Ko je pred tednom dni Jaromir Jagr v češki extraligi v 34. minuti tekme dosegel tretji gol za Kladno proti praški Sparti, se je še enkrat več vpisal v zgodovino. Z 52 leti in 218 dnevi je popravil svoj rekord kot. Prvič je ta rekord popravil že 18. aprila letos, ko je bil proti ekipi Vsetin uspešen pri 52 letih in 63 dneh. Pred njim je bil rekorder legendarni Kanadčan Gordon Howe, ki je v ligi NHL za Hartford Whalers zadel pri 52 letih in 11 dneh. »V hokeju uživam enako, kot sem užival pred tridesetimi leti. Rad bi dokazal, da starost ni ovira. Še vedno imam v sebi strast in željo po tem, da igram in zmagujem. Vem, da me ljudje opazujejo, a to mi daje dodatno motivacijo, da še naprej igram na visoki ravni,« je po svojem zadnjem golu v češki extraligi dejal Jaromir Jagr.

1773 tekem je Jaromir Jagr odigral v ligi NHL, četrti največ do zdaj, prav tako četrti je po številu doseženih golov (766), drugi pa po število osvojenih točk (1921).

 

Najmlajši igralec lige NHL

Svoje prve hokejske korake je naredil prav v Kladnu, čigar lastnik je od leta 2011, ko ga je prevzel od svojega očeta, ki je bil njegov lastnik od leta 1994. Da se je odločil za hokej, ne preseneča, kajti v času njegove rane mladosti je bilo Kladno petkrat državni prvak takratne Češkoslovaške. »Kot otrok sem sanjal o tem, da bi postal najboljši hokejist na svetu. Vedno sem verjel, da je to mogoče, a vedel sem, da bo to zahtevalo veliko odrekanja in trdega dela,« je o svojih začetkih govoril Jagr, ki je s petnajstimi leti zaigral za prvo ekipo Kladna, mesta s 70 tisoč prebivalci, ki leži manj kot 30 kilometrov severozahodno od Prage. Dve leti pozneje je že oblekel dres takratne češkoslovaške reprezentance, komaj osemnajstletnega pa ga je na naboru NHL izbral Pittsburgh. S tem je postal najmlajši hokejist v najmočnejši ligi na svetu in prvi hokejist Češkoslovaške, ki je v njej zaigral, ne da bi mu bilo treba prebegniti na zahod.

S pingvini je že v svoji prvi sezoni osvojil Stanleyjev pokal, naslednje leto še drugega, to pa sta bili njegovi edini ekipni lovoriki onstran luže, čeprav je igral še za Washington Capitals, New York Rangers, Philadelpia Fleyers, Dallas Stars, New Jersey Devils, Boston Bruins, Florida Panthers in Calgary Flames. Vmes je eno leto igral za domače Kladno (2004) in tri v ruski KHL za Omsk. Enkrat je bil razglašen za najboljšega igralca lige NHL, petkrat je bil njen najboljši strelec, trikrat najkoristnejši igralec NHL in enajstkrat najboljši češki hokejist. Prav tako je eden redkih hokejistov, ki se lahko pohvalijo s »trojno krono« – naslovom olimpijskega prvaka, svetovnega prvaka in prvaka lige NHL. »Nikoli nisem bil zadovoljen z že doseženim. Včasih sem treniral tudi ponoči, ko ni bilo nikogar drugega. Takrat sem lahko razmišljal in se osredotočil samo na to, kaj moram narediti, da postanem še boljši,« je v različnih intervjujih rad poudarjal neuničljivi hokejist, ki je bil pred dvajsetimi leti sprejet v češki hokejski hram slavnih, pred štirimi meseci pa kot prvi aktivni hokejist še v hram slavnih Mednarodne hokejske zveze (IIHF).

Jaromir Jagr: »Nikoli nisem bil zadovoljen z že doseženim. Včasih sem treniral tudi ponoči, ko ni bilo nikogar drugega. Takrat sem lahko razmišljal in se osredotočil samo na to, kaj moram narediti, da postanem še boljši. «

 

Številka 68 v spomin na dedka

Jagr vso svojo kariero v čast praške pomladi leta 1968 in svojega dedka, ki je tega leta umrl v zaporu, nosi dres s številko 68. »Te številke ne nosim zaradi slabih odnosov z Rusi, temveč zaradi nezadovoljstva s komunizmom,« je svojo odločitev večkrat pojasnjeval veliki oboževalec nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je imel po njegovem mnenju veliko zaslug za propad komunizma. Zanimivo je, da je bil eden njegovih največjih vzornikov sovjetski hokejist Valerij Harlamov. »Navdušili so me njegova hitrost, gibanje in eleganca na ledu. Vedno sem si želel igrati kot on.«

Zase pravi, da je zelo verna oseba. Je pravoslavni kristjan, leta 2001 ga je krstil praški metropolit. Njegov nekdanji soigralec Kanadčan Wayne Simmonds, ena od legend Philadelphie Flyers, je zanj dejal, da je pred vsako tekmo svoje palice odnesel v cerkev in jih dal blagosloviti. Raziskoval je tudi indijski verski koncept čakre, sanskrtske besede, ki pomeni »kolo«.

Težave z igrami na srečo

V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je imel zaradi iger na srečo, zlasti športnih stav, finančne težave. Ameriški mediji so poročali, da je bil pri različnih stavnicah zadolžen za več kot pol milijona ameriških dolarjev. Svoje dolgove je poravnal, nato pa ni imel več podobnih incidentov. Čeprav je bilo njegovo zasebno življenje pod drobnogledom medijev, je bil vedno zelo diskreten glede svojih intimnih zvez. V preteklosti je bil v razmerjih z več znanimi ženskami, med njimi so bile češke manekenke in televizijske osebnosti. Trenutno je že nekaj let v zvezi s češko manekenko Dominiko Branišovo, ki je bila pred dnevi stara 30 let. O njej je večkrat govoril z občutkom miru in sreče, pri čemer je poudaril, da sta oba zelo osredotočena na lastno življenje in cilje. 

Priporočamo