S priredbo pesmi Non, je ne regrette rien slovite francoske šansonjerke Edith Piaf, so se sinoči na trgu Concorde v Parizu pričele paralimpijske igre. Prizorišče so preletela tudi vojaška letala, ki so za sabo pustila sled v barvah francoske zastave. Skupaj bo na igrah nastopilo kar 4400 športnikov, ki se bodo med sabo pomerili v 22 panogah. Podeljenih bo 549 kompletov medalj. Slovenijo bo zastopalo štirinajst športnikov, ki bodo nastopili v štirih športnih panogah, in sicer v odbojki sede, atletiki, lokostrelstvu in strelstvu. Zastavo na slovesnosti sta nosila atlet Henrik Plank in odbojkarica sede Lena Gabršček. »Za nami je res en super večer. Publika in kulisa sta bili izjemni, na prizorišču pa izjemno vzdušje. Zato lahko govorim le s presežki, ki napovedujejo tudi odlične paralimpijske igre. Ponosna sem, ker sem stopala na čelu slovenskih paralimpijcev. Verjamem, da bodo tudi te igre za vse nas uspešne,« je po otvoritvi povedala Lena Gabršček.

Slovenska reprezentanca na otvoritvi paralimpijskih iger v Parizu. F Vid Ponikvar / Sportida

Slovenska reprezentanca na otvoritvi paralimpijskih iger v Parizu. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Živa, Dejan in odbojkarice

Danes se v Parizu začenja tudi tekmovalni spored. Prvi dan bodo od slovenskih športnikov nastopili ženska odbojkarska reprezentanca ter oba lokostrelca, Živa Lavrinc in Dejan Fabčič. Slednji do tako začel svoj četrti paralimpijski nastop, drugega kot lokostrelec, v Tokiu leta 2021 je prišel do osmine finala. »Bili smo tudi že na prizorišču za finalne tekme. Malo te kar stisne v trebuhu, ko veš, da bo vse razprodano in bo tam 8000 ljudi,« je o pričakovanjih pred nastopi dejal izkušeni paralimpijec Fabčič, v Parizu bo nastopil že četrtič po letih 2008, 2016 in 2021.

Lokostrelca Dejana Fabčiča danes ob 13. uri čakajo že kvalifikacije.  F Vid Ponikvar / Sportida

Lokostrelca Dejana Fabčiča danes ob 13. uri čakajo že kvalifikacije. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Kvalifikacije, ki sicer odločajo le o tem, s katerim tekmecem se bodo merili v nadaljevanju, se bodo za moške začele ob 13. uri. Štiri ure pozneje pa bo na delu tudi Živa Lavrinc, edina med slovenskimi udeleženci iger v posamičnih športih, ki še nima izkušenj z iger. Živa je lani na svetovnem prvenstvu zasedla 7. mesto.

Ob 18. uri pa prvi nastop po 12 letih na paralimpijskih igrah čaka odbojkarice. Te igrajo v predtekmovalni skupini B, prve tekmice bodo Kanadčanke, tudi svetovne podprvakinje. Z Ruando bodo Slovenke igrale 31. avgusta, z Brazilijo pa 2. septembra. x vl

Priporočamo