Timu Gajserju ni uspel veliki podvig, da bi še petič v karieri postal svetovni prvak v motokrosu v razredu MXGP. Aktualni prvak Jorge Prado je bil pred domačimi španskimi navijači razred zase in se veselil 49. zmage, s katero se je izenačil s slovenskim asom. Na VN Kastilje La Manche je bil najhitrejši v kvalifikacijah in na prvi dirki ter se veselil novega velikega podviga. Slovenec je pred tretjo letošnjo dirko v Španiji za Pradom zaostajal za sedem točk, na koncu prvenstva pa je znašala razlika 10 točk. Po načrtu mu ni šlo že v sobotnih kvalifikacijah, kjer je bil tretji. Na prvi dirki je bil drugi od začetka do konca. Na začetku preizkušnje je napadel Prada, ki je bil v nadaljevanju razred zase, saj je višal svojo prednost. Na drugi dirki je Prado nadzoroval potek dirke in si s četrtim mestom priboril drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka. Najhitrejši je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, Gajser pa je zasedel tretje mesto.

»Na progi ni enostavno prehitevati. Ni veliko linij, na katerih bi bilo to mogoče. Prostora za prehitevanje preprosto ni veliko, zato je start zelo pomemben. Na dirki moram startati čim bolje,« je po kvalifikacijskem nastopu povedal Tim Gajser. Slovenec je slabše startal na drugi dirki, potem ko se je z osmega mesta prebijal naprej in bil četrti. Do konca dirke je prehitel še Prada, ki je prav tako storil napako, a zlahka nadzoroval potek dirke v boju za naslov svetovnega prvaka.

»Z dirkama moram biti zadovoljen. Uspela sta mi dva solidna starta, na drugem so me izrinili s proge, v nadaljevanju pa sem na čudni podlagi naredil nekaj dobrih prehitevanj. Želel sem si sicer drugačnega scenarija, a takšen je pač šport. Dvajset dirk je minilo zelo hitro, s sezono pa moram biti zadovoljen. Skozi celotno sezono sem bil v dobri formi, s Pradom in Herlingsom pa smo bili zelo izenačeni, tako da so odločale res malenkosti. Jorge je odličen tekmovalec, ki ima odlične starte, se odlično znajde pod pritiskom in je bil v tej sezoni najboljši. Lahko rečem, da sem že sedaj zelo motiviran za naprej,« je bila sklepna ocena sezone Tima Gajserja. Izpostavimo še, da Jorge Prado v prihodnji sezoni ne bo branil naslova svetovnega prvaka, saj se podaja na dirke v ZDA.

V najmočnejšem razredu je v Španiji nastopil tudi Jan Pancar, ki je bil na obeh dirkah deseti. V skupnem seštevku svetovnega pokala je v debitantski sezoni zasedel 13. mesto. Tretji Slovenec na dirki Jaka Peklaj je dirkal v razredu MX2. Z 19. in 17. mestom je osvojil svoje prve točke, v skupnem seštevku obeh dirk pa je bil 18. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Nizozemec Kay de Wolf, ki je imel na 20 dirkah 20 točk prednosti pred Lucasom Coenenom. Belgijec je bil v nedeljo najhitrejši na obeh dirkah.

VN Kastilje La Manche v številkah

MotoGP, 1. dirka: 1. Prado (Špa, GasGas) 25 točk, 2. Gajser (Slo, Honda) 22, 3. Herlings (Niz, KTM) 20, 4. Seewer (Švi) 18, 5. Febvre (Fra, oba Kawasaki) 16, 6. Forati (Ita, Honda) 15, 10. Pancar (Slo, KTM) 11, 2. dirka: 1. Herlings 25, 2. Febvre 22, 3. Gajser 20, 4. Prado 18, 5. Seewer, 6. Guillod (Švi, Honda) 15, 10. Pancar 11, skupno na dirki: 1. Prado 43, 2. Gajser 42, 3. Herlings 40, 4. Febvre 40, 5. Seewer 36, 6. Guillod 28, 10. Pancar 22. Končni vrstni red v SP: 1. Prado 99, 2. Gajser 986, 3. Herlings 944, 4. Seewer 686, 5. Febvre 651, 13. Pancar 287, konstruktorji: 1. Honda 1017, 2. GasGas 996, 3. KTM 956.

 

Priporočamo