Na Hrvaškem je 5. avgust eden največjih državnih praznikov, s katerim predvsem slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem.

Danes torej praznujejo dan zmage in 29. obletnico operacije Nevihta, ki je v treh dneh osvobodila 11.000 kvadratnih kilometrov okupiranega ozemlja v severni Dalmaciji, Liki, Baniji in na Kordunu. Vojaško-policijska akcija Nevihta se je začela 4. avgusta 1995 ob 5. uri zjutraj, do 7. avgusta pa je hrvaška vojska osvobodila zasedena območja v Dalmaciji, Liki, Kordunu in Banovini ter jih vrnila Republiki Hrvaški.

Obletnico Nevihte praznujejo vsako leto 5. avgusta, na dan, ko so hrvaški vojaki vstopili v Knin, glavno mesto samooklicane paradržave Republike srbske krajine. Osrednja proslava bo danes z vrsto posebnih dogodkov v Kninu. Komemoracije se bo udeležil državni vrh, zbrane državljane pa bodo nagovorili predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, predsednik sabora Gordan Jandroković in predsednik vlade Andrej Plenković.

Priporočamo