Medtem ko se je na Odprtem prvenstvu ZDA v polfinale brez večjih težav uvrstil številka ena na lestvici ATP Italijan Jannik Sinner, ki je ugnal Rusa Danila Medvedjeva, pa se je zalomilo prvi igralki sveta pri ženskah. Poljakinja Iga Šwiatek je bila nemočna proti šestopostavljeni domačinki Jessici Peguli. 30-letna Američanka je zmago slavila po vsega 88 minutah igre in se prvič v karieri prebila v polfinale turnirja za grand slam.

Na papirju favorizirana Šwiatkova je bila brez možnosti, da bi ohranila upanje na šesti naslov za veliki slam v karieri. Ob izvrstni igri nasprotnice je bila za to v precejšnji meri kriva tudi sama, saj je zbrala kar 41 neizsiljenih napak. »Nisem igrala dobro, kar je Jesscia izkoristila in zasluženo zmagala,« je bila po porazu na uvodu kratka in jedrnata Iga Šwiatek, nato pa je vseeno nekoliko podrobneje pojasnila, kaj je bilo ključno za njen poraz. »Hitro sem začutila, da nekaj ni v redu z mojo igro. Na cedilu me je pustil predvsem servis. Nato sem razmišljala, kaj bi lahko naredila drugače ali bolje in s tem izgubila osredotočenost na obračun. Posledično sem bila slaba tudi z osnovne črte, delala preveč napak in ko je tako, ne moreš računati na zmago proti tako kakovostni nasprotnica, ki je igrala konstantno dobro in ves čas vršila pritisk name.« Poljakinja ne glede na vse ni bila preveč razočarana. »Pričakovanja nisem imela visoka. S takšnim razmišljanjem grem na vsak turnir, saj si v nasprotnem primeru naložim prevelik pritisk, ki me ovira. Bolj kot na rezultat se osredotočam na igro, da delam tisto, kar treniram in k čemur stremim. Če mi to uspeva, potem pridejo tudi rezultati. A v športu ne moreš vedno zmagovati, zato si tudi porazov je jemljem preveč k srcu.«

Z izpadom Danila Medvedjeva se je na letošnji izvedbi turnirja poslovil še zadnji med nekdanjimi zmagovalci New Yorka. Sinner pa je potrdil vlogo prvega favorita, potem ko sta se zgodaj poslovila legendarni Srb Novak Đoković in vzhajajoča španska zvezda tenisa Carlos Alcaraz. Bolj kot morebitna druga zmaga na turnirju za grand slam po letošnjem slavju v Avstraliji je pri Italijanu v ospredju doping in oprostilna razsodba po dveh spomladanskih pozitivnih testih. Javnost je okrog tega razdeljena, igralec pa pod posebnim drobnogledom. Morda je tudi zato tekma potekala z vzponi in padci ter zahtevnim odločilnim četrtim nizom. »Bilo je zelo težko, a to sem pričakoval. Pomerila sva se tudi v Avstraliji in Wimbledonu. Komur je uspelo tekmecu odvzeti servis, je nato ušel,« je o dvoboju povedal zmagovalec.

Z zmago proti Medvedjevu se je Sinner v karieri uvrstil v polfinale na vseh štirih turnirjih za grand slam. Od aktivnih igralcev se lahko s tem dosežkom pohvali le še trojica, vsi pa so starejši od 35 let – Novak Djoković, Rafael Nadal in Marin Čilić. Italijan se je vsaj v polfinale uvrstil na treh od štirih letošnjih turnirjev za grand slam, spodrsnilo mu je le v Wimbledonu, ko ga je v četrtfinalu izločil Medvedjev. Za mesto v finalu se bo udaril z Britancem Jackom Draperjem. »Dobro se poznava. Izven teniških igrišč sva dobra prijatelja. Je v izjemni formi, saj v New Yorku še ni izgubil niza, zato me čaka izjemno težko delo,« je zaključil Sinner.

OP ZDA, četrtfinale, moški: Sinner (Ita, 1) – Medvedjev (Rus, 5) 6:2, 1:6, 6:1, 6:4, Draper (VB, 25) – de Minaur (Avstral, 10) 6:3, 7:5, 6:2, ženske: Pegula (ZDA, 6) – Šwiatek (Pol, 1) 6:2, 6:4, Muchova (Češ) – Haddad Maia (Bra, 22) 6:1, 6:4. 

Priporočamo