Včerajšnja pozna nominacija Marte Kos za novo slovensko kandidatko za evropsko komisarsko ima posledice tudi za predsednico komisije Ursulo von der Leyen. Ta je do naslednjega tedna prestavila predstavitev svoje nove evropske komisije, poroča bruseljski časopis Politico, sklicujoč se na diplomatske vire.

Težava za von der Leynovo je, da ne more zaradi uradno še nepotrjene nominacije Marte Kos – v Sloveniji je trofazni postopek, ki ne bo končan pred petkom – predstaviti celotne komisije in resorja za slovensko kandidatko. Nerodno bi torej bilo, da bi predsednica komisije jutri predstavljala le delno komisarsko ekipo. Kot sedaj poroča Politico, naj bi von der Leynova novo komisijo z resorji za kandidate predstavila na naslednji seji evropskega parlamenta prihodnji teden v Strasbourgu.

Načeloma bi ob morebitni današnji potrditvi Kosove v slovenskem parlamentu vlada lahko še pravočasno poslala novo ime predsednici komisije. A da bo prišlo do zamikov, je bilo jasno že včeraj, ko je predsedujoči odbora za evropske zadeve Franc Breznik (SDS) nameraval sejo parlamentarnega odbora za evropsko politiko, na kateri bi obravnavali kandidaturo Kosove, sklicati šele za petek. Ko bo Kosova potrjena na odboru, mora nato vlada – lahko tudi na dopisni seji – še enkrat potrditi Kosovo. Njena uradna kandidatura bi torej v Bruslju lahko bila še v petek.

Priporočamo