Morda cene v gostilnah in restavracijah niti niso bile tako visoke kot v hotelih, ampak v hotelih nam ni treba prespati, ker za zdaj še lahko živimo v svojih bivališčih, dokler jih z zakonom ne bodo razporedili turistom. Danes se bomo lotili lokalov z najvišjimi cenami. V vseh restavracijah smo jedli, v nekaterih smo bili nekoč in smo zdaj le še pobrskali po njihovih spletnih straneh. V vsakem primeru med danes omenjenimi ni takšnih za prav široko potrošnjo, je pa res, da boste težje jedli poceni tam, kjer imajo zapovedane degustacijske menije in jih ne boste mogli prelisičiti, da bi naročili samo solatko in radensko.

Hiša Franko, Kobarid

Najbolje ocenjena restavracija v Sloveniji ima tri zvezdice po francoskem kulinaričnem vodniku Michelin, ima nekoč najboljšo kuharico na svetu Ano Roš in meni, sestavljen iz 15 hodov, bolj ali manj duhovitih krožnikov, grižljajev in grižljajčkov, za omembe vrednih 325 evrov na osebo. To je tudi edina ponudba, ne morete namreč dobiti krajšega ali cenejšega menija. A v Hiši Franko imajo tudi eno najboljših in najpopolnejših vinskih kart v Sloveniji, to pa hkrati pomeni, da boste malce globlje segli v žep tudi za pijačo. Degustacija vin, ki jo določijo hišni vinski strokovnjaki, stane 185 evrov na osebo. Če to ni dovolj in boste naročali posamezno, imajo najdražji šampanjec Salon 2013, ki stane 2400 evrov (v eVinu je trenutno več kot tisoč evrov cenejši). Burgundija: buteljka Richebourg Grand Cruja letnik 1997 je v Hiši Franko 7200 evrov. Najdražje bordojsko vino v ponudbi je Chateau Petrus iz Pomerola, letnik 2018 je 6500 evrov, najdražja belgijska piva so po 60 evrov za steklenico.

Ana Roš, najboljša slovenska profesionalna kuharica - šefinja kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, prva ženska povabljena v vrhunsko ekipo kuharjev z vsega sveta.//FOTO: Tomaž Zajelšnik

Hiša Franko v Kobaridu

Restavracija Milka, Kranjska Gora

Podobno kot pri Hiši Franko tudi v najboljši slovenski hotelski restavraciji ne morete naročiti ničesar drugega kot degustacijski meni, ki trenutno stane 260 evrov. V lokalu, ki ima dve Michelinovi zvezdici, ponujajo devet jedi z minimalističnimi opisi: sulec, grah, beluš, jelševec, postrv, jagenjček, bor in korenje. Imajo vinsko karto, ki so jo sestavljali po modernih naravnih principih, k visoki ceni pa gre gotovo tudi razgled, pogled na jezero Jasna spodaj in Špikovo skupino zgoraj. Soba za noč dveh oseb septembra: od 1200 do 1500 evrov.

Restavracija Milka

Restavracija Milka

Penzion Berc, Bled

Sobe v Penzionu Berc so (le) po od 400 do 500 evrov, imajo pa zato chateaubriand za dva za 100 evrov. Navaden steak je 46 evrov, pečenega piščančka pa nič hudega slutečemu računajo 36 evrov. Jagenjček je 140 evrov, a ga je dovolj za dve osebi, za dve osebi je tudi tomahawk (185 evrov), sicer pa so zelo ponosni na svoje mesnine, nabrane po vsem svetu. Argentinski ribeye stane 170 evrov na kilogram, rumpsteak 135 evrov, najdražji je kobe beef z zlatimi lističi in oljčnim oljem, kilogram 450 evrov. Kremna rezina je 13 evrov, plošča sladic pa 39 evrov.

Pension Berc

Pension Berc

Cob, Portorož

Ekstremno avtorska restavracija, ki je nastala na pogorišču sistema Tomi, na gričku nad centrom Portoroža, se lahko pohvali z eno Michelinovo zvezdico in degustacijo, ki lahko stane 225 evrov. Kuhajo ali bolje pripravljajo predvsem morsko hrano, njihova posebnost je juha iz morskih kamnov, kar po mnenju nepoznavalcev ne bi smelo biti drago. Pa je, še posebej, ker je jasno, da v hiši nimajo posebno zanimive vinske ponudbe. V pripadajočem hotelu Tomi, ki je manj moderno urejen kot restavracija Cob, bosta dve osebi septembra spali za 260 evrov.

Cob  Portorož

Cob  Portorož

City Terasa, Maribor

Na strehi mariborskega hotela City deluje lokal, ki nekoč ni bil tako drag, zdaj pa … V glavni vlogi so morske jedi, jadranske ribe so od 80 do 100 evrov, jastog pa 140 evrov za kilogram. Devet jedi v degustaciji stane 150 evrov. Karpačo japonske govedine je 58 evrov, juhe so tudi po 17 evrov, kopunova je deset. Burger je 51 evrov, file japonske govedine pa 160 evrov – oboje za eno osebo. Pohorska govedina je v okolici 50 evrov na osebo, tiramisu je 15 evrov. Na vinski karti je najvišje magnum šampanjca Cristal za 1200 evrov, cene sob so po 162 evrov.

City Terasa Maribor

City Terasa Maribor

Bled Rose Restaurant, Bled

V hotelu Rose na Bledu biva v rožnato in zeleno urejena restavracija, ki v svojih ekstremnih trenutkih tudi malce pretirava. Recimo pri 12-litrski steklenici šampanjca Pol Roger, ki stane 2800 evrov. Običajna hrana ni zelo draga, čeprav ocvrto piščančje bedro res ne sodi v kategorijo 26 evrov, imajo pa dodatno ponudbo, ki pametnega jedca samo strese: burger z zlatom je 29 evrov, zlata kava je 30 evrov, zlata šiša je 45 evrov, zlata kremna rezina pa 15 evrov. V hotelu Rose spita dve osebi za kakšnih 350 evrov na noč.

Bled Rose Restaurant

Bled Rose Restaurant

Stara gostilna, Piran

Včasih se zdi, da so se v Piranu odločili, da bodo na vsak način služili s prestižnimi sestavinami, pa če bodo morali kuhati zase in za prijatelje. Na različnih spletnih straneh so se ob odprtju pojavljale neverjetne cene njihovih jedi. V času, ko smo jedli mi, je bila cena daljše degustacije 145 evrov, zdaj je deset manjših jedi 150 evrov. Japonsko govedino imajo po 1100 evrov za kilogram, je pa zato običajen biftek veliko manj, 45 evrov. Šampanjec Salon 2002 je 2300 evrov, med rdečimi vini je na prvem mestu Petrus letnik 2004, za 6200 evrov.

Stara gostilna Piran

Stara gostilna Piran

Restavracija 9, Bled

V okviru našega najprestižnejšega golf igrišča deluje moderna restavracija, v kateri je redko gneča, morda tudi zato, ker so v njej prepovedane kavbojke in superge. Zdi se, da so v zadnjem letu cene občutno dvignili: pečen odojek za štiri osebe je 290 evrov, izbor domačih hladnih mesnin in sirov 37 evrov, morska juha 22 evrov, testenine z gamberi so 35 evrov, mini burgerji in čevapčiči so kar 23 evrov, cesarski praženec oziroma šmoren 15 evrov. Drago, ni dvoma, a po drugi strani je degustacija sedmih jedi zmernih 100 evrov. Najdražje vino je Petrus 2013 za 5800 evrov.

Restavracija 9 Bled

Restavracija 9 Bled

Jaz, Ljubljana

Najdražji kos divjačine pri nas je v restavraciji Jaz in prihaja izpod peresa kuharice Ane Roš. Za košček srne v obliki okusnega valjčka boste plačali 38 evrov. Bogat sendvič vas stane 28 evrov, je pa solatko dobiti že za 23 evrov. In če se zdijo omenjene avtorske jedi razmeroma drage, so vina gotovo cenejša, na kozarec je dobiti marsikaj, je pa res, najdražji šampanjci in vina iz Bordeauxa hitro skočijo na 300 ali 400 evrov. Krug Grand Cuvee, recimo, stane 412 evrov. Sobe v hotelu As, kjer deluje podružnica Hiše Franko, so septembra po okoli 330 evrov.

Jaz Ljubljana

Jaz Ljubljana

Zlata ladjica, Ljubljana

Morda Zlata ladjica s svojim petzvezdičnim hotelom v Stari Ljubljani niti ni najdražja restavracija pri nas, je pa svoje ime na zemljevidu dvigovalcev inflacije predstavila ob samem odprtju, ko so kranjsko klobaso na leseni deski prodajali za 22 evrov. Kasneje so ceno spustil na 12 evrov, so pa zmanjšali tudi količino zaščitene mesne omame. Zdaj blestijo z najdražjo fižolovo juho za 14 evrov. Mešane solatke so po 16 evrov, file postrvi je kar 30 evrov, pečena cvetača pa 28 evrov. Sobe v Zlati ladjici so v tem času okoli 1000 evrov na noč za dva.

Zlata ladjica Ljubljana

Zlata ladjica Ljubljana

Priporočamo