Po zmagi nad Italijo v polfinalu olimpijskega turnirja Earvin N'Gapeth ni skrival zadovoljstva. »Zavedali smo se, da bomo za zmago potrebovali popolno predstavo, in če sem iskren, je bilo to pravzaprav več kot popolno. Vedeli smo, da se Italijani tudi po zaostanku dveh točk ne bodo predali, zato smo še bolj pritiskali. Zdaj se moramo dobro pripraviti, da tudi v finalu prikažemo podobno igro,« je po polfinalni zmagi nad aktualnimi svetovnimi prvaki dejal odbojkar, ki svojo vrhunsko športno kariero združuje s strastjo do glasbe.

1.350.000 € znaša letni zaslužek Earvina N'Gapetha v Halbanku, več od njega, 1,4 milijona evrov na leto, je v Perugii zaslužil le Kubanec s poljskim potnim listom Wilfredo Leon, ki bo jutri njegov tekmec v olimpijskem finalu.

Glasba je zanj kot terapija

N'Gapeth, ki je na očetovo željo dobil ime po košarkarskem zvezdniku Earvinu »Magicu« Johnsonu, že v mladosti ni bil tipičen športnik. Oče Eric, ki se je rodil v Duali v Kamerunu, bil tudi sam odbojkar in ki je leta 1988 s francosko reprezentanco na olimpijskih igrah v Seulu osvojil osmo mesto, ga je zgodaj uvedel v skrivnosti odbojke, vendar jo je resno začel trenirati šele pri 14 letih. Nekaj časa je bil tudi nogometaš, njegova velika ljubezen pa je bila tudi glasba, ki je ni nikoli zapustil in pod umetniškim imenom Klima raziskuje svet hiphopa in rapa. Pred začetkom OI je izdal tudi singel, v katerem je izrazil svoje občutke pred začetkom iger.

»Glasba je zame kot terapija. Ko sem na igrišču, sem popolnoma osredotočen na igro, toda ko se vrnem domov, mi glasba pomaga najti ravnovesje. Je način, da se povežem s svojimi občutki in jih delim z drugimi,« o svojem glasbenem ustvarjanju pravi N'Gapeth, ki se je rodil v Saint-Raphaëlu. Profesionalno kariero športnika je začel pri sedemnajstih letih v klubu Tours.

Številne lovorike s klubi in reprezentanco

V treh letih je trikrat z nekdanjim evropskim prvakom Toursom – zanj je v začetku tega tisočletja igral nekdanji slovenski reprezentant Jasmin Čuturić, pred šestimi leti pa tudi zdajšnji slovenski reprezentant Žiga Štern – osvojil francoski pokal, leta 2010 pa še naslov državnega prvaka. Odlične igre v dresu Toursa so mu odprle vrata v najmočnejšo ligo na svetu, italijansko, kjer je tri leta igral za Cueno. Nato je imel kratko obdobje v ruskem klubu Kuzbass Kemerevo, vendar se je že leta 2014 vrnil v Italijo, kjer je podpisal pogodbo z Modeno. Eno leto (2018) je bil njegov soigralec tudi Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance. Tudi z Modeno je bil državni prvak, tako kot tudi z ruskim velikanom, Zenitom iz Kazana. Po treh letih se je vrnil v Modeno, predlani pa je odšel v Turčijo in bil lani s Halbank Ankaro državni prvak. Največja uspeha s francosko reprezentanco sta naslov evropskega prvaka leta 2015, ko je v Rimu v finalu premagala Slovenijo, in olimpijski naslov v Tokiu, ko je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja.

Za N'Gapetha velja, da je sinonim za moč, eleganco in nepredvidljivost. Čeprav je visok le 193 centimetrov, je uspešen ne le v napadu, saj lahko s svojimi raznovrstnimi udarci v vsakem trenutku doseže točko, pač pa tudi v bloku in na servisu. Igra z veseljem in strastjo, ki navdihuje tudi njegove soigralce. »Z njim na igrišču se počutimo nepremagljive. Njegova energija in karizma sta nalezljivi, kar se je še posebej pokazalo po naši polfinalni zmagi nad Italijo,« je nad sposobnostmi svojega reprezentančnega kolega navdušen francoski korektor Jean Patry, podajalec Antoine Brizard pa je poudaril njegov izjemen vpliv na igro. »Earvin je srce in duša naše ekipe, vedno najde način, da nas motivira in potisne naprej.«

Earvin je srce in duša naše ekipe, vedno najde način, da nas motivira in potisne naprej.

Antoine Brizard, francoski odbojkar, o vlogi Earvina N'Gapetha

Škandali in družinsko življenje

Kljub uspešni športni in nekoliko manj uspešni glasbeni karieri ni imun za številne škandale, v katere je bil vpleten. Omenimo le nekatere. Pred desetimi leti je na lokalnem vlaku udaril kontrolorja in bil obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni, plačati pa je moral še denarno kazen. Leto pozneje je bil v Italiji vpleten v prometno nesrečo, v kateri je bil poškodovan pešec, najodmevnejši pa je bil njegov škandal med svetovnim klubskim prvenstvom v Riu de Janeiru. Obtožen je bil, da je v nočnem klubu spolno nadlegoval žensko, branil pa se je z izjavo, da naj bi jo zamenjal za prijateljico in da je šlo za nesporazum. Po krajšem postopku so ga izpustili na prostost.

Je pa toliko bolj zavito v tančico skrivnosti njegovo družinsko življenje. Znano je, da ima dva sinova, Mathysa in Danyja, vendar njune točne starosti v javno dostopnih virih ni najti. Na družbenih omrežjih včasih objavi kakšno fotografijo svojih otrok, prav tako ni veliko informacij o njegovi ženi, vključno z njenim imenom. To le kaže na njegovo željo po zaščiti svojih najbližjih pred pritiski in očmi javnosti. 

Priporočamo