norveška).

Slovenija: Kastelic (5 obramb), Lesjak (3 obrambe), Blagotinšek 2, Henigman 4, Janc 3, Dolenec 3 (1), Cehte 3, Slatinek - Jovičić 2, Kodrin, Zarabec 2, Horžen 7, Bombač, Novak, Vlah 3.

Nemčija: Späth (7 obramb), Wolff (10 obramb), Golla 2, Heymann 6, Fischer, Knorr 3, Köster 4, Uscins 1, Häfner 7, Dahmke 1, Mertens 4, Steinert 2, Grgić 4 (3), Kohlbacher 2.

Sedemmetrovke: Nemčija 4 (3), Slovenija 3 (1). Izključitve: Nemčija 2 minuti, Slovenija 2 minuti.

Igralec tekme: Kai Häfner (Nemčija).

Priporočamo