»To je razbojništvo skrajne desnice,« je že velikokrat ponovil laburistični premier Keir Starmer. »To je najvišja raven divjaštva in namernega brezobzirnega uničevanja. To ni protest, to je nasilen nered, to je kriminal, ki se mora ustaviti,« pravi predsednik sveta britanskih policijskih poveljnikov Gavin Stephens.

Dogajanje v Angliji, ob katerem se na Otoku in tudi v celinski Evropi številni sprašujejo, ali je to napoved distopične prihodnosti stare celine, je motiviralo Elona Muska – ki vtakne svoj milijarderski nos v vse – da je na svojem X-u objavil tvit o neizogibnosti državljanske vojne v Britaniji, ki naj bi jo prinesli množično priseljevanje in odprte meje. Tudi slavni angleški agitator skrajne desnice Laurence Fox, nekdanji igralec, že nekaj let pa tudi politični aktivist, je tvital: »to je vojna« in »priseljenski barbari že desetletja posiljujejo britanska dekleta«. Ta tvit je videlo tri milijone uporabnikov.

Angleška mesta gorijo, novega laburističnega premierja Keira Starmerja pa kot da pri spoprijemanju s to nenadno krizo, ki je bila neizogibna, vodi instinkt odvetnika in nekdanjega državnega tožilca. Po njegovem mnenju je krivo »razbojništvo skrajne desnice«, ki ga hoče obvladati z vso močjo policije, polno močjo pravosodja, hitrim kazenskim pregonom, hitrimi sodišči in drakonskim kaznovanjem izgrednikov. Prve tri od več kot že 400 aretiranih izgrednikov je sodišče že obsodilo, dva na 28 mesecev, enega na 30 mesecev zapora, čeprav se je ta opravičil za svoja dejanja in jih pripisoval pijanosti. Resnici na ljubo, nemalo izgrednikov je bilo videti, kot da so »pod gasom«, vendar je bila večina opijanjena s skrajno desničarsko ideologijo, islamofobijo, nasprotovanjem priseljevanju in predvsem rasizmom. Kaj je sprožilo nasilje, nered in kriminal? Nepredstavljiva tragedija, ki se je 29. julija zgodila v angleškem obalnem mestu Southport blizu Liverpoola, ko je mladoletnik z nožem napadel mlade, ki so prišli na plesno delavnico, pri tem pa tri smrtno ranil. Napad je nemudoma prinesel dezinformacijo na spletu, trditev, ki se je širila kot gozdni požar, da je napadalec musliman in nezakonit priseljenec, ki je v Britanijo prišel s čolnom prek Rokavskega preliva, in da je bil znan varnostno-obveščevalnim službam. Nič od tega ni res.

Nezakoniti migrant, musliman, človek iz čolna, morilec belih angleških deklic? To je bila eksplozivna dezinformacija. Agitatorji skrajne desnice so dolgo čakali na takšno idealno priložnost. Dan po srhljivem napadu, ko so se prebivalci udeležili maše v spomin na umrle deklice, je v Southport pridrlo več sto skrajnežev, povezanih s pred desetletjem razpadlo skrajno desničarsko organizacijo Angleška obrambna liga, in uprizorilo prvega od divjaških »protestov«, ki so se v naslednjih desetih dneh razširili v 26 angleških mest in v Belfast na Severnem Irskem. Izgrednike ženeta predvsem rasizem in jezna islamofobija, ki sta že dolgo vrela pod površjem. Mnoge motivirata tudi priseljevanje in azil. Njihovi najglasnejši gesli sta »Dovolj je dovolj« (priseljevanja) in »Ustavite čolne«, ki ga je posvojila zadnja konservativna vlada. Nasilju so se hitro pridružile skupine mladih, enako podivjanih muslimanov, ki so vpili svoje najbolj znano geslo »Allahu akbar« (Bog je največji).

Na tisoče Angležev je v sredo zvečer, ko je bilo napovedanih največ, več kot 40 protestov skrajne desnice, svetu pokazalo svoj pravi, večinski obraz: na protifašističnih in protirasističnih zborovanjih v Londonu in drugih mestih so s svojo prisotnostjo namesto policije preprečili novo noč izgredov. A to ni rešitev. Nobenega dvoma ni o tem, da so v ozadju vala divjaštva, nasilja, izgredov in kriminala pripadniki skrajne desnice, »kar nekaj rasističnih idiotov«, kot jih je imenoval eden od kritikov, ki pa je obenem ocenil, da gre vseeno tudi za protest milijonov revnih Angležev, prepričanih, da jim nihče noče prisluhniti. Počutijo se diskriminirani, manj vredni kot muslimani ali celo kot nezakoniti priseljenci. Niso rasistični nasilneži, čeprav jih je te dni veliko na ulicah. Pretirano priseljevanje je iz leta v leto večji problem, ki ga zaradi cenene tuje delovne sile in šepajoče ekonomije najbolj občutijo ravno oni. Konservativci so med minulo 14-letno vladavino vedno znova obljubljali, da ga bodo omejili in zmanjšali. Pa ga niso. Velika brexitska obljuba (zato je ta zmagal na referendumu) je bila povrnitev nadzora nad britanskimi zakoni, denarjem in … mejami. Pred 30 leti se je na Otok letno zakonito naselilo okoli 55.000 tujcev, zdaj jih toliko pride leto za letom nezakonito, ob 600.000 do 700.000 tujcih, ki pridejo po zakoniti poti. Večina je muslimanske vere. Kritiki pretiranega priseljevanja pravijo, da so številna angleška mesta neprepoznavna. Država oziroma vlada bo morala prisluhniti tožbam domačega prebivalstva. Še prej, zelo hitro, pa se bo morala odzvati na vprašanje, ki ne potihne: ali obstaja dvotiren policijski odziv? Policiji očitajo, da je veliko ostrejša do izgrednikov skrajne desnice in veliko popustljivejša do muslimanskih izgrednikov, kar napetosti samo povečuje.

Priporočamo