Po koncu lanske sezone, ki je slovenskemu biatlonu prinesla po enega tekmovalca (pet) in tekmovalko (štiri) več na svetovnem pokalu, se je vodstvo panoge biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije odločilo, da prekine sodelovanje z nemškim strokovnjakom Riccom Grossom. Namesto njega se je na mesto glavnega trenerja vrnil Janez Marič, ki je bil zadnji dve leti Grossov pomočnik, pred tem pa je bil eno leto že na tem položaju.

»Od vsakega trenerja se naučiš česa novega, tako tudi od Grossa, s katerim sva zelo dobro sodelovala. Zanj velja, da je zelo analitičen, kar mi zdaj pride prav. Sicer pa ima vsak trener svoj zapis, svoj način dela in svoje ideje, je pa tako, da se tople vode ne da odkrivati. V prvem delu priprav je treba ustvariti dobro osnovo, na kateri lahko potem opravljaš hitre treninge, ob tem pa je treba paziti na pravo količino treninga in na regeneracijo. Zadovoljen sem z dozdajšnjim delom priprav, tudi z višinskimi pripravami v Italiji, kjer je imela nekaj zdravstvenih težav Anamarija Lampič,« je pred jutrišnjim državnim prvenstvom na Pokljuki, v soboto bo na sporedu sprint, v nedeljo pa tekma s skupinskim startom, dejal Janez Marič, nekdanji odlični slovenski biatlonec.

Anamarija Lampič zadovoljna z novim strelskim trenerjem

V novi sezoni bo v ekipi A po šest biatlonk (Anamarija Lampič, Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Lena Repinc, Kaja Zorč, Klara Vindišar) in biatloncev (Jakov Fak, Miha Dovžan, Anton Vidmar, Lovro Planko, Matic Repnik, Mark Vozelj), Maričev pomočnik je Boštjan Klavžar, vrnil pa se je strelski trener Ljubo Tomažič. »Pri novem strelskem trenerju je prednost predvsem ta, da je Slovenec. V preteklih sezonah morda Grossa v angleškem pogovoru nekajkrat nisem povsem dobro razumela, zdaj pa mi vse razložijo povsem po domače. Pričakujem, da tudi v novi sezoni težav s tekom ne bom imela, streljanje pa bo tudi zaradi nove ekipe na višji ravni,« je zadovoljna Anamarija Lampič, ki je bila lani sedemnajsta v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

»Tako visoko že dolgo nismo imeli svoje biatlonke v svetovnem pokalu, toda glede na njen tek bi morala biti višje. Pri njej so še vedno dnevi, ko strelja nekoliko slabše, so pa tudi dnevi, ko je njeno streljanje zelo dobro, in verjamem, da smo na pravi poti,« se pomembnosti dobrega streljanja zaveda Marič, ki se ne želi obremenjevati s cilji v novi sezoni. »Dobro, cilji so jasni, so tudi zapisani, vendar o njih ne želim govoriti. Moja želja je, da vsi napredujejo, v ekipi imamo veliko mladih nadarjenih biatlonk in biatloncev in prav vsi so zelo zagnani na treningih.«

V Dresdnu tudi brata Boe

Na Rudnem polju na startu ne bo najboljšega slovenskega biatlonca Jakova Faka, ki bo v nedeljo pod okriljem Mednarodne biatlonske zveze IBU nastopil na mestni tekmi v letnem biatlonu v Dresdnu. Povabljenih je le deset biatloncev in biatlonk, med njimi tudi lani najboljša v svetovnem pokalu, brata Johannes Thingnes in Tarjei Boe. Že to dovolj zgovorno govori o tem, da je Fak še vedno spoštovan na mednarodni biatlonski sceni. Svojo dobro pripravljenost je s petim mestom potrdil pred nekaj dnevi na petem nordijskem festivalu Martina Fourcada v francoskem Annecyju.

»Tudi v Francijo sem bil povabljen, hkrati pa je bila idealna priložnost, da ugotovim, kje sem v tem obdobju priprav, in znova doživim tekmovalni naboj. Tekaško sem na ravni, ki me zadovoljuje, saj ni nihče odstopal, slabše sem opravil svoj tretji strelski postanek, vendar ugotavljam, da sem zadovoljivo pripravljen. V Dresdnu bo nova tekma, ki se je veselim,« je pred odhodom v Nemčijo dejal neuničljivi 37-letni Jakov Fak, ki je večji del priprav opravil samostojno.

»Jakova radi vabijo na podobne tekme, saj je še vedno konkurenčen. Dozdajšnji del priprav je opravil zelo dobro, čeprav večinoma dela sam, saj ne potrebuje 'policista', da bi ga nadzoroval,« je Fakov status pojasnil Marič, ki bo od prihodnje srede do nedelje z reprezentanco v Hochfilznu. Sledil bo krajši počitek, nato pa odhod v Obertilliach, kamor se bodo vrnili v začetku novembra, ko naj bi imeli že prve snežne treninge. 

Priporočamo