V tenisu ni ostalo več veliko stvari, za katere bi lahko Novak Đoković dejal, da jih je dosegel prvič. A v petek se je v petem poizkusu premierno uvrstil v finale olimpijskih iger, ko je ugnal Italijana Lorenza Musettija, ki je na koncu prišel do brona. 37-letni Srb si je zlatega odličja močno želel, zanj pa je včeraj prikazal eno najboljših iger v svoji karieri. S 7:6 (3) in 7:6 (2) je v epskem obračunu ugnal Španca Carlosa Alcaraza in postal peti igralec v zgodovini, ki je osvojil vse turnirje za veliki slam ter hkrati tudi olimpijsko zlato, tako imenovani zlati slam. To je pred njim uspelo Andreju Agassiju, Steffi Graf, Rafaelu Nadalu in Sereni Williams. »To je verjetno moj največji uspeh v karieri,« je po obračunu, v katerem ni bilo odvzetih iger, povedal čustveni Novak Đoković.

Novak Đoković in Carlos Alcaraz sta se dobro zavedala, kako pomemben je finalni dvoboj v Parizu za njuni karieri. Za Srba še toliko bolj, saj je bila to bržkone zadnja priložnost za zlato olimpijsko odličje v karieri, medtem ko ima Španec resda šele 21 let, a nikoli ni samoumevno, da se bo še kdaj vrnil v olimpijski finale. Ker se na tekmovanju pod petimi krogi igra na dva dobljena niza, je uvoden še toliko bolj pomemben. Tako ni čudno, da sta se v njem oba borila kot bi šlo za odločilnega petega v finalih za veliki slam, na koncu pa se je v veliki meri izkazal za ključnega. Mnogi poudarjajo, ob 24 velikih slamih in zlati olimpijski kolajni zdaj debate o tem, kdo je najboljši teniški igralec vseh časov, ni več.

»Težko z besedami opišem vse občutke, ki jih čutim v sebi. Dva niza sva igrala skoraj tri ure. Šele ko je šla zadnja žogica mimo njega, sem se zavedel, da sem ga ugnal. Seveda sem verjel, da lahko pridem do zmage, a ker je tako dober in ker se vedno vrne, nisem razmišljal o končni zmagi. Alcaraz iz mene vedno izvleče najboljše. Igrala sva izjemno, oba imela nekaj možnosti za odvzem iger, a sva bila v ključnih trenutkih zbrana. Pošteno je bilo, da sva v obeh nizih igrala podaljšano igro. Še vedno sem v šoku. V ta uspeh sem vložil svoje srce, telo, družino, vse. Pri 37 letih imam končno olimpijsko zlato,« je z orošenimi očmi nekaj trenutkov po zmagi razlagal Novak Đoković. Od vsega mu je najbolj pomembno to, kar je tudi poudaril, da je osvojil zlato za svojo državo. »To so moje pete olimpijske igre. V treh od štirih primerov sem izpadel v polfinalu. Zakaj sem trikrat obstal tam, ne vem. Ker sem se končno prebil v finale, sem bil pred njim miren, saj sem vedel, da imam kolajno že v žepu. Kljub temu pa sem si želel zlate, ki sem jo na koncu tudi osvojil. To je košček sestavljanke, ki je še manjkal v moji karieri.«

Španec Carlos Alcaraz je bil po porazu močno poklapan, a kljub temu ohranja optimizem za prihodnost. »Moj trenutek bo še prišel. Nekega dne bom osvojil zlato odličje za Španijo.« 

Tenis v številkah

Moški, posamično, finale: Đoković (Srb, 1) – Alcaraz (Špa, 2) 7:6 (3), 7:6 (2), za 3. mesto: Musetti (Ita, 11) – Auger-Aliassime (Kan, 13) 6:4, 1:6, 6:3, dvojice, finale: Ebden, Peers (Avstral) – Krajicek, Ram (ZDA, 4) 6:7 (6), 7:6 (1), 10:8, za 3. mesto: Fritz, Paul (ZDA, 3) – Machač, Pavlasek (Češ) 6:3, 6:4.

Ženske, finale: Zheng (Kit, 6) – Vekić (Hrv, 13) 6:2, 6:3, za 3. mesto: Šwiatek (Pol,1) – Schmiedlova (Slk) 6:2, 6:1, dvojice, finale: Errani, Paolini (Ita, 3) – Andreeva, Shnaider (Rus) 2:6, 6:1, 10:7, za 3. mesto: Bucsa, Sorribes Tormo (Špa, (9, Muchova, Noskova (Češ) 6:2, 6:2.

Priporočamo