Odločitev o izboru prireditelja je prišla, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron članom Moka zatrdil, da bo od naslednjega francoskega premierja zahteval finančno »jamstvo« za organizacijo iger.

Macron je dva dni pred otvoritveno slovesnostjo poletnih olimpijskih iger v Parizu dejal: »Želim potrditi svojo popolno zavezanost in popolno zavezanost francoskega naroda. Zagotavljam vam, da bom od naslednjega predsednika vlade zahteval, da med prednostne naloge nove vlade vključi ne le tega jamstva, ampak tudi olimpijski zakon.«

Macron je dodal, da želi Francija »preostanku sveta pokazati, da zimske igre niso le zgodovina - in mi smo ponosni, da smo del nje -, ampak tudi del naše prihodnosti.«

Odzval se je tudi predsednik Moka Thomas Bach, ki je napovedal, da bo »moral bodoči francoski premier Moku zagotoviti državno jamstvo za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2030 pred 1. oktobrom«.

Tako bodo v Franciji v šestih letih še druge olimpijske igre po poletnih, ki se bodo začele v petek v Parizu. Pogodba o organizaciji zimskih OI z Mokom za zdaj še ni podpisana in bo šele po izpolnitvi zahtevanih pogojev.

Izbor je še pred 142. zasedanjem Moka veljal za formalnost, saj je bila Francija že novembra imenovana za prednostno kandidatko. Vodstvo Moka jo je generalni skupščini priporočilo junija.

Francija ima že veliko olimpijskih izkušenj. V francoskih Alpah so zimske igre potekale v Chamonixu (leta 1924), Grenoblu (1968) in Albertvillu (1992). Letos Pariz že tretjič po letih 1900 in 1924 gosti poletne OI.

Zimske olimpijske igre 2034 v Salt Lake Cityju

Štiri leta pozneje je Mok organizacijo zaupal Salt Lake Cityju. Smučarsko središče v ameriški zvezni državi Utah je igre gostilo že leta 2002.

Mok je ob dodelitvi zimskih iger 2034 Američane opozoril, da jim igre lahko odvzame, če ameriške oblasti ne bodo spoštovale "vrhovne avtoritete" Svetovne protidopinške agencije Wade.

Seznam OI za naslednjih deset let:

  • 2024 poletne OI - Pariz (Francija)
  • 2026 zimske OI - Milano/Cortina d'Ampezzo (Italija)
  • 2028 poletne OI - Los Angeles (ZDA)
  • 2030 zimske OI - francoske Alpe (Francija)
  • 2032 poletne OI - Brisbane (Avstralija)
  • 2034 zimske OI - Salt Lake City (ZDA)
Priporočamo