Izbranci selektorja Eda Terglava so pred odhodom v Latvijo dvakrat klonili proti Avstriji. Če so v četrtek na Bledu Avstrijci do zmage prišli z golom v podaljšku, so v soboto Slovence strli že po rednem delu igre. Spet je povedla slovenska reprezentanca, v sedmi minuti je bil uspešen Žan Jezovšek, ki ga je slovenski selektor naknadno poklical po poškodbi Roka Kapla, z goloma v drugi tretjini, uspešna sta bila David Reinbacher (26) in Vinzenz Rohrer (34), pa so do zmage prišli domači hokejisti.

Še druga zmaga avstrijske reprezentance, ki jo v olimpijskih kvalifikacijah v Bratislavi čakajo Slovaška, Madžarska in Kazahstan, je bila zaslužena, saj je bil z 39 obrambami najboljši slovenski posameznik vratar Matija Pintarič. Na drugi strani so slovenski hokejisti proti avstrijskim vratom streljali enajstkrat, v drugi tretjini le enkrat, in povsem jasno je, čemu bodo morali do odhoda v Rigo posvečati največ pozornosti. Ob tem ne gre pozabiti, da se jim bo najmočnejša napadalna trojica Žiga Jeglič, Miha Verlič in Jan Urbas pridružila šele v Rigi, tako kot tudi Jan Drozg.

»Avstrijci so bili drsalno boljši od nas, vendar smo to pričakovali, saj smo v prvem tednu priprav največ pozornosti namenili telesni pripravljenosti, zato so bile noge še težke,« je po porazu v Gradcu dejal Matija Pintarič, ki bo tudi v letošnji sezoni branil v Franciji, le da bo Rouen po sedmih letih zamenjal za Grenoble.

V nedeljo so imeli slovenski hokejisti prost dan, v ponedeljek, ko bo selektor Terglav tudi določil igralce, ki bodo jutri odšli v Rigo, pa bodo na Bledu nadaljevali priprave. »V Rigo bo odšlo v tem trenutku 20 najboljših igralcev. Obe tekmi z Avstrijo sta bili dobrodošli, že zato, ker Avstrijci igrajo na visoki ravni, tako da smo lahko videli, kje še zaostajamo. Pozna se nam, da še nismo v polni zasedbi, zato smo v prejšnjem tednu manj pozornosti namenjali ofenzivi in tu je naša največja pomanjkljivost. Predvsem se je to poznalo na drugi tekmi, ko smo v drugi tretjini proti nasprotnikovim vratom streljali le enkrat. To je tisto, čemur bomo do prve tekme v Rigi zdaj namenili največ pozornosti, prav tako skoraj nič še nismo delali na igri z igralcem več. Dobro je, da sta oba vratarja zelo razpoložena, saj bomo v kvalifikacijah potrebovali njuno pomoč,« je pred nadaljevanjem priprav dejal Terglav.

V nedeljo je prvo od dveh pripravljalnih tekem igrala tudi Latvija, ki je doma izgubila z Dansko z 2:3 (1:0, 0:0, 1:3), v ponedeljek pa bosta ekipi igrali še eno tekmo. Oba načrtovana obračuna so že odigrali francoski hokejisti, ki so v petek v Sarpsborgu proti domači Norveški izgubili po podaljšku z 2:3 (1:1, 0:0, 1:1; 0:1), v soboto pa je bilo kar 9:0 (5:0, 2:0, 2:0) za norveško izbrano vrsto. Samo z eno uradno tekmo pa bo v glavno mesto Latvije prišla Ukrajina, ki se je pripravljala v Budimpešti, kjer je v nedeljo zvečer igrala z Madžarsko.

Priporočamo