Nordijska kombinacija v slovenskem športnem prostoru do sedaj ni imela velike pozornosti. Disciplina trpi tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), kjer se zdi, da izgublja svoj prostor pod olimpijskimi krogi, čeprav je del olimpijskega spektakla od samega začetka. Ne prvo in ne drugo dejstvo ne ustavlja mlade Ljubljančanke Eme Volavšek, ki je to poletje znova premikala meje slovenske nordijske kombinacije. Po premierni zmagi v najmočnejši konkurenci ji je na koncu uspel še veliki met in je domov odnesla kristalni globus za skupno zmago. Uspehi 19-letne članice smučarskega skakalnega kluba Ilirija imajo še drugega junaka. Glavni trener slovenske reprezentance je Goran Janus, ki je podpisan pod največjimi uspehi slovenskih skakalcev, sedaj pa zgodovino piše še v drugi nordijski disciplini, ki bo letos tudi del spektakla na svetovnem prvenstvu v Planici.

Poletno sezono ste začeli sanjsko, s premierno zmago. Kako pomemben mejnik je bil to za vas?

Vedela sem, da sem trenirala zelo dobro in veliko, a si nisem predstavljala, da bi lahko zmagala. Nisem vedela, kako dobro so pripravljene tekmice, a že na prvi tekmi mi je uspelo poseči po vrhu. S tem sem bila res zadovoljna.

Šlo je za zgodovinski trenutek. Ne le v vaši karieri, ampak za slovensko kombinacijo nasploh. Ste dobili kakšne posebne čestitke?

To je res prva zmaga za Slovenijo in sem res ponosna, da sem to lahko dosegla jaz. Kar se pa tiče čestitk, ni bilo nič posebnega. Mislim, da sem jih lani, ko sem bila prvič na zmagovalnem odru, dobila celo več.

V poletno tekmovalno sezono ste res vstopili pravljično, a pred tem vseeno za vas ni bilo vse tako lepo. Kako ste sprejeli novico, da ženska nordijska kombinacija ne bo del zimskih olimpijskih iger v Cortini 2026?

To je bil zelo težek trenutek. Spominjam se, da ko smo prejele novico, sem naslednji dan imela tekmovanje v Mislinji. Bila je zelo težka tekma. Na srečo sem nato šla na morje za en teden, kjer sem se spočila in zadevo dobro premislila. Sedaj sem to dejstvo sprejela, a razočaranje ostaja. Olimpijske igre 2026 so bile moj dolgoročni cilj. Sedaj je misli treba preusmeriti k drugim tekmam, najprej je to domače svetovno prvenstvo v Planici.

Je bila sprijaznitev lažja ravno zaradi domačega svetovnega prvenstva?

Planica je bila že pred spoznanjem, da ne bomo nastopale na olimpijskih igrah, eden glavnih ciljev in tako je tudi ostalo.

Kakšen cilj pa imate na svetovnem prvenstvu?

Zagotovo je to kolajna. Je pa tako, da v športu nikoli ne veš, kako se bo razpletlo. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na končni rezultat.

Še imate upanje, da boste kdaj nastopili na olimpijskih igrah?

Za leto 2030 sicer še obstaja upanje, a se bo v športu moralo veliko stvari spremeniti, če bomo hoteli priti do tja.

Ob premierni zmagi ste dobili še eno posebno nagrado – rumeno majico vodilne v skupnem seštevku. Je to vplivalo na vaše preostale tekme?

Seveda je nekoliko drugače, ko si na skakalnici na vrsti kot zadnji in ostaneš sam na vrhu naleta. Bil je nekoliko večji pritisk, a tega občutka nikoli ne bi zamenjala.

Uspel vam je veliki met in ste jo zadržali do konca. Kaj to pomeni?

Neverjetno, da mi je to uspelo. Pred zadnjo tekmo sem bila zelo nervozna, ker sem imela majhno prednost pred tekmicami. Na koncu mi je uspelo. Vse skupaj je res dobra popotnica za zimo, ki ostaja prioriteta. Sedaj imam še večjo motivacijo za delo.

Slovenija je edina nacija, ki ima moško in žensko reprezentanco združeno. Treningi s fanti so za vas verjetno dobri, a vse skupaj verjetno ni najboljše.

Po eni strani se mi zdi dobro, da treniramo skupaj s fanti, da se primerjam z njimi. Vseeno nimam nobene punce, ki bi bila v teku boljša od mene in je tak trening zame dober izziv. Silva Verbič je v skokih zelo dobra in je primerna primerjava, na teku pa mi ustreza primerjava s fanti. Je pa res, da bi bilo veliko bolje, če bi tekmovala še kakšna punca več, da bi lahko imele svojo ekipo.

Že tretje leto je na čelu ekipe
Goran Janus. Kako pomembno je za mlade tekmovalke, da imate tako izkušenega trenerja?

Najin odnos z Goranom je zelo dober. Gre za zelo dobrega strokovnjaka in v skokih sem napredovala. Ker pa prihaja iz sveta smučarskih skokov, se mu včasih zgodi, da pozabi na tek. V treh letih se je sicer že veliko naučil in zame je resnično dobro, da je on moj trener.

Janus skrbi le za skakalni del ali
tudi za teke?

Ne, za teke imamo drugega trenerja. Vadimo pod nadzorom Anžeta Obreze, ki je tudi nekdanji nordijski kombinatorec.

Priporočamo