Na zadnji dan šolskih počitnic je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v okviru 39. Čarobnega dne v Arboretumu Volčji Potok organizirala drugi dogodek sajenja rastlin v okviru kampanje #PlantHealth4Life. Na dveh poletnih delavnicah je bilo skupaj posajenih več kot 560 rastlin, ki nosijo pomembno sporočilo o pomenu ohranjanja zdravja rastlin.

Pobuda za kampanjo #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) se je prvič pojavila med predsedovanjem Slovenije Svetu EU v letu 2021, danes pa se izvaja pod okriljem Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). V njej sodelujejo številni partnerji iz 21 držav članic EU, ki ozaveščajo o povezavi med zdravjem rastlin in našim življenjem, tako danes kot v prihodnosti.  

Namen tokratnega dogodka je bil na zabaven način približati sporočilo kampanje staršem in najmlajšim obiskovalcem Arboretuma Volčji Potok. »S kampanjo smo želeli doseči različne generacije in prenesti pomembno sporočilo po vsej Sloveniji. Zadnji dan pred začetkom novega šolskega leta smo izkoristili za to, da družinam predstavimo ključno vlogo rastlin ter kako zanje skrbeti, da bodo ostale zdrave,« so poudarili na UVHVVR.

Foto: Miha Fras

Otroci so s sodelovanjem na ustvarjalnih delavnicah in ob sajenju različnih zelišč pridobili znanje, ki so ga lahko kasneje preverili v nagradnem kvizu na temo zdravja rastlin. Pri sajenju zelišč jim je pomagal znani slovenski ljubiteljski botanik Jan Robin, ki jim je ob tem tudi razložil in pokazal, kako ustrezno skrbeti za rastline, da bodo zdrave in vitalne. »Pomembno je, da že otroke naučimo o pomenu zdravja rastlin za naše življenje kot tako, saj rastline niso le ključni del naše prehrane, temveč imajo tudi pomembno vlogo v vseh vidikih našega življenja. Vesel sem, da sem lahko v okviru te kampanje z mnogimi obiskovalci delil svoje veselje do rastlin ter prispeval k širjenju znanja o njihovem zdravju,« je o sodelovanju na dogodku dejal Jan.

Rastline in rastlinski proizvodi iz držav zunaj EU, ki se pošiljajo po pošti ali prenašajo v osebni prtljagi, predstavljajo resno tveganje za zdravje rastlin, saj se tudi na ta način v EU lahko prenesejo hudi škodljivci in bolezni rastlin. Ker danes otroci radi potujejo s starši zunaj meja EU, je ključnega pomena, da so tudi oni seznanjeni s tem, da rastlin in rastlinskega materiala brez ustrezne dokumentacije na smejo prinašati v EU.

Foto: Miha Fras

Škodljivci in bolezni rastlin imajo lahko velik negativen vpliv na našo prehransko varnost, gospodarstvo in okolje, medtem ko nam zdrave rastline zagotavljajo zdravo hrano in trajnostno prihodnost. Kar 80 % hrane danes izvira iz rastlin. Škodljivci in bolezni rastlin, ki napadajo kmetijske rastline, zmanjšujejo razpoložljivo količino hrane ter posledično zvišujejo njeno ceno.

Dogodek v Arboretumu Volčji Potok predstavlja pomemben korak k ozaveščanju najmlajših o pomenu ohranjanja zdravja rastlin in njihovem vplivu na naše vsakdanje življenje.

Priporočamo