Za Noaha Lylesa bodo olimpijske igre v mestu luči in ljubezni druge. Na prvih v Tokiu se je moral zadovoljiti le z bronasto kolajno v teku na 200 metrov. Pred njim sta bila Kanadčan Andre de Grasse in njegov rojak Kenneth Bednarek, ki bosta med glavnimi konkurenti tudi v Parizu. Toda že dve leti pozneje je varovanec trenerja Lanca Braumana na svetovnem prvenstvu v Budimpešti potrdil, da bi lahko bil dostojen naslednik Jamajčana Usaina Bolta. »Imam več vzornikov, ki so vplivali na mojo kariero in življenje. Eden od njih je zaradi dosežkov, karizme in načina, kako je v šport vnesel zabavo, Usain Bolt,« rad poudarja atlet, ki se je rodil v Gainesvillu na Floridi. Preden se je začel trenirati atletiko, se je ukvarjal z gimnastiko, ki mu je pomagala pri razvoju gibljivosti, moči in koordinacije.

6 zlatih kolajn je Noah Lyles do zdaj osvojil na svetovnih prvenstvih, pohvali pa se lahko tudi s petimi zmagami v diamantni ligi.

Atletske gene podedoval od staršev

Glede na to, da sta bila atleta tudi njegova starša, je bil njegov prehod v ta šport pričakovan. Oče Kevin je z ameriško štafeto 4 x 400 m leta 1995 v Göteborgu kot rezerva osvojil zlato kolajno na svetovnem prvenstvu, mama Keisha Caine, ki je tekmovala na srednjih progah, pa ni dosegla mednarodnega preboja. Vendar je prav njena ljubezen do atletike imela velik vpliv na Noaha in leto dni mlajšega brata Josepha. Na mednarodni sceni je prvič opozoril nase pred desetimi leti z zmago na olimpijskih igrah mladih v Nandžing​u v teku na 200 metrov. Dve leti pozneje je bil svetovni prvak do 20 let v teku na 100 m, od leta 2017, ko je slavil v diamantni ligi v teku na 200 m, je ves čas med najboljšimi.

V Parizu se torej želi po številu zlatih kolajn na enih olimpijskih igrah izenačiti z rojakoma Jessejem Owensom in Carlom Lewisom, ki sta bila najboljša v teku na 100, 200 in 4 x 100 metrov ter v skoku v daljino. Owens pred očimi vojnega zločinca Adolfa Hitlerja, Lewis pa pred 40 leti v Los Angelesu. Za vse je še vedno nedosegljiv legendarni Finec Paavo Nurmi, ki je bil pred stotimi leti prav v Parizu najboljši kar petkrat. »Vedno sem vedel, da sem najhitrejši človek na svetu,« je dejal po zmagi v najhitrejši atletski disciplini lani v Budimpešti in s tem napovedal, da je eden od njegovih ciljev popraviti svetovni rekord Bolta. Vendar mu je pred nekaj dnevi nekdanji olimpijski zmagovalec v teku na 100 m Britanec Linford Christie svetoval, naj ne govori preveč, ker bo s tem samo dodatno motiviral njegove tekmece.

Lyles optimizem gradi predvsem na tem, da ima v letošnji sezoni v teku na 200 m z 19,53 sekunde najboljši čas na svetu in je še neporažen, na pol krajši razdalji, kjer je na ameriških kvalifikacijah izenačil svoj najboljši izid 9,83 iz Budimpešte, pa sta pred njim Jamajčana Kishane Thompson (9,77) in Oblique Seville (9,82). »Tisti dan, ko bom mislil, da me nihče ne more premagati, bo dan, ko mi bo spodrsnilo, in me bo nekdo premagal,« se konkurence zaveda športnik, ki je pred štirimi leti odkrito spregovoril tudi o svojih težavah z duševnim zdravjem. »Dolgo sem se boril z anksioznostjo in depresijo. Za svoje duševno zdravje moram skrbeti enako kot za telesno. Čeprav je proces dolgotrajen in stalen, mi je ta podpora omogočila, da se počutim bolje in se uspešneje spopadam z izzivi.«

Tisti dan, ko bom mislil, da me nihče ne more premagati, bo dan, ko mi bo spodrsnilo, in me bo nekdo premagal.

Več kot 10 milijonov dolarjev za pogodbo z Adidasom

Čeprav je imel v rokah ponudbo univerze na Floridi, je takoj po srednji šoli, ki jo je obiskoval prav tako na Floridi, v Gainesvilleju, že leta 2016 podpisal osemletno pogodbo s športnim opremljevalcem Adidasom. Pred časom jo je podaljšal vse do olimpijskih iger v Los Angelesu. Z njo naj bi prehitel Bolta, ki je leta 2013, ko je podpisal pogodbo s Pumo, zaslužil okoli deset milijonov dolarjev letno.

Ob atletiki in jamajški atletinji Junelle Bromfield, ki bo v Parizu nastopila v teku na 400 m in v štafeti 4 x 400 m, je Lylesova velika ljubezen tudi glasba in umetnost nasploh. Kot velik oboževalec rapa in hip hopa, tudi sam je izdal nekaj pesmi, ki so bile pozitivno sprejete med njegovimi oboževalci, se navdušuje nad J. Colom, Kendrickom Lamarjem in Logicom. Zelo pozorno spremlja tudi dejavnost vsestranskega umetnika Donalda Gloverja, ki deluje kot igralec, scenarist, režiser in glasbenik.

Veliko zaslug za Lylesove uspehe ima trener Lance Brauman, ki se je na začetku trenerske kariere na kolidžu Barton County Community v Kansasu zapletel v primere goljufij in zlorab. Še pred odhodom na prestajanje devetmesečne zaporne kazni je prevzel mesto trenerja na univerzi v Arkansasu, kjer je ostal štiri leta, nato pa je ustanovil skupino PURE Athletics, eno najuspešnejših mednarodnih sprinterskih skupin na svetu. Njegovi varovanci so do zdaj osvojili 21 olimpijskih kolajn, 35 kolajn na svetovnih prvenstvih na prostem in še sedem v dvorani. 

Priporočamo