Marta Cortegano, ena od soustanoviteljic takšne pobude, ki se imenuje Terra Syntropica, je po poklicu inženirka gozdarstva, ki je diplomirala tudi iz menedžmenta in okoljevarstva, v pobudi pa jo poznajo kot navdušeno inovatorko in tisto, ki zna za svoje ideje navdušiti ljudi na podeželju.

Corteganova se je v Mertolo priselila skupaj s svojim soprogom, ki je želel uresničiti svoje sanje in vzgajati zdravilna zelišča, po sedmih letih pa spoznal, da je zemlja preslaba celo za to in podnebje presuho. Zato sta iskala nove prakse na območjih, ki se srečujejo s podobnimi težavami, v Afriki, Avstraliji in ZDA, se jih naučila in jih uspešno preizkusila, četudi sta bila sprva skeptična, ali so načini, ki se jih uporablja na globalnem jugu, primerni tudi za njun predel.

Po novem na njuni kmetiji raste vse skupaj, papaje in granatna jabolka v senci hrastov in arganij, pod njimi pa zelenjava in zelišča. Ker sta hotela svoje znanje prenesti naprej, sta pri kmetih v okolici poiskala površine, ki jih niso obdelovali, in jih prosila, da jih za leto dni namenijo tistim, ki bi hoteli preizkusiti njune nove prakse. Tako sta za bodoče kmetovalce organizirala neke vrste praktično šolo, v kateri so se lahko učili na osnovi njunih in lastnih izkušenj, hkrati pa spletla formalno mrežo, kjer si jih izmenjujejo številni kmetje, ki kmetujejo po podobnih principih.

Priporočamo