Odkar namreč sedi na županskem stolčku, je Fregonese pridobil krepkih 50 kilogramov, kar je na tehtnici skupaj s prejšnjimi zneslo 140 kilogramov, to pa v letih, ko se približuje 50., ni nevarno le figuri, temveč predvsem zdravju. Županova slabost so špageti karbonara in preveč sedenja oziroma premalo gibanja, zato tudi obljuba, da bo manj sedel in več hodil.

A kot se rado zgodi z obljubami politikov, je tudi tej grozilo, da bo padla v vodo, če župan ne bi imel tako vztrajnih prijateljev. Ko se je pred tedni vnovič izgovarjal, da nima časa za sprehod, ker ima sestanke, mu je eden od njegovih prijateljev zabrusil, naj »sestankovalce« vzame s seboj na sprehod. Župan ga je poslušal in pridružili se mu niso le vabljeni na sestanke, temveč po obširni propagandi od ust do ust še številni občani; na prvem sprehodu jih je hodilo 45. Na drugem jih je bilo že čez sto, zadeva pa je zatem prerasla v navado in tako se vsak četrtek ob 19. uri župan in njegovi sosprehajalci zberejo v središču mesteca in zatem prehodijo 5 do 7 kilometrov. Nazadnje se jih je zbralo 215 in deset psov.

Fregonese pravi, da jih približno desetina pride, ker bi radi govorili z županom, ga na kaj opozorili, a vsi drugi hodijo z njim, ker se preprosto radi gibajo v lepi pokrajini, polni vinogradov, kjer so si skupaj z odličnim prošekom pred nekaj leti prislužili tudi uvrstitev v Unescovo kulturno dediščino.

Priporočamo