»Zelo sem vesela, da sem dobila področje širitve EU, ki je pomembno za Slovenijo, ki je prioriteta evropske komisije in kjer bodo najbolj lahko prišle do izraza moje kompetence,« je danes v predstavitvi članom odbora DZ za zadeve EU dejala kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. Prepričana je, da izpolnjuje vse tri lastnosti, ki jih mora po Lizbonski pogodbi imeti kandidat za evrokomisarja. Bila je vodja vladnega urada za komuniciranje, sedem let je bila veleposlanica, v Nemčiji je za to dobila eno najvišjih nemških odlikovanj, osem let je bila direktorica podjetja iz Švice, dve leti je delala na Gospodarski zbornici Slovenije, je naštela. Poudarila je, da je že vse življenje predana Evropejka in zavezana skupnemu evropskemu projektu.

Širitev EU vidi kot varnostno, gospodarsko in strateško prioriteto, pri čemer je izpostavila, da imajo od vstopa v Unijo korist tako nove članice kot celotna Unija. »Širitev enotnega trga prinaša ekonomijo obsega za naša podjetja, povečuje konkurenčnost in moč enotnega trga,« je naštela. Ob tem je izpostavila, da si je vstop v EU treba zaslužiti. »Med državami Zahodnega Balkana si želimo napredka in odpiranja novih poglavij v Črni gori, novega zagona v Severni Makedoniji, Albaniji, Srbiji, na Kosovu in v Bosni in Hercegovini,« je v predstavitvi dejala Kos. Ob tem je izpostavila prednosti Slovenije in jo je navedla kot uspešen primer širitve Unije, ki se ga lahko prenese tudi na druge države Zahodnega Balkana.

Jure Požgan, FDV 

Jure Požgan, FDV 

Jure Požgan, katedra za mednarodne odnose na ljubljanski FDV

Najmočnejši del predstavitve Marte Kos pred odborom za zadeve EU je bil gotovo splošni del, v katerem je govorila o tem, kaj mora izpolnjevati kot kandidatka za pozicijo evropske komisarke. V delu predstavitve, vezane specifično na Sloveniji dodeljeni resor širitve Unije, pa je manjkalo tisto, kar mislim, da bo ključno pri zaslišanju pred odborom evropskega parlamenta. Povedati bo potrebno še kaj več kot to, kaj so prioritete glede na podeljeni mandat predsednice evropske komisije za to področje. Odbor bo najverjetneje najbolj zanimalo, kaj je specifično dodana vrednost Marte Kos z vidika portfelja širitve, zakaj je za to konkretno funkcijo prav ona najboljša izbira.

Dobro je izpostavila, da mora EU bolje komunicirati svoje dosežke, zlasti na področju širitvene politike. Na ravni zaslišanj pred odborom evropskega parlamenta pa bo morala na določena vprašanja, vezana na njeno integriteto in neodvisnost, v primerjavi z današnjim nastopom odgovarjati bolj prepričljivo in poglobljeno. Dodelati bo morala odgovore v povezavi z očitki glede sodelovanja s tajno službo in povezav s privatnim sektorjem. Pomembna bodo tudi pojasnila glede okoliščin odstopa z mesta veleposlanice in očitkov o njenih proruskih izjavah po začetku vojne v Ukrajini. Ti očitki so sicer res nastali v notranjepolitičnem prostoru, a so se že internacionalizirali in bodo verjetno sestavni del zaslišanja.

 

Vroča debata o preteklosti Marte Kos

V skladu z dogajanjem pred sejo in kritikami kandidatke iz opozicije, predvsem iz SDS, je bilo tudi dogajanje na seji odbora na trenutke precej razgreto. Poslanci iz SDS so Kosovi na primer očitali nekatere izjave o odnosu Slovenije z Rusijo in Belorusijo, prav tako način, kako je postala kandidatka. Kos je odgovorila, da so njene izjave o Ukrajini odvisne od konteksta. Na očitke o tem, da je Marta Kos v evidencah domnevno zavedena kot vir nekdanje jugoslovanske Službe državne varnosti, in na vprašanje, ali je za to, da se odprejo arhivi jugoslovanskih tajnih služb in se ti dokumenti javno objavijo, je odgovorila, da o odpiranju arhivov ne odloča. »Če boste v državnem zboru dobili večino za to, mislim, da je vse možno.« Predsednik odbora Franc Breznik je moral prisotne ob razpravi o teh temah večkrat miriti.

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos je na predstavitvi na odboru DZ za zadeve EU poudarila, da je resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot EU. Foto: Jaka Gasar

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos je na predstavitvi na odboru DZ za zadeve EU poudarila, da je resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot EU. Foto: Jaka Gasar

Spomnimo: Marta Kos je postala kandidatka za slovensko evrokomisarko po velikem preobratu in po pritisku predsednice komisije Ursule von der Leyen, ki je v Ljubljano sporočila, da Tomaž Vesel kot kandidat ne uživa njenega zaupanja. Dolgoletna diplomatka v Nemčiji in Švici, nesojena predsedniška kandidatka levosredinske koalicije in ena od ustanoviteljic civilnodružbenega gibanja Ona ve, je od prve najave postala tudi trn v peti opozicije, ki je pogojevala sklic seje odbora s posredovanjem odstopne izjave Vesela in seznanitvijo s pismom Ursule von der Leyen, v katerem je slednja premierja Roberta Goloba pozvala k zamenjavi komisarskega kandidata. Preden bo lahko zasedla komisarski položaj, Marto Kos čaka še zaslišanje pred pristojnim odborom evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju. 

Janša in Drago Kos

To, da gredo v stranki SDS z vsemi topovi nad Marto Kos, je potrebno gledati tudi ali predvsem v kontekstu tega, da je sestra Draga Kosa. Ta je v času slovenske politične afere, dogodka v Depali vasi, kjer so za nekatere civilista, za druge policijskega sodelavca Milana Smolnikarja grobo pretepli pripadniki specialne vojaške enote Moris, v takratni funkciji kot vodja kriminalistov raziskoval trgovino z orožjem, ki naj bi jo vodili določeni ljudje z ministrstva za obrambo. Afera je takrat s položaja obrambnega ministra odnesla prvaka SDS Janeza Janšo. To je bil eden največjih porazov vodje slovenske desnice. Drago Kos je bil tudi predsednik protikorupcijske komisije v času prvega nakupa finskih oklepnikov, ki ga je spremljala odmevna korupcijska afera. Zaradi afere Patria je moral Janša leta 2014 v zapor, sodba pa je bila nato razveljavljena na ustavnem sodišču, kazenski postopek pa je pozneje zastaral.

 

Priporočamo