Kaj za izobraževalni center Sofizo in DEOS pomeni ta priložnost?

Ksenija Sever Žižek – direktorica in ravnateljica izobraževalnega centra Sofizo ter Miha Kranjc – direktor družbe DEOS, sta poudarila, da je to izjemna priložnost, saj potrjuje kakovost našega izobraževalnega programa in prizadevanja, ki jih vlagamo v razvoj usposabljanj za zdravstvene profile. Projekt je financiran s strani Evropske unije in Republike Slovenije, kar še dodatno potrjuje njegovo pomembnost na nacionalni in evropski ravni. Nov program bolničar negovalec pripravnik bo na območju Slovenije omogočil lažje vključevanje novih kadrov v sistem dolgotrajne oskrbe.

Ksenija Sever Žižek

Ksenija Sever Žižek – direktorica in ravnateljica izobraževalnega centra Sofizo

Miha Kranjc – direktor družbe DEOS

Kateri so glavni cilji projekta in kako nameravate doseči te cilje?

Glavni cilj projekta je vzpostavitev verificiranega izobraževanja za poklic »bolničar – negovalec«, ki bo prispeval k zmanjšanju primanjkljajev na tem področju v zdravstvu.

Usposabljanje bo trajalo 6 mesecev, pri čemer bo sestavljeno iz 2 mesecev teoretičnega izobraževanja pri Sofizo in pripravništva pri delodajalcu kot je tudi DEOS. Po zaključku usposabljanja bo kandidat lahko opravil strokovni izpit in s tem pridobil potrebne reference za opravljanje poklica bolničar negovalec. V okviru javnega razpisa bodo potekali štirje cikli tovrstnih izobraževanj.

Katere posebne izzive pričakujete pri izvajanju tega projekta in kako se boste spopadli z njimi?

Eden od izzivov je zagotovo usklajevanje teoretičnega dela s praktičnimi potrebami zdravstvenih zavodov. Naš pristop bo vključeval tesno sodelovanje z družbo DEOS, da zagotovimo prilagojenost programa trenutnim potrebam trga dela. Prav tako bomo skrbno spremljali napredek in zadovoljstvo udeležencev, da bomo lahko sproti prilagajali in izboljševali program.

Kako bo projekt prispeval k boljši socialni vključenosti in dostopnosti zdravstvenih storitev v Sloveniji?

Projekt je zasnovan tako, da izboljša dostopnost, učinkovitost in odpornost tako storitev dolgotrajne oskrbe kot tudi zdravstvenih sistemov. S tem, ko izobražujemo več kvalificiranih bolničarjev, bomo lahko zagotovili boljšo pokritost in dostopnost dolgotrajne oskrbe in zdravstvenih storitev po vsej državi, še posebej v ruralnih in manj razvitih območjih.

Kakšen vpliv pričakujete, da bo imel projekt na izobraževalni sistem v Sloveniji?

Projekt bo zagotovo povečal privlačnost poklicnega izobraževanja in usposabljanja za poklic bolničar – negovalec. Poleg tega bo prispeval k izboljšanju in posodobitvi izobraževalnih programov ter metod usposabljanja, kar bo imelo dolgoročne pozitivne učinke na celotni izobraževalni sistem in na boljše usklajevanje z zahtevami trga dela.

Kako boste merili uspeh projekta in njegov trajnostni učinek?

Uspeh projekta bomo merili s številom usposobljenih udeležencev, ki bodo uspešno zaključili teoretični del izobraževanja in pridobili poklicne kvalifikacije. Prav tako bomo spremljali njihovo vključitev v delovno okolje in njihov prispevek k izboljšanju zdravstvenih storitev. Trajnostni učinek pa bomo zagotovili z rednim usposabljanjem in posodabljanjem učnih načrtov ter sodelovanjem izvajalcev zdravstvenih storitev za neprekinjeno prilagajanje izobraževanja potrebam trga.

Priporočamo