19-letnik, ki je pred približno mesecem dni prisegel Islamski državi, je bil pod velikim vplivom berlinskega pridigarja Abul Baraa, poroča nemški Bild. Njegovo pravo ime je Ahmad Armih, znan pa je zaradi podpihovanja sovraštva. Od leta 2018 je bil pridigar v mošeji As-Sahaba v Berlinu, a jo je policija leta 2020 zaradi suma financiranja terorizma zaprla.

Bild, ki se sklicuje na vire tajnih služb, navaja, da je Baraa v mošeji vzdrževal vezi z voditelji islamistične scene, v nekaterih primerih tudi džihadističnim salafizmom. Po zaprtju mošeje je večino svojih aktivnosti preselil na splet in na družbena omrežja, prek katerih dosega na tisoče sledilcev.

Na njegovo delovanje je pred časom opozoril tudi nemški urad za varstvo ustave. »Zaprtje njegove berlinske mošeje in pandemija korone sta povzročila večjo angažiranost na družbenih omrežjih. Tam sta njegova retorika in njegov slog predstavljanja še posebej priljubljena med mladimi,« so zapisali v sporočilu. 

Po ugotovitvah policije je 19-letni osumljenec želel z eksplozivom ter orožjem z ostrim rezilom ubiti sebe in večje število ljudi pred stadionom, na katerem naj bi imela koncerte ameriška pop zvezdnica.

Osumljenec, Avstrijec z makedonskimi koreninami, je na spletu iskal informacije o tem, kako izdelati bombe, in preiskovalcem priznal, da je nameraval »danes ali jutri ubiti sebe in veliko množico ljudi«, je dejal vodja vodja preiskovalcev.

Osumljenec, ki je prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država (IS), je svoje poglede jasno izrazil na spletu, je še pojasnil.

Policija ga je prijela v sredo v Ternitzu južno od Dunaja. Med preiskavo njegovega doma so med drugim zasegli detonatorje in druge naprave, pa tudi propagandno gradivo IS in ponarejen denar.

Pred časom naj bi pustil službo in dejal, da ima velike načrte. Od takrat je bil po navedbah preiskovalcev zaposlen s pripravami na napad, je na spletni strani poročal avstrijski Kurier.

Policija je v sredo zaradi suma načrtov za napad na večje dogodke, vključno s koncerti Taylor Swift, v bližini stadiona na Dunaju aretirala tudi 17-letnika turško-hrvaških korenin. Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi opravljalo storitve na stadionu. 

Priporočamo