Vnema volilnih upravičencev za uveljavljanje aktivne volilne pravice je bila doslej komaj zaznavna. Še najvišja volilna udeležba, 24,8-odstotna, je bila na prvih volitvah, najskromnejša, 6,75-odstotna, leta 2016, druga najnižja (8,63-odstotna) pa pred štirimi leti. Želja po uveljavitvi pasivne volilne pravice za članstvo v 57-članskem svetu zbornice, ki je njen najvišji organ in ki omogoča pridobitev funkcije zborničnega predsednika, je precej močnejša.

Roman Žveglič, Peter Vrisk, Jože Podgoršek, Branko Tomažič, Boštjan Slemenšek, Robert Golc so le nekateri, ki jih mika predsedniška funkcija v tej največji nevladni kmečki organizaciji. Doslej so zbornico vodili štirje predsedniki. Prav vsi so želeli štiriletni mandat ponoviti. Dvema (Petru Vrisku in Cvetku Zupančiču) je to uspelo, enemu (Cirilu Smrkolju) ne, aktualni prvi mož zbornice Roman Žveglič pa se namerava za še en predsedniški mandat potegovati na bližajočih se volitvah.

Naivno bi bilo verjeti, da se Cerkev, Janševa SDS, NSi in razvaline SLS tudi tokrat ne pogajajo, kdo bo vodil kmetijsko zbornico.

Zakon mrcvarili dve leti

Slovenija je prvo kmetijsko zbornico dobila leta 1937, a je že leta 1941 ugasnila. Njena prva naslednica je živela dvakrat dlje (1952–1960), druga pa je letos praznovala 24. rojstni dan. Z velikimi mukami jo je ustanovila vlada Janeza Drnovška, del katere je bila poleg DeSUS tudi SLS. Ta je prvi predlog zakona o kmetijski zbornici v državni zbor spravila že leta 1994, a ker je doživel pogrom, so ga morali umakniti. Vajo so ponovili leta 1997, kmalu po nastopu tretje Drnovškove vlade. Poslanke in poslanci so predlog novega zakonskega besedila mrcvarili debeli dve leti in ga po velikih mukah 20. maja 1999 vendarle sprejeli.

So pa morali eselesovci privoliti v to, da kandidatov za organe zbornice ne smejo predlagati politične stranke, ampak prek društev le interesne organizacije kmetov. Če bi lahko organe upravljanja predlagale tudi politične stranke, bi bila zbornica politična institucija, vzporedna parlamentu, je bilo večinsko prepričanje v koaliciji. Toda praksa gre svojo pot. Društva, ki predlagajo kandidate za zbornične volitve, že vse od leta 2000 ustanavljajo prav politične stranke. Tiste na desnici, saj levosredinskih strank kmetijstvo in zbornica ne zanimata pretirano.

Zbornica zastopa vse in nikogar

Obvezni član zbornice je vsak, ki ima malo večjo zaplato zemlje. Vstopni prag za članstvo je namreč višina katastrskega dohodka. Prva leta je imela zbornica blizu 175.000 obveznih članov, potem so leta 2008 s spremembo zakona in z zvišanjem KD s 83,46 na 167 evrov članstvo oklestili na okoli 110.000. Vmes so se zvrstili številni poskusi sprememb zakona o kmetijski zbornici, predvsem pa polemike, ali naj bo članstvo v njej obvezno ali prostovoljno.

Za odpravo obveznega članstva v vseh zbornicah, tudi kmetijski, so se v preteklosti najbolj goreče zavzemali v Novi Sloveniji (NSi). Menili so, da je prisilno članstvo nedemokratično. Franc Zagožen, pobudnik ustanovitve kmetijske zbornice, jim je takrat zabrusil: »To je norčevanje iz kmetijske zbornice. Prostovoljno članstvo pomeni njeno ukinitev, zato naj tisti, ki jo želijo ukiniti, to povedo s temi besedami, da bomo vsi vedeli, pri čem smo!« Leta 2007 je prostovoljno članstvo v KGZS zagovarjal tudi takratni predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič. »KGZS je kot nekdanja SZDL – vsi smo njeni člani, zastopa vse, a hkrati nikogar,« je poudarjal in dodal: »Ne znam si predstavljati, kako bi zastopal zelo raznolike interese tako številnega članstva, če bi bil sam predsednik.« Kako je zastopati zelo raznolike interese tako številnega članstva v kmetijski zbornici, Žveglič zdaj na lastni koži okuša že štiri leta.

Eselesovci so razjedali sami sebe

Zbornico je vse od njene ustanovitve obvladovala Slovenska ljudska stranka, iz vrst katere so bili vsi dozdajšnji zbornični predsedniki, a ker sta si bili ves čas v laseh dve njeni frakciji (ena okoli Franca Zagožna, Marjana Podobnika in Cirila Smrkolja ter druga okoli Petra Vriska), so eselesovci razjedali sami sebe in njihovega vpliva v zbornici ni bilo tako izdatno čutiti, kot če bi bili enotni. Leta 2015 je to opazil tudi zdaj že pokojni Ivan Oman, eden glavnih borcev za ustanovitev zbornice, ko je dejal: »V zbornici je šlo za eselesove frakcijske boje. Tudi zaradi tega ta institucija ni to, kar bi morala biti. To je bila velika neumnost, ampak to se je dogajalo.«

Počilo je že pred prvimi zborničnimi volitvami leta 2000. V vrhu SLS je tedaj deloval tihi štab, ki je postavljal kandidatne liste po vsej državi. Zadružnikov, ki jih je vodil eden od vplivnejših članov SLS Peter Vrisk, ni bilo med njimi. A so očetom zbornice – dr. Francu Zagožnu, Cirilu Smrkolju in Franciju Potočniku – račune prekrižali prav ti. Vrisk je šel na volitve s svojo, Kmečko listo, sestavljeno iz zadružnikov, gladko zmagal in postal prvi predsednik kmetijske zbornice. »Ko smo uspeli na volitvah, so naši ljudje zahtevali, da kandidiram za predsednika zbornice. Tu se je jasno pokazalo, da se lahko tisti, ki delajo račune brez krčmarja, opečejo,« se je na svoje nepričakovano zmagoslavje leta 2000 odzval Peter Vrisk. Čez štiri leta je vajo ponovil in brez težav dobil tudi drugi predsedniški mandat. Leta 2008 bi si najverjetneje zagotovil še tretjega, če ga ne bi premagal spremenjeni zakon o kmetijski zbornici (ustavno sodišče je kasneje to določilo razveljavilo), ki je članom organov zbornice prepovedal več kot dvakratno zaporedno izvolitev. Takrat se je na predsedniški stolček za štiri leta zavihtel Ciril Smrkolj.

Zbornica v številkah

• V skupini fizičnih oseb je 110.335 članov, od tega jih je 146 včlanjenih prostovoljno, 11 od letos. Kar 33.148 jih plačuje najnižji, pavšalni znesek članarine, to je 8,35 evra. Za leto 2023 so jim je skupno odmerili 276.785,5 evra.

• V skupini pravnih oseb je 1676 članov, od tega jih je 17 včlanjenih prostovoljno. Pavšalni znesek članarine (8,35 evra) jih plačuje 241. Za leto 2023 so jim je skupno odmerili 2012,35 evra.

• Med obveznimi člani zbornice je pri pravnih osebah 1025 kmetijskih podjetij, 6 zadrug, 5 škofij, 530 župnij in 49 drugih verskih skupnosti.

• V letu 2023 je zbornica pobrala 2.652.174,91 evra članarine; 2.404.069,64 evra so je plačale fizične osebe, 190.951,32 evra pravne osebe in 57.153,95 evra verske skupnosti.

• Fizične osebe plačajo povprečno 20,84 evra članarine, rekorderka 2454,02 evra.

• Pravne osebe plačajo povprečno 148,03 evra članarine, rekorderka 26.623,73 evra.

• Marjan Golavšek (SDS) je podpredsednik zbornice že debelih 16 let. V letu 2023 je za svoje delo prejel 4200 evrov neto pavšalnega nadomestila.

Tovariša Marinca prepričali, Vriska ne

Leta 2008 je Zagožen, ko je ugotovil, da bo šla SLS na zbornične volitve znova po dveh tirih – prek Vriskove Kmečke liste in prek Slovenske kmečke zveze, dejal: »Nikamor nismo prišli s prepričevanjem, toda če smo na neki problemski konferenci pred dvajsetimi leti v Žalcu, kjer je bila ustanovljena Zveza slovenske kmečke mladine, v enem dnevu tovariša Marinca prepričali, da se je umaknil iz politike, ni vrag, da ne bi enkrat prepričali tudi Petra Vriska.« Vriskove je skušal disciplinirati tudi Radovan Žerjav. Kot predsednik SLS je tiste člane stranke, ki so na zborničnih volitvah leta 2012 kandidirali na Vriskovi Kmečki listi, ne na listi Slovenske kmečke zveze, ki jo je stranka edino priznavala, pozval, naj odstopijo z vseh funkcij v SLS in razmislijo tudi o izstopu iz stranke. »Naš Radovan Žerjav se obnaša kot partijski sekretar,« je ta poziv takrat za Dnevnik komentiral Vrisk.

Smrkolj: Janez Janša pobira odpadnike, predvsem iz SLS

Ciril Smrkolj je bil v Drnovškovi vladi (1997–2000) minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v letih 2008–2012 predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Predsednik slednje je postal kot kandidat Društva SKZ – Slovenske kmečke zveze (SKZ), ki so ga ustanovili člani SLS. Predsedniškega mandata mu na volitvah leta 2012 ni uspelo ponoviti. Kako to? »Žal imamo tako v SLS kot v SKZ posameznike, ki so pripravljeni zaradi osebnih interesov spremeniti mišljenje, poteptati lastna načela in skupne dogovore. Pri svojih letih pa nimam več energije za dokazovanje dejstev in za spopadanje z nenačelnimi ljudmi. V času volitev v KGZS je imela naša lista SKZ dovolj glasov, a si je pet ljudi potihem premislilo in glasovalo za Vriskovega kandidata Cvetka Zupančiča.«

Po Smrkoljevih navedbah sta bila najbolj zagrizena borca za ustanovitev Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije pokojna Ivan Oman in prof. dr. Franc Zagožen. »Kot resorni minister sem moral kar veliko lobirati pri LDS za sprejetje zakona o KGZS, s katerim je bila ustanovljena. V osnovi smo želeli kmetijsko zbornico po zgledu avstrijske. Tam kandidate za volitve zborničnih organov predlagajo politične stranke in registrirana združenja v kmetijstvu. Tedanja koalicija, del katere je bila tudi SLS, je temu, da bi kandidate za vodenje zbornice tudi pri nas predlagale politične stranke, ostro nasprotovala. Dosegli smo kompromis, da lahko kandidatke in kandidate predlagajo društva s področja kmetijstva in druge organizacije v kmetijstvu. Tako smo prišli v situacijo, da so začeli pripadniki različnih političnih strank ustanavljati društva, ki so kandidirala na zborničnih volitvah, posledično pa ti politični pripadniki želijo kadrovati in imeti svoj vpliv v zbornici. To je zavajanje volilcev. Pošteno in korektno bi bilo, da bi lahko kandidate javno predlagale tudi politične stranke,« je prepričan Ciril Smrkolj.

Pred prvimi zborničnimi volitvami leta 2000 so se pobudniki ustanovitve zbornice dogovorili, da bo njen prvi predsednik takratni poslanec SLS Franc Potočnik. Toda nekaj dni pred volitvami se jim je zgodil Peter Vrisk, ki je tedaj vodil Zadružno zvezo Slovenije (ZZS) in je dosegel prevzem zbornice. »Na ZZS so stvari že takrat zašle na popolnoma napačno pot, zato je dr. Zagožen Vrisku svetoval, naj trdno poprime za zadružno krmilo. Žal ga je premagala lastna ambicioznost in se je tako potegoval za oba položaja,« se spominja Smrkolj. Peter Vrisk je nato KGZS vodil prvih osem let »… in bila je enako neučinkovita kot zadružna zveza. Če krmariš dve ladji hkrati, bo gotovo vsaj ena trčila ob čeri,« je prepričan Ciril Smrkolj.

Pred tokratnimi zborničnimi volitvami upa, da bodo kmetje izbrali pridne in poštene ljudi, ki bodo zastopali kmečki stan in v zborničnih organih ne bodo le glasovalni stroj brez lastnega mnenja in idej. In koga vidi na položaju predsednika, kakšen nov obraz? »Novi obraz ja, vendar mora biti prekaljen. V Avstriji je predsednik zveze zbornic navadno bivši kmetijski minister,« je povedal Smrkolj. Je torej za to, da predsednik naše zbornice postane bivši kmetijski minister Jože Podgoršek? »Nikakor. Podgoršek ni bil minister vsa štiri leta, poleg tega je bil v tem času v dveh ali treh političnih strankah, kar zagotovo ne prispeva k njegovi kredibilnosti,« meni sogovornik. Na vprašanje, kako to, da je Podgorška, ki je simpatiziral s SD in NSi ter bil tudi član DeSUS, za potrebe letošnjih zborničnih volitev posvojila še Janševa SDS, saj je predsednik njihovega Foruma za kmetijstvo in podeželje, je Smrkolj odvrnil: »Janez Janša ima svojo taktiko. Pobira odpadnike, predvsem iz SLS. Podgoršek sicer ni bil nikoli član SLS, je pa v določenem času simpatiziral tudi s to stranko.« Eden od možnih kandidatov za predsednika kmetijske zbornice je znova tudi Peter Vrisk. Bi mu podelili še tretji mandat? »Ne. Pri kitari, ki je preveč obrabljena, tudi napenjalci ne delujejo več, zato ni pravega zvoka,« je bil slikovit Smrkolj.

 

Toda njegovo kraljevanje kmetijstvu je leta 2016 začelo opazno slabeti. Po tem letu je namreč izgubil vse volitve, na katere se je podal – za predsednika zadružne zveze, za državnega svetnika, ostal je brez funkcije predsednika nadzornega sveta Deželne banke Slovenije … Na zborničnih volitvah leta 2020 se ni uvrstil niti v svet zbornice, zato se ni mogel potegovati za tretji predsedniški mandat. S tem je odprl pot do njega Slovenski kmečki zvezi. A tej se je namesto Vriska zgodil Marjan Podobnik, ki je bil takrat predsednik SLS. Bil je tudi favorit strankine SKZ za predsednika zbornice. Zmago je imel zagotovljeno že pred volitvami, le tiho bi moral biti. Toda Marjan ni mogel iz svoje kože.

Cerkvi se ni dobro zameriti

Ker so lastnice zemljišč tudi škofije in župnije, so tudi te včlanjene v zbornico. Blizu šeststo jih je in imajo zelo velik vpliv na izvolitev predsednika zbornice, ki je alfa in omega kmetijstva. Sodijo v skupino pravnih oseb, ki svoje predstavnike v svet zbornice volijo ločeno od kmetov (fizičnih oseb). Pravne osebe imajo v svetu zbornice 13 predstavnikov (v vsaki območni enoti zbornice po enega), fizične pa 41 (po novem jih bodo imele 44). Glavnino kandidatov za članstvo v svetu, ki potem izmed sebe izvoli predsednika zbornice, v skupini pravnih oseb predlaga Cerkev, ker se za vsakokratne zbornične volitve odlično organizira. V trenutni sestavi sveta je samo en član iz vrst pravnih oseb, ki ga ni predlagala Cerkev. Ker je imela torej Cerkev leta 2020 v svetu zbornice 12 od 54 glasov, je bil tisti, ki je želel postati predsednik zbornice, zelo odvisen tudi od podpore njenih svetnikov, zato se Cerkvi ni bilo pametno zameriti.

Marjanu Podobniku je to uspelo, ko je ekonoma ljubljanske nadškofije osumil udbovstva. Med drugim je javno izjavil: »Kot odgovoren državljan in kot kristjan, katoličan, čutim dolžnost, da povem naslednje: ekonom ljubljanske nadškofije Blaž Gregorc, zelo verjetno povezan s staro Udbo oziroma globoko državo, skuša s svojimi aktivnostmi pri koordiniranju izvoljenih duhovnikov narediti vse, da bi preprečil mojo izvolitev za predsednika sveta KGZS. Da bi preko tega seveda tudi preprečil, da bi Slovenska ljudska stranka močnejša prišla v parlament in da bi seveda tudi po prihodnjih volitvah desnosredinska vlada z Janezom Janšo oziroma da bi vlada demokratičnih sil lahko vodila Slovenijo.« Podobnik je celo papeža in ljubljanskega nadškofa pozval, naj ukrepata proti svojemu »udbovcu«. Razplet? Izgubil je volitve za prvo violino zbornice in predsedniško zmago na pladnju izročil Romanu Žvegliču, letos ga ni med kandidati za članstvo v svetu zbornice, Blaž Gregorc pa je še vedno ekonom ljubljanske nadškofije.

SDS je v nizkem startu

Naivno bi bilo verjeti, da se Cerkev, Janševa SDS, NSi in razvaline SLS tudi tokrat ne pogajajo, kdo bo vodil kmetijsko zbornico. Če ne bi Podobnik pred štirimi leti uprizarjal opisanih neumnosti, bi jo že sedaj najbrž obvladovala SDS, ji pa to lahko uspe po tokratnih volitvah. Na njih se bo za vodilne funkcije v zbornici potegovala prek lastnega Foruma za kmetijstvo in podeželje, ki ga od lanskega avgusta vodi politični migrant Jože Podgoršek, saj se rad seli po različnih političnih strankah.

Letos spomladi so pod taktirko SDS ustanovili tudi društvo Kmečka iniciativa, ki bo na bližnjih volitvah zagotovo dobilo nekaj svetniških mest, enako velja za društvo Slovenski kmet, ki ima že v sedanji sestavi šest svetnikov. Temu društvu so se priključili člani Zveze slovenske podeželske mladine, ki so pod precejšnjim vplivom SDS. Če slednja prevzame kmetijsko zbornico, bo najverjetneje glava pogosto bolela tudi predsednika vlade Roberta Goloba, kajti SDS bi vse težave v kmetijstvu najraje reševala s traktorskimi punti, zato lastnike mogočnih in pregrešno dragih traktorjev, kupljenih tudi z bankovci davkoplačevalcev, rada spodbuja k protestnim vožnjam po ljubljanskih in drugih slovenskih ulicah.

dr. Stane Kavčič, agrarni ekonomist. Foto: osebni arhiv

Dr. Stane Kavčič, agrarni ekonomist Foto: osebni arhiv

Kavčič: Res svežega vetra v delovanje zbornice ni prinesel še nihče

Dr. Stane Kavčič je agrarni ekonomist in redni profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti. Ker tudi kmetuje, je obvezni član KGZS. V tem mandatu deluje v strokovnem odboru za kmetijsko politiko in poslovno organiziranost, zato zbornico odlično pozna. Leta 2010 je bil soavtor študije, v kateri so opozorili na slabosti zbornice. Njen takratni predsednik Ciril Smrkolj se ni zmenil zanjo. Zaklenil jo je v predal. So takratne ugotovitve aktualne še danes ali so se razmere vendarle izboljšale? »Veliko takratnih ugotovitev je žal aktualnih še danes, zagotovo pa se je vsaj na področju zadružne organiziranosti ter sodelovanja zadružne zveze in zbornice precej spremenilo tudi na bolje. Kar pa zadeva poslovno organiziranost, se zbornica ne želi aktivirati. To je zanjo tabu tema, čeprav je na tem področju zagotovo mogoče za članstvo doseči veliko več kot na področju kmetijske politike,« je odgovoril Kavčič.

Prosili smo ga tudi za oceno dela dosedanjih zborničnih predsednikov. »Navzven razlike niso zelo velike, pa najsi je (bil) predsednik Vrisk, Smrkolj, Zupančič ali Žveglič. Vsi delujejo po načelu, da si za izvolitev zagotovijo večino, ko so enkrat v sedlu, pa krmarijo med čermi in skušajo delati vtis, da so učinkoviti. Res svežega vetra v delovanje zbornice ni prinesel še nihče,« je poudaril Kavčič. Po njegovem je v kmetijstvu čas za nove, mlajše obraze. »Vsekakor bi bila pomladitev potrebna. Mlajša generacija bi zagotovo prišla z drugačnimi idejami, ki ne bi bile po volji vsega članstva, a tega v nobenem primeru ni mogoče doseči. Nekaj več mlajših obrazov lahko najdemo le na dveh listah, ki se pojavljata v vseh ali večini volilnih enot za letošnje volitve članov iz vrst fizičnih oseb. Na drugih listah prevladujejo kandidati moje starosti in starejši, kar nekaj jih je tudi starejših od ameriškega predsednika, ki mu odrekajo opravilno sposobnost. Ne trdim, da starejši kandidati ne premorejo modrosti, a zagotovo niso več gibalo potrebnih sprememb, ki bi prinesle napredek,« je prepričan Kavčič.

Zbornica ima v skupini fizične osebe več kot 110.000 obveznih članov. Je to ravno prav, še vedno preveč …? Sogovornik je prepričan, da bi morali vstopni cenzus katastrskega dohodka za obvezno članstvo občutno dvigniti, kajti: »Danes veliko obveznih članov ne ve niti tega, kje v naravi imajo posest, torej kmetijske in še večkrat gozdne parcele, za katere plačujejo davek in na osnovi katerih so tudi obvezni člani zbornice. Za pravo interesno zastopanje bi bilo smiselno vstopni prag dvigniti na razumnejšo višino, vsaj na dvakratnik obstoječe, saj je kmetov iz skupine fizičnih oseb, ki dosegajo pomemben del dohodka iz kmetijstva in/ali gozdarstva, v Sloveniji manj kot 20.000, pa je že ta številka zelo navzgor zaokrožena ocena.«

Zanimalo nas je tudi, ali bi Kavčič kmetijsko svetovalno službo pustil pod okriljem zbornice ali bi jo preselili nazaj na kmetijsko ministrstvo oziroma na novoustanovljen javni zavod, kar je aktualna vlada že načrtovala. »Čeprav nas ideje te vlade na kmetijskem področju ne morejo več presenetiti, je zamisel o prenosu kmetijske svetovalne službe pod okrilje kmetijskega ministrstva ali v novi zavod zagotovo ena bolj bolnih zamisli obstoječe vladne garniture na tem področju. Svetovalna služba v sedanji obliki se je izkazala za ustrezno. Z njo sicer nismo vsi vedno zadovoljni, toda to še ni razlog, da bi rušili uveljavljeni sistem,« je sklenil Stane Kavčič.

Ciril Smrkolj, bivši kmetijski minister. Foto: osebni arhiv

Ciril Smrkolj, bivši kmetijski minister Foto: osebni arhiv

Smrkolj: Janez Janša pobira odpadnike, predvsem iz SLS

Ciril Smrkolj je bil v Drnovškovi vladi (1997–2000) minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v letih 2008–2012 predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Predsednik slednje je postal kot kandidat Društva SKZ – Slovenske kmečke zveze (SKZ), ki so ga ustanovili člani SLS. Predsedniškega mandata mu na volitvah leta 2012 ni uspelo ponoviti. Kako to? »Žal imamo tako v SLS kot v SKZ posameznike, ki so pripravljeni zaradi osebnih interesov spremeniti mišljenje, poteptati lastna načela in skupne dogovore. Pri svojih letih pa nimam več energije za dokazovanje dejstev in za spopadanje z nenačelnimi ljudmi. V času volitev v KGZS je imela naša lista SKZ dovolj glasov, a si je pet ljudi potihem premislilo in glasovalo za Vriskovega kandidata Cvetka Zupančiča.«

Po Smrkoljevih navedbah sta bila najbolj zagrizena borca za ustanovitev Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije pokojna Ivan Oman in prof. dr. Franc Zagožen. »Kot resorni minister sem moral kar veliko lobirati pri LDS za sprejetje zakona o KGZS, s katerim je bila ustanovljena. V osnovi smo želeli kmetijsko zbornico po zgledu avstrijske. Tam kandidate za volitve zborničnih organov predlagajo politične stranke in registrirana združenja v kmetijstvu. Tedanja koalicija, del katere je bila tudi SLS, je temu, da bi kandidate za vodenje zbornice tudi pri nas predlagale politične stranke, ostro nasprotovala. Dosegli smo kompromis, da lahko kandidatke in kandidate predlagajo društva s področja kmetijstva in druge organizacije v kmetijstvu. Tako smo prišli v situacijo, da so začeli pripadniki različnih političnih strank ustanavljati društva, ki so kandidirala na zborničnih volitvah, posledično pa ti politični pripadniki želijo kadrovati in imeti svoj vpliv v zbornici. To je zavajanje volilcev. Pošteno in korektno bi bilo, da bi lahko kandidate javno predlagale tudi politične stranke,« je prepričan Ciril Smrkolj.

Pred prvimi zborničnimi volitvami leta 2000 so se pobudniki ustanovitve zbornice dogovorili, da bo njen prvi predsednik takratni poslanec SLS Franc Potočnik. Toda nekaj dni pred volitvami se jim je zgodil Peter Vrisk, ki je tedaj vodil Zadružno zvezo Slovenije (ZZS) in je dosegel prevzem zbornice. »Na ZZS so stvari že takrat zašle na popolnoma napačno pot, zato je dr. Zagožen Vrisku svetoval, naj trdno poprime za zadružno krmilo. Žal ga je premagala lastna ambicioznost in se je tako potegoval za oba položaja,« se spominja Smrkolj. Peter Vrisk je nato KGZS vodil prvih osem let »… in bila je enako neučinkovita kot zadružna zveza. Če krmariš dve ladji hkrati, bo gotovo vsaj ena trčila ob čeri,« je prepričan Ciril Smrkolj.

Pred tokratnimi zborničnimi volitvami upa, da bodo kmetje izbrali pridne in poštene ljudi, ki bodo zastopali kmečki stan in v zborničnih organih ne bodo le glasovalni stroj brez lastnega mnenja in idej. In koga vidi na položaju predsednika, kakšen nov obraz? »Novi obraz ja, vendar mora biti prekaljen. V Avstriji je predsednik zveze zbornic navadno bivši kmetijski minister,« je povedal Smrkolj. Je torej za to, da predsednik naše zbornice postane bivši kmetijski minister Jože Podgoršek? »Nikakor. Podgoršek ni bil minister vsa štiri leta, poleg tega je bil v tem času v dveh ali treh političnih strankah, kar zagotovo ne prispeva k njegovi kredibilnosti,« meni sogovornik. Na vprašanje, kako to, da je Podgorška, ki je simpatiziral s SD in NSi ter bil tudi član DeSUS, za potrebe letošnjih zborničnih volitev posvojila še Janševa SDS, saj je predsednik njihovega Foruma za kmetijstvo in podeželje, je Smrkolj odvrnil: »Janez Janša ima svojo taktiko. Pobira odpadnike, predvsem iz SLS. Podgoršek sicer ni bil nikoli član SLS, je pa v določenem času simpatiziral tudi s to stranko.« Eden od možnih kandidatov za predsednika kmetijske zbornice je znova tudi Peter Vrisk. Bi mu podelili še tretji mandat? »Ne. Pri kitari, ki je preveč obrabljena, tudi napenjalci ne delujejo več, zato ni pravega zvoka,« je bil slikovit Smrkolj.


 
Priporočamo