Svetovni boksarski zvezi, ki je pod popolnim nadzorom Rusov in Putinovih ljudi, so medtem odvzeli licenco za organizacijo olimpijskega turnirja, zaradi njene netransparentne odločitve, za katero ni podala nobenega materialnega dokaza, pa so Imane omogočili sodelovanje na olimpijskih igrah v Parizu.

Pred prvim bojem Imane se je svet že razdelil, nekatere boksarske in številne javne osebe so se postavile v bran »tradicionalnim vrednotam« in zahtevale izločitev »transspolnih«, »moških« boksark s turnirja, in ko je po 50 sekundah prve runde italijanska boksarka Angela Carini v solzah predala boj, bi družbena omrežja skoraj pregorela, ko so predstavljala boj »moške« Alžirke proti »ženski« Italijanki kot nasilje nad ženskami: za enako stvar, za katero bi izven dvorane Paris Nord dobila nekaj mesecev zapora in dveletno prepoved približevanja, je »moška« Imane Khelif zdaj dobila olimpijsko medaljo. Težava s to teorijo je ta, da se je Imane rodila kot deklica, odrasla kot dekle in se formirala kot ženska. Nima moških genitalij in – in če ji že hočete pokukati pod krilo – nima penisa: nikoli se ni predstavljala kot moški niti nikoli ni s čimerkoli hotela pripadati »moškemu« svetu. Razen če gledate na stvari na tradicionalen način, s svojo ljubeznijo in strastjo do boksa. V tem primeru je »moški« točno toliko, kolikor je tudi »tradicionalno« objokana »ženska« Angela Carini.

Narava je stroga in pravična. Tisto, kar je z moškim kromosomom dala Imane – slavo olimpijske medalje – je z enakim moškim kromosomom odvzela Anthonyju.

Kaj pa če ima Imane Khelif poleg kromosoma XY tudi penis? Ali bi ji klasični moški penis prinesel dodatno prednost pred nasprotnicami? Verjetno ne, v boksu se še vedno tepejo na starinski, konservativen način, torej s pestmi, a Imane vseeno – in prav tako razumljivo – ne bi mogla sodelovati na ženskem boksarskem turnirju. Za moški boks pa bi bila prešibka in preostalo bi ji le to, da si najde kak drug šport. Recimo met kopja. Ali še bolje: skok s palico. Met kopja ali skok s palico seveda nista izključno moški disciplini, a zelo pomaga, če imate, hm, kopje ali palico. Če ne bi bilo tako, moški kopja ne bi vrgli skoraj 100 metrov, ženske pa samo 70, in moški s palico ne bi skakali precej višje od šestih metrov, ženske brez palice pa komaj pet. Ali je potemtakem, kako se že reče, »kopje« oziroma »palica« dodatna biološka prednost moških pred ženskami? Odvisno.

Prav tisto soboto, ko je alžirska boksarka Imane Khelif zmagoslavno dvigovala roke po zmagi proti Madžarki Anne Luce Hamori, pol sveta pa je žvižgalo in protestiralo zaradi njenega »presežka moškosti«, je na drugem koncu mesta, na Stade de France v Saint Denisu, francoski atlet Anthony Ammirati v kvalifikacijah skoka s palico vzel zalet za tretji, zadnji poskus na višini petih metrov in 70 centimetrov, tretji in zadnji poskus, da bi še ujel finale. Stadion je bil na nogah, domači skakalec je živčen, a dobro razpoložen s ploskanjem nakazal občinstvu ritem, vzel palico, se nagnil nazaj, se zagnal v polni sprint in se lepo, šolsko odrinil s palico, se potem s telesom elegantno odgnal v višino in ob navdušenju polnega stadiona preletel zadano višino, potem pa, ko je padal in že slavil uspeh – zadel letvico s svojo gorjačo! Pardon, palico! Pardon, kopjem! Pardon, penisom! Letvice pri tem ni zrušil, ker bi se je samo dotaknil ali jo oplazil, o ne: na počasnem posnetku se lepo vidi, kako se je njegova – če smem pripomniti, precej impresivna – letev, palica, kopje ali kako že imenujete ta nenavaden izrastek med moškimi nogami z vso težo naslonila na letev. Nesrečni Anthony je letev pravzaprav s svojim penisom udaril z vso silo – mene je zabolelo, ko sem gledal – potem pa brez besed gledal, kako skupaj z njim na blazino padajo letev, palica in njegovo kopje. In kakršnokoli upanje, da bo videl olimpijski finale.

Posnetek francoskega skakalca je kmalu postal viralen in Anthony je v ironičnem razpletu zgodbe čez noč postal zvezda iz formalno popolnoma enakega razloga kot Imane Khelif – zaradi »presežka moškosti«. Namesto priložnosti, da bi se v finalu boril za olimpijsko medaljo – pa tudi podpore taistih čuvarjev »tradicionalnih vrednot«, od katerih se je pričakovalo, da bodo zdaj na enak način zahtevali pravico tudi za obdarjenega francoskega skakalca v očitno neenakopravnem položaju z drugimi tekmovalci – je na koncu dobil samo ponudbo pornografske spletne strani CamSode, da za 250.000 dolarjev pokaže svojo »palico«.

Narava je, kot vidite, stroga in pravična. Tisto, kar je z moškim kromosomom dala Imane – slavo olimpijske medalje – je s popolnoma enakim moškim kromosomom odvzela Anthonyju.

Tako mu je preostalo le, da si najde neki drug šport. Na primer met letve. Ali, še bolje, boks s palico.

Priporočamo