Najmlajša izmed treh otrok profesorja medicine, ki so odraščali v kraju Lawrence v bližini New Yorka, je že v ranih letih opazila, da je drugačna, predvsem drugačna kot tisti, ki so bili najglasnejši v razredu in na igrišču. Kljub temu je tiho in vase zazrto dekle po študiju angleščine na univerzi Princeton nadaljevalo študij na pravni fakulteti univerze Harvard.

Nekaj let je delala kot odvetnica v znani odvetniški pisarni Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, kasneje pa kot svetovalka za pogajanja v podjetju, ki ga je ustanovila sama. Toda leta 2012 je napisala knjigo z naslovom Tihi: Moč introvertiranih v svetu, ki ne zna molčati, v kateri trdi, da zahodna kultura ne razume in zato podcenjuje talente in sposobnosti introvertiranih ljudi. Na vprašanje, kaj jo je spodbudilo k temu, da napiše knjigo, je Cainova dejala, da so naše institucije in delovno okolje zasnovani za ekstrovertirane, kar pri introvertiranih povzroča občutek, da je nekaj narobe z njimi in da morajo postati drugačni, da bi uspeli, kar vodi do velike izgube njihovih talentov, energije, a tudi njihovega osebnega zadovoljstva in sreče.

Njena knjiga je takoj po izidu postala uspešnica, spodbudila je številne razprave v najvidnejših medijih v ZDA, danes je prevedena v 40 jezikov. Cainova, ki je zatem napisala še nekaj uspešnic, je ustanovila organizacijo Tiha revolucija, ki se zavzema za to, da bi se takšnim otrokom približal sistem izobraževanja, takšnim odraslim delovna okolja in da bi družba bolje znala izkoristiti njihov velik (neglasen) potencial.

Priporočamo