Čeprav je star šele 24 let, je Belgijec Remco Evenepoel spisal novo poglavje v zgodovini cestnega kolesarstva in kot prvi človek z dvojnim naslovom olimpijskega prvaka postal živa legenda. Potem ko je Evenepoel na dirki Tour de France osvojil tretje mesto v skupnem seštevku, po kateri je zmagovalec Tadej Pogačar odpovedal olimpijski nastop zaradi utrujenosti, je v Parizu b tednu dni postal olimpijski prvak v kronometru v dežju in na cestni dirki v soncu. Večina je pričakovala dvoboj Belgijca Wouta van Aerta in Nizozemca Mathiea van der Poela, a je vse presenetil Evenepoel z napadom 38 kilometrov pred ciljem ter je imel že minuto prednosti, nato pa v finišu doživel pravo dramo.

Počena zračnica na dvorišču Louvra

Prav na dvorišču slovitega Louvra, štiri kilometre pred ciljem, je moral Evenepoel zaradi preluknjane zračnice zamenjati kolo. To so bili zanj stresni trenutki, saj na olimpijskih igrah dirkajo brez radijskih zvez, zato ni točno vedel, kakšna je prednost pred zasledovalci. »Bilo je zelo stresno. Kilometer prej so mi z motorja pokazali, da imam 25 sekund prednosti. Mislil sem, da me bodi zasledovalci vsak trenutek prehiteli. S tole prebito zračnico sem dobro zasolil mojo zmago,« je povedal Remco Evenepoel, ki je visok le 171 centimetrov in tehta 61 kilogramov, a ima na kolesu izjemno aerodinamično držo, zato je že kot najstnik dobil vzdevek zračna krogla.

Remco Evenepoel, dvakratni olimpijski prvak: Da sem se fotografiral z obema zlatima kolajnama, ni bila moja ideja, ampak se je tega spomnila moja žena Oumi. Kolajno s kronometra sem namreč pustil doma v Belgiji, nakar mi je žena zjutraj poslala sporočilo, da jo je za vsak slučaj prinesla v Pariz.

 

»V mesecu dni sem dosegel vse, kar sem si želel. Prvi cilj je bil zmagovalni oder na dirki po Franciji. Na olimpijske igre sem prišel z željo po dveh kolajnah. Na koncu imam dve zlati, kar je veliko več, kot sem lahko sanjal,« je na novinarski konferenci povedal Evenepoel, ki je bil v mladosti tudi odločen nogometaš, a se je med dvema športoma odločil za kolesarstvo. »Kakšen dan. Pariz je bil idealno mesto za mojo zmago, saj so to igre, ki so najbližje mojemu domu. To, da lahko uspeh delim z Belgijci, prijatelji in družino, je nekaj posebnega,« je dodal Evenepoel, ki je zmago bučno proslavil v belgijski hiši, kjer je poskrbel za žur, saj je vzel mikrofon, pel in bil tudi za mešalno mizo.

Ker je Pogačar odpovedal nastop, slovenska reprezentanca ni bila med favoriti za kolajne, zato je bila zadovoljna po osmem mestu Jana Tratnika. »Bil sem agresiven, verjel sem vase, imel sem dobre noge, a zadnjih 50 kilometrov je bilo resnično težkih, saj nisem vedel, ali sem dober ali ne. Nisem odnehal, poskušal sem in videl, da se lahko borim za visoka mesta,« je povedal Jan Tratnik, potem ko je bil v zasledovalni skupini, ki se je v sprintu borila za bronasto kolajno. »Sam nisem dober sprinter, še posebej po lanski poškodbi kolena, ki mi je največ vzela prav v tem segmentu. Na koncu sem dal vse, kar sem lahko,« je dodal Tratnik. Po nastopu v kronometru je odpotoval domov za tri dni, kjer se spočil in nabral moči za cestno dirko. Slovenija je na letošnjih olimpijskih igrah ostala brez kolajne v kolesarstvu, potem ko je pred tremi leti v Tokiu osvojila dve, Primož Roglič zlato v kronometru in Tadej Pogačar bronasto na cestni dirki. Tratnik je odgovoril tudi na vprašanje novinarjev o tem, če bi v Parizu nastopil tudi Pogačar: »Tadej je Tadej. Njemu vse ustreza, on lahko vse. Kaj bi bilo, če bi bilo ... Zagotovo bi bil dober in favorit. Vendar to je bil tudi Wout Van Aert, pa ga ni bilo spredaj. Zdaj nima smisla o tem razpredati.«

Klanec na Montmarte predolg za Mezgeca

Potem ko sta Domen Novak, ki imel med dirko pomembno vlogo, saj je pokrival pobege ter narekoval ritem, in Matej Mohorič, ki je imel okvaro kolesa, odstopila, je do cilja pripeljal 36-letni Luka Mezgec in v debitantskem nastopu na OI dobil sprint za 38. mesto. »Vedeli smo, da bo zahtevno, da bo šlo mož na moža. Po zmagovalcu vidiš, kako zahtevna je dirka. Ko Remco zmaga, nikoli ni enostavno. Kot ekipa smo si super razdelili naloge. Ko je Novak opravil nalogo, smo vedeli, da sta tu še Mohorič in Tratnik, da pokrivata napade in gresta na moč. Sam bi nekako poskušal zborbati, če bi bila večja skupina. A klanec na Montmartre je bil zame prehiter, 50 m predolg in sem zaostal. Jan je spredaj vrhunsko opravil nalogo in odlično branil slovensko čast,« je v mešani coni povedal Luka Mezgec.

Cestno dirk žensk je dobila 31-letna Američanka Kristen Faulkner, ki se je tekmic otresla z napadom tri kilometre pred ciljem. Prva favoritinja, Belgijka Lotte Kopecky, se me morala zadovoljiti z bronom, saj jo je v sprintu prehitela Nizozemka Marianne Vos. Slovenki sta nastop končali v ozadju, saj je bila 35-letna Eugenia Bujak 42., 38-letna Urša Pintar pa 59. 

Cestna dirka v številkah

Moški (273 km): 1. Evenepoel (Bel) 6,19:34, 2. Madouas + 1:11, 3. Laporte (oba Fra) + 1:16, 4. Valter (Mad), 5. Skujins (Lat), 6. Haller (Avs), 7. Küng (Švi), 8. Tratnik (Slo), 9. Jorgenson (ZDA) vsi isti čas, 10. Healy (Irs) + 1:20, 38. Mezgec + 7:23, Mohorič in Novak (vsi Slo) odstopila.

Ženske (158 km): 1. Faulkner (ZDA) 4,59:23, 2. Vos (Niz) + 0:58 3. Kopecky (Bel) isti čas, 42. Bujak + 7:53, 59. Pintar (obe Slo) + 8:51.

Priporočamo