V lanski sezoni so bili tudi celjski hokejisti med tistimi, ki so Jeseničanom preprečili uvrstitev v končnico alpske lige, v nadaljevanju sezone pa ni prav veliko manjkalo, da bi namesto njih zaigrali v finalu končnice državnega prvenstva. Prav tako so Celjani v pripravah na novo sezono slavili zmago s 4:3, vendar so po uvodnih krogih letošnje alpske lige železarji še brez poraza, na drugi strani je Celje pri le eni zmagi.

»V pripravljalnem obdobju res nismo blesteli, vendar sem že takrat poudarjal, da ni panike. Ekipa je doživela številne spremembe, tudi trenersko in normalno je, da smo potrebovali nekaj časa, da smo sprejeli novo filozofijo, nov sistem igre,« je z začetkom sezone zadovoljen Tadej Čimžar, kapetan jeseniške ekipe, ki je brez poraza tudi v državnem prvenstvu.

Na klopi spet s tujim trenerjem

Po lanski sezoni je v jeseniškem taboru veliko sprememb. Namesto Gabra Glaviča se je na vročo jeseniško klop usedel 35-letni Finec Niko Eronen, ki je po več desetletju prvi tuji trener. Pred njim je bil to njegov rojak Heikki Mälkiä. Prišli so tudi trije tuji hokejisti, kanadski branilec Jack Lyons ter finska napadalca, Santeri Sillanpää in Olli Valtola. »Po opravljeni analizi sezone smo se odločili za vnos sveže, nove energije, ki jo potrebujemo, da bomo lahko boljši in uspešnejši. Ekipa je sestavljena iz mešanice mladih nadarjenih igralcev, ki imajo potencial in kapacitete za nadaljnji razvoj, ter igralcev, ki so v preteklosti že dokazali, da lahko igrajo v ligi AHL,« pa je o izboru igralskega kadra povedal Anže Pogačar, ki bo tudi v letošnji sezoni direktor kluba.

Sodeč po uvodnih tekmah sezone, je novi trener Eronen v jeseniške vrste vnesel drugačen način razmišljanja, kar se hokejske igre tiče. »Ves čas poudarja, da je pomembna posest ploščka in odločanje o igri v pravih trenutkih. Veliko je pogovorov in analiz, odprt je za vse igralce, od najmlajših do najstarejših, kar pozitivno vpliva na vzdušje v ekipi. Predvsem mlajši igralci si pogosto zaslužijo dodatne razlage. Mislim, da je alpska liga odlično okolje za njihov razvoj in je dobra vmesna točka od konca mladinske kategorije do višjih rangov tekmovanja,« je z delom finskega strokovnjaka zadovoljen kapetan Jesenic.

Cilj je neposredna uvrstitev v končnico

Na Jesenicah poudarjajo, da si želijo napredovanja ekipe iz tedna v teden, ob tem pa ne skrivajo, da sta v tekmovalnem smislu njihova osnovna cilja uvrstitev v finale državnega prvenstva in v končnico lige AHL. »Zavedamo se, da bo prej ali slej prišlo do padca pripravljenosti, kajti nemogoče je biti osem, devet mesecev ves čas v vrhunski formi. Ko bo do tega prišlo, ne bomo smeli izgubiti glave, vprašanje bo samo, kako se bomo iz krize izvlekli? Za kakršnekoli napovedi pa je še veliko prezgodaj, toda za zdaj igramo dober hokej, uživamo na ledu in to je najpomembneje,« je pred nadaljevanjem sezone še dejal dobro razpoloženi Čimžar, ki ima tudi izkušnje iz lige ICEHL, saj je dve leti igral za ljubljansko Olimpijo. »V ICEHL si najmočnejši klubi lahko privoščijo najboljše domače in tuje igralce, medtem ko je v ligi AHL več prostora za mlade in njihov razvoj, vendar je še vedno dovolj konkurenčna,« je še dodal 32-letni Kranjčan v rdečem jeseniškem dresu

Konec prihodnjega tedna, od 18. do 20. oktobra, bodo Jesenice v Rittnu v Italiji igrale v drugem krogu celinskega pokala. Njihovi nasprotniki bodo Sisak, Sokol Kijev in domači Rittner. 

Priporočamo