V neko adventno pričakovanje čudežev sem se stavniško zapletel minule dni, pa čeprav za december v športnih ligah, kot so nogometne in košarkarske, prej velja, da se čudeži decembra končajo. Da čeravno na primer nogometni tereni postanejo težji in načeloma ugodnejši za avtsajderje, ekipe z dražjimi postavami vseeno pokažejo svojo moč. V Španiji sicer čudežna Girona ne popušča in še vedno vodi na lestvici, stavniški koeficient, da bi lahko tudi na koncu bila prva, pa je 7,5, kar je daleč od koeficientov, ki jih je v angleški ligi leta 2016 imel Leicester, katerega stavniški obet, da bo tudi na koncu prvak, je v začetku sezone znašal 1 proti 5000, v Angliji pa je bilo vsega 23 takšnih, ki so na to opcijo stavili po 20 funtov. Vendar je angleška liga dokazano bolj prepustna oziroma bolj demokratična od španske. V vsej zgodovini lige je v Angliji uspelo postati prvak 24 ekipam, medtem ko je v Španiji ta krog zožen na vsega devet ekip.

Kar se demokratičnosti tiče, smo imeli v minulem kolu slovenske prve lige mali škandalček, ki pa to niti ni postal. Trener Mure Vladimir Vermezović je dobil rumeni karton in v izjavi po tekmi dejal, da se s trenerstvom ukvarja 30 let, pa ni nikdar dobil rumenega kartona kot trener, odkar je v Sloveniji, pa kar tri. Seveda se ne gre vmešavati v dogodke, o katerih nimamo dovolj informacij, vendar se po drugi strani pripomba omenjenega trenerja ne razlikuje dosti od pripombe gostinca, ki je nedavno v središču Ljubljane prevzel lokal in potožil, da je v prvih 14 dneh dobil tri inšpekcije. In tri kazni. Zgolj z institutom opomina se v Sloveniji težko izvlečeš. Ni te elegance. »V Španiji te inšpektorji pridejo vprašat, kako ti lahko pomagajo, pri nas te pridejo kaznovat,« je razliko opisal nekdo drug. Z drugimi besedami. Kakršna država, takšno sojenje. Tudi v športu.

Kot vemo, je jesenskega dela slovenske lige malodane konec. Odigrali se bosta samo še dve tekmi. Najprej derbi začelja med Rogaško in Aluminijem, v katerem bodo zadnje uvrščeni gostitelji poskusili vse, da zmagajo in si podaljšajo ogroženo bivanje. Kljub slabemu igrišču je pričakovati gole na obeh straneh, ne bi pa presenetil remi. V drugi tekmi bo vodilno Celje pogostilo pretreseni Koper, vse razen poraza gostov, ki bi bržkone pomenil slovo aktualnega koprskega trenerja, bi bilo presenečenje, če ne adventni čudež. A vsaj gola v obeh mrežah bi prav tako morali videti. 

Priporočamo