V Parizu je 23-letna telovadka s polnim imenom in priimkom Jordan Lucella Elizabeth Chiles – ime je dobila po legendarnem košarkarju Michaelu Jordanu – olimpijski nastop končala na petem mestu z oceno 13,666 točke. Toda trenerka ameriške reprezentance Cecile Landi je vložila pritožbo zaradi prenizke ocene. Sodniška komisija je še enkrat pregledala njeno vajo in jo po novem ocenila s 13,766, kar je zadoščalo za bron za Brazilko Rebeco Andrade in Američanko Simone Biles. To je sočasno pomenilo, da je brez brona z oceno 13,700 točke ostala 18-letna Romunka Ana Barbosu, ki je za tretjim mestom zaostala za 0,066 točke.

A sledil je preobrat, kajti takoj se je pritožila tudi romunska reprezentanca. Po pravilih Mednarodne gimnastične zveze Fig je za pritožbo na prejeto oceno na voljo 60 sekund po nastopu športnika (športnice), ameriška reprezentanca pa naj bi to storila po več kot eni minuti. Tako imenovani ad hoc senat Casa, ki deluje le v času olimpijskih iger, se je strinjal z argumentacijo Romunije in odločil, da Jordan Chiles ostaja prvotna ocena 13,666, s čimer se je Barbosu povzpela na tretje mesto.

Moje srce je zlomljeno, napadi na družbenih omrežjih, ki jih je sprožila moja rasna pripadnost, pa zelo boleči in primitivni.

Jordan Chiles, ameriška telovadka

 

»Prepričani smo, da je Jordan upravičeno in zasluženo osvojila bronasto kolajno in da je prišlo do velikih napak tako v prvem ocenjevanju mednarodne zveze Fig kot tudi v kasnejšem pritožbenem postopku Casa. Te napake je potrebno nujno popraviti,« je v izjavi za javnost zapisal olimpijski komite ZDA, priskrbel dodatne dokaze in napovedal novo pritožbo. Ameriška gimnastična zveza je poslala videoposnetek, ki nedvomno dokazuje, da je bila pritožba za naknadno spremembo ocene Jordan Chiles oddana pravočasno in ne štiri sekunde po pretečeni minuti, kot je trdil romunski tabor. Iz videoposnetka naj bi bilo povsem jasno, da je trenerka ameriške reprezentance Cecile Landi oba protesta po nastopu svoje varovanke vložila pravočasno: prvega po 47 sekundah, drugega pa po 55.

Cas s sedežem v Lozani se je odzval z zapisom, da je sodniška komisija v finalu ženskega parterja v Parizu neupravičeno – zaradi pretečenega časovnega roka – ugodila pritožbi, po kateri so zvišali oceno Jordan Chiles in ji pripisali bron. Zato je Casov arbitražni senat sporočil, da ne bo obravnaval ameriške pritožbe, po Casovem napotku pa je Mednarodni olimpijski komite (Mok) tudi uradno odvzel Jordan Chiles bron iz Pariza. Ob tem je sporočil, da njegova pravila ne dovoljujejo ponovne preučitve arbitražne razsodbe, tudi če so bili predloženi prepričljivi novi dokazi. »Nimam besed. Že odločitev v Parizu je bila nepravična in ni velik udarec in šok le zame, ampak za vse, ki mi na športni poti pomagajo. Moje srce je zlomljeno, napadi na družbenih omrežjih, ki jih je sprožila moja rasna pripadnost, pa zelo boleči in primitivni,« je dejala Jordan Chiles, katere oče Timothy je temnopolt, mama Gina pa Latinoameričanka.

Zaradi besednih napadov se je telovadka, ki ima še štiri brate in sestre, začasno umaknila z družbenih omrežjih. Ko se je po nekaj tednih vrnila, je ob napovedi, da bo celotno zadevo predala zveznemu sodišču v Ženevi, zapisala: »Zaradi tega, kar se mi je zgodilo, sem uničena, a se bom do konca borila za svojo pravico. V ta šport sem vložila svoje srce in dušo. Ponosna sem, da lahko predstavljam in zastopam svojo kulturo in državo. Zdaj bom naredila vse, da bo pravici zadoščeno. Končno bom lahko izkoristila pravico biti zaslišana in predložiti lastne dokaze. Upam in verjamem, da bodo na koncu ljudje, ki odločajo, naredili pravo stvar.« Na objavo Američanke, ki je v Parizu osvojila zlato kolajno na ekipni tekmi, se je odzvala tudi ameriška gimnastična zveza: »Tvoja kolajna je bronasta, a tvoje srce je zlato. In tega ti nihče ne more vzeti. S tabo bomo do konca.« 

Priporočamo