Žal so njegova pričakovanja, kot pravi sam, spodletela zaradi manjkajočih tekaških sposobnosti, zato je nekoliko preusmeril svoj cilj in po maturi študiral športno publicistiko, a je na koncu prevladala njegova druga ljubezen iz rane mladosti. Že takrat so ga namreč močno zanimali pasji štirinožci, njihove navade in razvade ter odnos med človekom in psom. Po končanem študiju živalske psihologije je svojo športno kariero končno zavrgel.

Za športni svet nepopravljiva škoda, a velika sreča za pse, trdi Rütter, ki se je po študiju najprej ukvarjal z osirotelimi volčjimi mladiči, nato pa ga je zaneslo v Avstralijo, kjer je preučeval dinge. Svojo prvo pasjo šolo je odprl leta 1995 in razvil novo filozofijo šolanja, ki se osredotoča na značaj in potrebe psa. Od takrat pa do danes je usposobil več kot 340 pasjih trenerk in trenerjev, ki v 140 pasjih šolah v kar sedmih evropskih državah vzgajajo hišne ljubljence po njegovi metodi. Dokaj hitro so ga začeli vabiti tudi na televizijo, kjer si je prislužil naziv pasjega strokovnjaka, in danes nesporno velja za človeka, ki v Nemčiji najbolje razume pse in njihove gospodarje.

Njegove oddaje gleda več milijonov ljudi, njegove knjige se prodajo v 800.000 izvodih, in ker ima očitno tudi smisel za humor, na predstavah, na katerih kot standup komik v živo razkriva vse obraze odnosov med gospodarji in psi, do solz nasmeje na desettisoče obiskovalcev hkrati. Celo tisti, ki niso njegovi oboževalci, pa mu priznavajo, da prav po njegovi zaslugi mnogi hišni ljubljenci živijo boljše pasje življenje, kot bi ga sicer.

Priporočamo