Nemški triatlonec je Izziv 120, kot ga je poimenoval, začel 9. maja letos. Na progi znamenitega ironmana Challenge Roth na Bavarskem je najprej preplaval 3,8 kilometra, nato je prekolesaril 180 kilometrov, nakar je še pretekel maraton, torej 42 kilometrov.

Naslednji dan je vse skupaj ponovil. In še naslednji dan. In tako vsak dan štiri mesece, vse do 5. septembra, ko je opravil stodvajseti ironman. S tem je presegel prejšnji rekord Britanca Seana Conwaya, 105 zaporednih ironmanov. Seveda bi Jonas Deichmann rekord podrl, tudi če bi odnehal po 106. dnevu. Ampak ne, nadaljeval je še dva tedna, da je dosegel, kar si je zadal z Izzivom 120. Jonas Deichmann je doslej dosegel že več rekordov v različnih ekstremnih disciplinah. Med drugim je prekolesaril pot iz Portugalske do ruskega Vladivostoka, iz Norveške v Južnoafriško republiko in z Aljaske na jug Argentine.

Leta 2020 in 2021 je izvedel Triatlon 360 stopinj – okoli sveta, ko je v Jadranskem morju preplaval 450 kilometrov od Karlobaga do Dubrovnika, nato s kolesom prevozil 21.000 kilometrov po Evropi in Sibiriji ter pretekel 5000 kilometrov po Ameriki. Takrat se ga je oprijel vzdevek nemški Forrest Gump. Letos je pri svojih 37 letih preplaval, prekolesaril in pretekel 120 ironmanskih razdalj​. »Tak je bil moj cilj in tako je moralo biti,« je ugotavljal ob zaključku tega izziva. »Zdaj je čas za kaj novega.«

Priporočamo