Novi stranki demokratov bi se na naslednjih volitvah v 120-članski kneset obetalo devet poslanskih mest. Kljub še vedno skromnemu rezultatu je Golan prepričan, da je kot rezervist odslužil državi, sedaj pa je bolj potreben v politiki.

»Moj skromen prispevek je zagotoviti, da bomo imeli alternativo tej katastrofalni vladi. To je moja vloga,« pravi Golan. Še pred meseci je Izraelce na lastno pest ščitil pred terorističnimi napadalci, zdaj pa je izgubil zaupanje v demokratičnost svoje države. Nekdanji namestnik načelnika generalštaba izraelske vojske je 7. oktobra odšel na poveljstvo vojske in videl, kako strelci napadajo izraelske kraje ob meji z Gazo. Vzel je puško in se na lastno pest odpravil k obmejnim krajem, kjer mu je uspelo rešiti šest ljudi, ki so bežali pred napadalci.

Deset mesecev po začetku vojne meni, da je njegova domovina skrenila s poti demokracije. »Nisem prepričan, da je Izrael zdaj res demokratična država,« pravi. »Desnica so danes v Izraelu ljudje, ki menijo, da lahko priključimo milijone Palestincev in da bi moral Izrael sprejeti nekakšno politiko maščevanja, da lahko živimo nasilno in se ne poskušamo spraviti s Palestinci ali katero koli drugo entiteto v regiji. Menim ravno nasprotno.«

Ne glede na povedano je eden tistih Izraelcev, ki so prepričani, da je treba Hamas uničiti in ukreniti več proti Hezbolahu. »Naša vizija je rešitev z dvema državama, vendar smo zdaj narod v travmi. Ljudje so izgubili občutek varnosti in ne verjamejo, da jih bo vojska zaščitila,« je dejal v nedavnem pogovoru za Guardian.

Priporočamo