Trenutna številka ena svetovnega tenisa Italijan Jannik Sinner se je na Odprtem prvenstvu ZDA znašel v položaju, ki mu ni znan. Potem ko je bil aprila pozitiven na dopinškem testu, vendar ga je neodvisna preiskava teniške protidopinške agencije oprostila, saj naj bi nezavedno užival snov, ki jo je uporabljal njegov fizioterapevt, je prvič stopil na teniška igrišča in bil na stadionu Arthur Ashe tudi izžvižgan. Več kot očitno je, da določen del ljubiteljev tenisa ne verjame razlagi, zakaj naj bi padel na dopinškem testu.

Kdo ve, če so žvižgi, ki jih je moral poslušati, zlezli Sinnerju pod kožo. Po izrazu na obrazu je bilo moč soditi, da vsega skupaj ni sprejel zlahka. Proti Američanu Mackenzieju McDonaldu, sicer 140. na svetovni lestvici ATP, je na začetku igral slabo in izgubil uvodni niz z 2:6. Ko je nasprotnik na začetku drugega Italijanu dobil igro na njegov servis, se je za hip zdelo, da se pripravlja presenečenje, a se je Sinner le zbral. Potem ko je samo v prvem nizu naredil 14 neizsiljenih napak, jih je v naslednjih treh skupaj le 15 in jih dobil s 6:2, 6:1 in 6:2. »Čeprav sem slišal žvižge, sem se bolj osredotočil na besede spodbude in aplavz preostalega dela stadiona. Po vsem skupaj čutim podporo javnosti, čeprav moram priznati, da mi ni lahko. V prvem nizu sem delal veliko napak, toda uvodni dvoboji na turnirjih za veliki slam niso nikoli lahki. Vesel sem, da sem se prebil v naslednji krog,« je povedal Jannik Sinner.

Jannik Sinner: Čeprav sem slišal žvižge, sem se bolj osredotočil na besede spodbude in aplavz preostalega dela stadiona. Po vsem skupaj čutim podporo teniške javnosti, čeprav moram priznati, da mi ni lahko.

Čeprav Američan Mackenzie McDonald ni v najboljši formi, pa ima v karieri med drugimi na računu skalp Rafaela Nadala iz Odprtega prvenstva Avstralije leta 2023. »Pritiskal sem, dobro serviral, se tudi odlično branil. Nato pa je raven moje igre padla, kar me žalosti, saj sem sposoben precej boljših predstav. To sem dokazal v prvem nizu, a tako kakovostnemu nasprotniku je težko kljubovati celotno tekmo. Enostavno vrši pritisk ves čas, žogice, ki se vračajo, pa so izjemno hitre, prav vsaka,« je pojasnil Mackenzie McDonald.

Podrla rekord iz leta 1992

Britanec Dan Evans in Rus Karen Hačanov sta odigrala najdaljši dvoboj v zgodovini OP ZDA. Po petih urah in 35 minutah epskega teniškega maratona je slavil 34-letni britanski igralec Evans s 6:7 (6), 7:6 (2), 7:6 (4), 4:6 in 6:4. Potem ko sta prve tri nize odločila v podaljšani igri, četrtega pa je dobil Hačanov, je Evans v zadnjem nizu zaostajal z 0:4, nato pa uprizoril preobrat in dobil zadnjih šest iger tega maratonskega dvoboja.

Tennis - ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters - Monte-Carlo Country Club, Roquebrune-Cap-Martin, France - April 12, 2022 Britain's Dan Evans reacts during his first round match against France's Benjamin Bonzi REUTERS/Denis Balibouse

Po maratonskem dvoboju je slavil Dan Evans. Foto: Reuters

Prejšnji rekord OP ZDA sega v leto 1992, ko je Šved Stefan Edberg v polfinalu po petih urah in 26 minutah premagal Američana Michaela Changa. Leta 2022 sta se temu rekordu v špansko-italijanskem dvoboju približala Carlos Alcaraz in Jannik Sinner, ki sta v četrtfinalu igrala pet ur in 15 minut, takrat pa je zmagal Alcaraz. Najdaljši obračun v zgodovini turnirjev najvišje kakovostne ravni v tenisu za veliki slam sta odigrala Francoz Nicolas Mahut in Američan John Isner v Wimbledonu leta 2010. Na koncu je trajal kar 11 ur in pet minut, zadnji niz pa se je končal s 70:68 v korist Američana. Nato so vsi večji turnirji, najkasneje do leta 2022, uvedli super tie-break (prvi do 10 točk) v primeru izenačenja 6:6 v zadnjem nizu.

Prejšnji rekord OP ZDA sega v leto 1992, ko je Šved Stefan Edberg v polfinalu po petih urah in 26 minutah premagal Američana Michaela Changa.

OP ZDA, pomembnejši izidi, 1. krog, moški: Kokkinakis (Avstral) – Cicipas (Grč, 11) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 7:5, Hurkacz (Pol, 7) – Skatov (Kaz) 6:3, 7:6 (4), 7:6 (3), Medvedjev (Rus, 5) – Lajović (Srb) 6:3, 3:6, 6:3, 6:1, Alcaraz (Špa, 3) – Tu (Avstral) 6:2, 4:6, 6:3, 6:1, De Minaur (Avstral, 10) – Giron (ZDA) 6:3, 6:4, 5:7, 6:4, ženske: Šwiatek (Pol, 1) – Rahimova (Rus) 6:4, 7:6 (6), Osaka (Jap) – Ostapenko (Lat, 10) 6:3, 6:2, Pegula (ZDA, 6) – Rogers (ZDA) 6:4, 6:3, Ribakina (Kaz, 4) – Aiava (Avstral) 6:1, 7:6 (1), Paolini (Ita, 5) – Andreescu (Kan) 6:7 (5), 6:2, 6:4. 

Priporočamo