Teheran ima pravico braniti svojo nacionalno varnost in suverenost, imamo pa tudi pravico disciplinirati sionistični režim in ustaviti njegove zločine, je po poročanju katarske televizije Al Jazeera še dodal Kanani.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Izrael, ki sicer ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije, pa je zagotovil, da je pripravljen na vse možne scenarije.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je medtem na srečanju s kolegi iz skupine G7 povedal, da bi Iran lahko v naslednjih 24 do 48 urah napadel Izrael. Poudaril je, da natančnega časovnega okvira napada ne pozna, a da je odziv Irana neizogiben. Ob tem je dodal, da je izvajanje pritiska na Teheran, naj omeji svoj napad, najboljši način za preprečitev vojne v regiji.

ZDA Izraelu zagotavljajo "železno podporo" ob grožnjah Irana

Izrael lahko v primeru povračilnega napada Irana trdno računa na obrambno pomoč ameriške vojske, je v nedeljo zvečer zatrdil ameriški obrambni minister Lloyd Austin v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom. Zagotovil je »železno podporo« ZDA Izraelu v primeru povračilnega napada s strani Irana, je sporočil Pentagon.

Austin in Galant sta po navedbah Pentagona razpravljali tudi o »premikih ameriški sil« za izboljšanje zaščite sil, krepitev obrambnih zmogljivosti Izraela in ter za odvračanje in zmanjšanje napetosti v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pentagon je sporočil, da je Austin izrazil tudi podporo prekinitvi ognja v Gazi in dogovoru o izpustitvi preostalih talcev na območju Gaze.

Več preberite: Iran tokrat misli resno: napad na Izrael v naslednjih dneh?

Razmere v regiji so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu.

O napetostih na Bližnjem vzhodu so v nedeljo razpravljali zunanji ministri članic G7, ki so v skupni izjavi vse strani, vpletene v konflikt, pozvali, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko privedla do stopnjevanja napetosti v regiji.

Blinken svari pred iranskim napadom

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je kolegom iz G7 povedal, da bi po ocenah Washingtona Iran lahko v naslednjih 24 do 48 urah napadel Izrael. Poudaril je, da natančnega časovnega okvira napada ne pozna, a da je odziv Irana neizogiben. V luči tega je dodal, da je izvajanje pritiska na Teheran, naj omeji svoj napad, najboljši način za preprečitev vojne v regiji, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Kot je medtem poročal časnik Washington Examiner, pa se bo ameriški predsednik Joe Biden danes zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu sestal z ekipo za nacionalno varnost. Srečanja se bo udeležila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris. Biden naj bi o razmerah v regiji razpravljal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Glede na nedavne grožnje Irana z napadom na Izrael ni jasno, kdaj in kako bi lahko prišlo do zagroženega maščevanja. Iransko vodstvo in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je njegov zaveznik, sta večkrat omenila, da naj bi se to zgodilo v »naslednjih nekaj dneh«.

V raketnem napadu na severu Izraela ranjena dva vojaka

Sever Izraela je bil ponoči znova tarča napadov z raketami, ki so priletele iz sosednjega Libanona. V več krajih se je oglasil alarm, v napadu pa sta bila ranjena dva izraelska vojaka, je danes po poročanju katarske televizije Al Jazeera sporočila izraelska vojska.

V več krajih na severu Izraela so se sprožili alarmi, ki so opozarjali na raketne napade. Zračna obramba je več izstrelkov, ki so prileteli iz Libanona, sestrelila, eden od njih pa je padel pri kraju Ajelet Hašahar. Ranjena sta bila dva izraelska vojaka, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Napetosti na Bližnjem vhodu so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Libanonsko gibanje je že v nedeljo zjutraj z raketami napadlo sever Izraela. Poročil o žrtvah ni bilo.

Izrael sicer ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije, je pa premier Benjamin Netanjahu dejal, da je njegova država v zadnjih dneh sovražnikom zadala uničujoče udarce, vključno z umorom Šukra. Posvaril je Izraelce, da so pred njimi zahtevni dnevi, in zagotovil, da je država pripravljena na vse možne scenarije.

Priporočamo