Že kot mlada dekleta so padle v oči konservativnim oblastem, najprej Favzija, ki je leta 2019 na snapchat poslala kratek video, na katerem je v džinsu in z bejzbolsko kapo plesala na koncertu v Riadu. Oblasti so ji očitale »javno nespodobnost« kot politično izjavo, jo zaprle za več kot tri mesece in ji naložile denarno kazen.

Favzija je zatem zapustila državo in odšla v Dubaj, a se je po treh letih hotela vrniti domov na obisk, misleč, da so oblasti medtem že pozabile nanjo. Še pred mejo, v Bahrajnu, pa jo je presenetil telefonski klic policista, ki jo je aretiral, češ, naj se naslednji dan zglasi na policijski postaji, ker bi ji radi zastavili nekaj vprašanj. Tedaj je razumela, da se ne sme več vrniti v domovino, toda ker niso dobili nje, so aretirali njeno mlajšo sestro Manahel, Marjam pa so prepovedali zapustiti državo.

Januarja letos so Manahel obsodili na enajst let zapora, v obtožnici, ki jo je dobila na vpogled organizacija Amnesty International, ji očitajo, da je na svojem twitter profilu »objavljala in razširjala vsebine, v katerih javno greši in spodbuja ženske in dekleta, da se odrečejo religioznih načel in družbenih vrednot, s čimer krši javni red in javno moralo«. V enem od redkih telefonskih pogovorov je družina izvedela, da so jo v zaporu brutalno pretepli in jo z zlomljeno nogo pustili brez zdravniške oskrbe.

Priporočamo