Letošnjo lestvico (ali kar cenik) smo si izposodili na malce pristranski spletni strani svalbardi.com, ki govori o najdražjih ustekleničenih kapljicah. Pomagali smo si tudi s sommeliersko stranjo Fine Liquids in še nekaterimi.

Kakovost in cena ustekleničene vode bosta namreč še kako pomembni, če bomo morali tekočo, tisto iz pipe, posebej plačevati. Izpustili smo vodo, ki ni za prodajo, ampak samo po naročilu in za prestižne prireditve. V oklepaju so cene dosegljivih količin, ki jih lahko kupimo. Mimogrede, uporabili smo tudi podatke o skupnih raztopljenih snoveh (TDS) pri posameznih vodah.

Fillico Jewelry (1289 evrov) Japonska

Ne mislite, da boste za omenjeni denar dobili liter vode, nikakor. Gre za prestižne stekleničke velikosti 720 mililitrov, ki dosežejo tako visoko ceno bolj zaradi materiala steklenic, v katere točijo tekočino, brez katere, kolikor je doslej znano, ni življenja. Japonsko podjetje Fillico je bilo ustanovljeno leta 2005 z idejo, da je treba vodo ceniti in ljubiti ter vdelati v mojstrovino izdelave in prestiža. Steklenice so razkošne, ročno napihane, z zlatom in svojimi kristali jih pomaga obdelati tirolsko podjetje Swarovski. Kaj pa voda? Jasno, kot vsi kaj vredni živilski izdelki prihaja iz Kobeja na Japonskem, kjer je izvir Nunobiki v narodnem parku Roko izoliran od vseh industrijskih in kmetijskih dejavnosti. Analize pravijo, da ima ta voda skupne raztopljene snovi (TDS​) zgolj 13 miligramov na liter, kar je zelo dobro, če vemo, da je ustekleničena voda izvrstna že, če ima manj kot 300 miligramov na liter. Podjetje Fillico napolni zgolj 5000 steklenic na mesec, tako da boste kljub visoki ceni na vodo malce počakali.

Fillico Jewelry

NEVAS (1500 evrov) Nemčija

Za liter in pol najdražje in menda najboljše nemške vode, ki naj bi bila načrpana iz dveh starih vodnjakov v deželi Porenje - Pfalška, boste odšteli zgolj kakšnih 100 evrov, ko pa steklenico bogato opremijo v slogu svoje serije design edition, se njena cena konkretno dvigne. Najvišja redna maloprodajna cena zvrsti dveh vodnjakov je kar 1500 evrov za razkošno steklenico​ magnum (liter in pol). Voda, za katero ni natančnih podatkov o vsebini, razen tega, da ima raven kalcija 62 miligramov na liter, se v nasprotju s podobnimi prodaja v trgovinah, kar jo uvršča na lestvico.

NEVAS (1500 evrov)  Nemčija

Bling H2O Clear Blue (900 evrov) ZDA

Bling H2O je prva v razvrstitvi, ki ni namenjena zgolj velikim sprejemom in dragim darilom. Tudi oni imajo prestižna polnjenja za tisoče dolarjev, a niso namenjena klasični prodaji in jih je mogoče dobiti zgolj po naročilu. Blagovno znamko je ustvaril hollywoodski producent Kevin G. Boyd, uporablja matirane steklenice, okrašene s kristali swarovski, in prečiščeno vodo, ki prihaja iz izvira v Great Smoky Mountains v Tennesseeju. Raven TDS je 120 miligramov na liter. Tri četrt litra vode v modri okrašeni steklenici stane 900 evrov, kar seveda celo za bogate ni poceni.

Bling H2O Clear Blue (900 evrov)ZDA

Svalbarði Polar Iceberg (127 evrov) Norveška

Ena najbolj kakovostnih vod prihaja s fjordov norveškega arhipelaga Svalbard. Vodo iz tisočletnih ledenih gora stekleničijo v tričetrtlitrske steklenice. Menda se v nasprotju s konkurenco, ki prodaja zgolj kričečo embalažo, ukvarjajo s trajnostjo, zamašek steklenice je iz lesa, denar pa se vrača v Svalbard. Ekološka sporočila končujejo s tem, da je raven TDS v steklenički vode 21 miligramov na liter. Buteljka tega arktičnega bisera na spletnih straneh stane 127 evrov, torej okoli 150 evrov za liter.

Svalbarði Polar Iceberg (127 evrov)Norveška

Uisge Source (46 evrov) Velika Britanija

Gre za tri vrste prestižnih vod, ki jih prodajajo zgolj v stekleničkah po deciliter. Služijo namreč za pokušino viskija (whiskey pairings). Največkrat jih prodajajo kar skupaj: highland (225 TDS) in speyside (125 TDS), ki ju črpajo na Škotskem iz zgodovinskih vodnjakov, medtem ko islay (183 TDS) prihaja iz izvira. Cena 46 evrov, ki smo jo našli na njihovi strani, velja za vse tri stekleničke, zapakirane v lični skupni škatli. To hkrati pomeni, da je liter teh svetih škotskih vod okoli 150 evrov, kar seveda ni malo.

Uisge Source (46 evrov)Velika Britanija

Ô Amazon Air Water (105 evrov) Brazilija

Izredno nizko raven TDS, le 4 miligrame na liter, omogoča amazonski vodi Ô prav poseben postopek, s katerim zajemajo vodo neposredno iz zraka v amazonski divjini, kjer drevesa že naravno filtrirajo vlažen zrak. Potem ga vodijo skozi hladne tuljave, kar povzroči kondenzacijo vode, da jo je mogoče zbrati v rezervoarje za stekleničenje. Brazilski proizvajalci se osredotočajo na skrb za okolje in odpirajo projekte za pomoč lokalnim skupnostim v Amazoniji. In jasno uporabljajo zgolj steklo. Za 105 evrov dobite tri četrt litra.

Amazon Water

MINUS 181 (49 evrov) Nemčija

Danes govorimo o dragih ustekleničenih vodah, ki so jih v zadnjem letu kljub mnogim okoljskih plusom zlahka premagale vode v lasti multinacionalk. In zelo podobno je pri nas. V vsakem primeru je zelo težko najti vodo, ki jo tako spletna stran Fine Liquids kot svalbardi.com uvrščata med najboljše in najdražje na svetu. MINUS 181 črpa vodo na severu Nemčije v globini, uganili ste, 1818 metrov, steklenino je prispevalo avstrijsko podjetje za vinske hedoniste Riedl. Kapaciteta steklenice je 0,681 litra in (če jo dobite) stane 49 evrov.

MINUS 181

Berg (41 evrov) Kanada

Kanadsko podjetje je, podobno kot še nekatera, specializirano za pridobivanje kar se da čiste vode iz morskih ledenih gora. Postopek veleva, da morajo koščke gore nabrati, tik preden bi se stopili in bili izgubljeni. Nabiranje ne zahteva dolgega potovanja. Ledene gore, ki priplavajo iz Grenlandije, se namreč topijo v vodah tik ob obali vzhodne Kanade. Pravijo, da je na Novi Fundlandiji zrasla celo lokalna industrija, ki proizvaja različne pijače iz vode ledene gore, vključno s pivom, vodko in buteljko vode, ki jo je mogoče dobiti za 41 evrov.

Berg (41 evrov)Kanada

ROI (24 evrov) Slovenija

Pri roitschocrene, ki ga proizvajajo v Rogaški, gre za najbogatejšo vodo na svetu. Tako pravijo strokovnjaki in dodajajo tehnične podatke. Iz izvira naj bi tekla voda, ki ima raven TDS 748 mg na liter. A to še ni nič, gre za vodo, ki ima največjo vsebnost magnezija na svetu. Ker naj bi se iz istega izvira črpala tudi znana voda donat mg, kar lastniki sicer zanikajo, lahko vodo kupite le zunaj Evrope. Ameriške spletne strani to ne zgolj vodo, ampak kar zdravilo, prodajajo po kakšnih 24 evrov, za pol litra, seveda.

ROI water

BLVD (20 evrov) Avstralija

Ena najskrivnostnejših vod prihaja iz Tasmanije in jo je mogoče dobiti v 0,75-litrski steklenici za kakšnih 20 evrov, v sebi skriva 86 miligramov mineralov na liter tekočine. Podobno kot cena je tudi natančno obdelana steklena embalaža namenjena trgu višjega cenovnega razreda, gre pa opozoriti, da gre za vodo z mehurčki, ki jo ponujajo samo gostinskemu sektorju. Je pa to že voda, ki je kljub svoji ekološkosti v lasti posameznikov iz drugih poslov. Projekt je v lasti avstralskega podjetja Jon Monsir, ki se ukvarja s prodajo oblačil po vsem svetu.

BLVD water
Priporočamo