Branilcu naslova olimpijskega prvaka v skoku v višino iz Tokia 2021, Italijanu Gianmarcu Tamberju, v Parizu ne gre po načrtih. Začelo se je na odprtju iger, kjer je bil zastavonoša. Med vihtenjem zastave je izgubil poročni prstan, ki mu je padel v reko Seno. »Naj bo to dober znak, da se domov vrnem s celo večjim zlatom,« je 32-letni Gianamarco Tamberi zapisal na instagramu in posebno opravičilo namenil svoji ženi Chiari Bontempi Tamberi.

9 kolajn (7 zlatih ter po 1 srebrna in bronasta) je osvojil Gianmarco Tamberi na velikih tekmovanjih, kot so olimpijske iger ter svetovna in evropska prvenstva.

Priložnost za novo poroko

»Ljubezen moja, zelo mi je žal. Če se je moralo zgoditi, da sem izgubil svoj prstan, si ne bi mogel zamisliti boljšega kraja. Za vedno bo ostal v strugi mesta ljubezni,« je zapisal Tramberi, V šali je dodal, naj tudi žena vrže prstan v Sieno, saj bi bil to dober izgovor za obnovo zaobljub in ponovno poroko. »Samo ti lahko takšen dogodek spremeniš v nekaj romantičnega,« je zapisala Chiara Tamberi pod moževo opravičilo. Tamberi, ki je italijansko zastavo vihtel v družbi Arianne Errigo, ki ima v zbirki komplet olimpijskih kolajn v sabljanju, je podrobno opisal trenutke, ko je ostal brez prstana: »Bilo je preveč vode, preveč izgubljenih kilogramov v zadnjih nekaj mesecih, ali preveliko navdušenje nad tem, kar smo počeli. Čutil sem, ko je moj prstan drsel s prsta, videl, ko je letel, sledil sem mu s pogledom, ko se je odbil v notranjost čolna in od tam v Sieno. Bilo je nekaj trenutkov, ki so trajali večno.«

2,39 metra je osebni rekord Tamberija in ga je postavil julija 2016 v Monacu. Svetovni rekord je 2,45 metra – Kubanec Javier Sotomayor julija 1993 v Salamanci.

Tamberi je prišel na naslovnice na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer si je zlato kolajno v skoku v višino razdelil s Katarcem Mutazom Esso Barshimom. Potem ko sta oba preskočila 237 centimetrov, sta se dogovorila, da ne bosta nadaljevala s tekmovanjem, ampak sta si razdelila prvo mesto. Nestrpno je čakal na nastop v Parizu, ki pa je v veliki negotovosti, saj je namesto na na letalu za Pariz končal bolnišnici. Na družbenih omrežjih je objavil fotografijo iz bolniške postelje. »Neverjetno... Ne more biti res. Začutil sem močno bolečino v boku. Prva pomoč, CT, ultrazvok, krvni testi... Verjetno ledvični kamen. In to zdaj, tri dni pred tekmo, za katero sem žrtvoval vse, ležim v postelji, nemočen, s povišano temperaturo 38,8 stopinj Celzija,« je zapisal razočarani Tamberi, ki je tako še vedno v domovini, kvalifikacije skoka v višino bodo v sredo, finale pa v nedeljo.

2-krat je postal zmagovalec diamantne lige. Prvič leta 2021 in tako postal prvi Italijan, ki mu je to uspelo, drugič leta 2022.

Poškodbe zdravi v Termah Čatež

»Moral bi začeti pot proti svojim velikim sanjam, a namesto tega so mi svetovali, da pot preložim v upanju, da se bo ta nočna mora z malce počitka končala. Preostane mi le, da čakam in molim. Vsega tega si ne zaslužim, saj sem vse naredil za te olimpijske igre. Ena stvar je jasna. Ne vem, kako bom prišel tja, a vem, da bom na tekmovališču in bom od sebe dal vse do zadnjega skoka. Ne glede na to, v kakšnem stanju bom. Prisežem vsem, še posebej pa prisežem sebi,« je na družbenem omrežju zapisal Tamberi, ki je aktualni olimpijski, svetovni in evropski prvak. Do predlani ga je treniral oče Marco, ki je bil tudi italijanski reprezentant in rekorder v skoku v višino. Veliko zaslug za uspehe Gianmarca Tamberija ima legendarni fizioterapevt slovenske atletske reprezentance Khalid Nasif. Italijan je redni gost Term Čatež, ko obiskuje Nasifa, ki mu zdravi poškodbe. 

Priporočamo