Nekaj oreščkov in malo suhega sadja je odlična malica za hiter dvig energije, dobre volje in za tisto malo naravnega sladkorja. Seveda so vseeno občasne sladice res nujne za uživanje v življenju. V vsakdanjem življenju pa si raje privoščimo nekaj bolj naravnega in dobrega za nas. In ker so oreščki in suho sadje hitro dolgočasni, poskusite te energijske kroglice.
So odličen prigrizek, celo zajtrk, če se vam mudi. Za potešitev želje po sladkem in za hiter dvig energije potrebujete le nekaj kroglic. Pa še dobre so in dokazujejo, da je zdrava hrana lahko res dobra!
Zakaj so te kroglice tako dobre?
- SESTAVINE – Te energijske kroglice so pripravljene z oreščki, suhim sadjem in ovsenimi kosmiči. Dodanega ni niti grama sladkorja. Dovolj sladkobe jim dajo datlji in suhe marelice. Ker so datlji in marelice suhe, a sočne, poskrbijo za naravno “lepilo” in sočnost. Vlogo oreščkov tukaj prevzemajo mandlji, za čudovit priokus po tropih pa poskrbi kokosova moka. Zaradi nje te kroglice malenost po okusu spominjajo na bouty, kar veš, da je res dobro. Za hranljivost, pomiritev lakote in energijo pa poskrbijo še ovseni kosmiči. Za okus in poživitev dodamo še limonino lupinico in njen sok ter vanilijev ekstrakt. Za dodatno zdravo noto pa so tu še lanena semena, lahko tudi chia semena.
- MOŽNOST ZAMENJAVE OSNOVNIH SESTAVIN – Datlji, tisti sušeni, a mehki, so nujni, lahko pa se poigrate z drugim suhim sadjem. Poskusite rozine, brusnice, slive, fige. Vendarle pa naj bo to sadje sušeno, a vseeno sočno, posušeni krhlji jabolk niso ravno najboljši. Namesto mandljev uporabite indijske oreščke, orehe, lešnike, arašide, pistacije, tudi sončnična ali bučna semena.
- HITROST IN ENOSTAVNOST PRIPRAVE – Ni bolj enostavnega recepta! Vse sestavine zmešete v multipraktik, sestavine zmiksate in nato oblikujete kroglice. Zaradi sočnosti suhega sadja se vse sestavine lepo povežejo v nekakšno pocasto strukturo, zato je oblikovanje res enostavno.
- OBSTOJNOST- Ker so sestavine enostavne in dolgo obstojne, so posledično dolgo obstojne tudi kroglice. Ko jih oblikujete, jih hranite v hladilniku, najbolje v dobro zaprti posodi. Obstojne so tudi dober teden, celo 10 dni. Brez skrbi jih nekaj ur lahko hranite tudi na sobni temperaturi – če bi jih s sabo na sprehod ali kakšen izlet. S časom pa seveda izgubljajo na sočnosti, ker se tako, kot čisto vsaka hrana, na zraku počasi sušijo. A so vseeno dobre. Lahko jih celo zamrznete in potem odmrznete v hladilniku.
- ODLIČEN OKUS – Če pomislite, da so oreščki in suho sadje lahko hitro dolgočasni, so te kroglice daleč od tega. So neverjetno odlične in prav zaradi kokosove moke in limonine lupinice, neubranljive. Res so dobrega okusa!
Najprej pa še nekaj idej za bolj zdrav prigrizek:
- Mehke arašidove granola ploščice
- Domača lešnikova granola na jogurtu z borovnicami
- Kokosove kroglice s temno čokolado
- Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice
- Jabolka (in čips) s čokolado in arašidovim prelivom
- Čokoladne rezinice
- Arašidova granola s čokolado
Še več prigrizkov najdite pod oznako prigrizki.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za približno 30 kroglic)
140 g mehkih datljev (10–12 kosov)
140 g celih nesoljenih mandljev
100 g suhih marelic
60 g ovsenih kosmičev
50 g kokosove moke
2 žlici mletih lanenih semen (neobvezno)
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1 konica noža soli
1 limona (naribana lupinica 1 limone in 2 žlici limoninega soka)
PRIPRAVA
Zmeljite lanena semena in naribajte lupinico limone in jo ožemite. Preverite, če imajo datlji še koščice in jih v primeru, da jih imajo, odstranite.
V mešalnik dajte vse sestavine in zmiksajte v pocasto teksturo. Suho sadje in mandlji naj bodo sesekljani, a ne čisto v prah.
Maso oblikujte v kroglice. Maso zajemajte z majhno žlico, najmanjšo zajemalko za sladoled ali pa kar s prsti po občutku. Za lažje oblikovanje lahko prste malo zmočite z vodo.
Kroglice hranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Nekaj ur na sobni temperaturi čisto enostavno prenesejo, če jih želite vseti s seboj na sprehod ali izlet.